Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6241Großglockner Hochalpenstrassen

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím A-5020 Fusch am Großglockner, Rainerstraße 2
GPS koordináta N 47.167310,E 12.814522
Régiół Közép-Ausztria
Megye Salzburg

Internet:

http://www.grossglockner.at/

e-mail:

info@grossglockner.at

Telefon:

Tel: +43 (0) 662 / 8

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-28 - Látogatás dátuma: 2021-06-22 - Utolsó módosítás: 2021-07-08Találtam egy korabeli filmhíradót az út építéséről!

Hohe (magas) -Tauern Nemzeti Park területén található Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a 3798 méter magas Grossglockner, és a Keleti-Alpok leghosszabb gleccsere, a Pasterze, de meg kell említeni a gyönyörű vízeséseket is, melyek óriási sziklafalakról zúdulnak a mélybe.

Ausztria legmagasabb hegyi útja, amely a 107 -es jelzésű Glocknerstraße része, használatáért a fizető kapuknál külön kell fizetni. A Hohe Tauern természet védelmi területen vezet át. Bruck felöl kb. 1800 m magasról indul (Fusch települést követően van az északi fizető kapu) és 26 kanyart, Heiliegenblut felöl kb. 1300 m magasságról (Heilegenblutat elhagyva van a déli fizető kapu) és 27 kanyart kell leküzdenünk a max. 15% -os emelkedésű úton, teljes hossza a két fizető kapu között 45 km. Gépkocsink (fékek, motor) pihenését valamint a csodálatos táj megtekintését, több parkoló biztosítja. A Heiligenblúti leágazástól (körforgalom) idul a Franz-Josef-Höhe -re tartó 8.5 km hosszú Gletscherstraße, ennek bejárása benne van az útdíjban.

Az út legmagassabb pontja 2505 méter, Fuschból indulva (Salzburg tartomány), Heiligenblutba (Karintia tartomány) érkezünk meg, az út két végén fizetőkapunál az út használatáért fizetni kell. A fizető út használatára, napi, 15 vagy 30 napos jegy vásárolható (bankkártya elfogadás van), ha 15 napon belül legalább kétszer szeretné igénybe venni, akkor a 15 napos jegy kifizetődőbb (napi jegy 34 Euró, 2013 ár). 2010-től bevezettek egy új kedvezményt, ha 1 éven belül újra használja az utat, akkor a régi jegy bemutatásval egy alkalomra 10 Euró az újabb díj.

Fuscher Törl -nél hatalmas parkolót találunk, étteremmel. Kitérőt tehetünk az 1.3 km hosszú Edelweiss-strasse -én hajtűkanyarokkal, helyenként nagyon szűk útszakasszal, a felmenetel csak 1-es sebességfokozatban lehetséges, az út meredeksége miatt , a 2571 m magas Edelweiss-spitze -hez. A kilátó toronyból 37 barab három ezres csúcsot láthatunk.

A Großglockner műút általában, május 1-től október 30-ig vehető igénybe, télen le van zárva, mivel értelmetlen lenne a hatalmas hómennyiséget folyamatosan eltisztítani az útról. Tavasszal a nyitáskor 800 000 köbméter hótól kell megtisztítani az utat. Nyáron sem árt ha van velünk hólánc, mert ha hóesés van, akkor csak hólánccal engedik át az autókat. Augusztusban jártunk oly módon, hogy mivel nem volt nálam hólánc nem engedtek áz körbe kellett kerülni a Felberstarre felé, ez 100 km töbletet jelentett amikor a szálláshelyünk felé mentünk este egy kirándulásból.

Az út 1930-1935 között épült, 3000 ember építette, ekkor még köves út volt. Ma már kétsávos aszfaltos, normál műút. 2010-ben ünnepelték az út 75-ik születésnapját.
Felső részén (elágazás, Franz-Josef út (a kilátó 2369 méter magasságban van) innen közelíthető meg maga a gleccser. A Gletscherstrasse végén kialakított hatalmas parkolóházban állhatunk meg, étteremmel, múzeummal. Elöttünk a 3798 m-es Grossglockner csúcs, alattunk a Grossglockner gleccsere. A gleccserre lejuthatunk néhány perces gyalogúttal, vagy fogaskerekű kabinos felvonóval. Felejthetetlen élményt ad egy séta a gleccseren.
Másik kirándulási lehetőség, a Gleccserrel párhuzamosan a hegy oldalában kialakított sétaút (túrista út), amely számtalan alagúton át a gleccser felső végében lévő menedékházakhoz vezet el.

A gleccsernél tavasszal láthatók a Mormota állatkák, ha szerencsénk van, meg is simogathatók, nekünk volt szerencséntk és megsimogathattuk a felébredő és éhes Mormotákat bundájuk sima, mint egy nyúlé.

A havasi mormota (Marmota marmota) a mókusfélék családjába tartozik és az Európa hegyvidékein élő fajtája.
A zömök testű állatok mintegy 70 cm-re nőnek meg, farkuk 15 cm körül van, súlyuk 8 kg-ig terjed. Nappal mozognak és növényekkel táplálkoznak., imádják az almát és a sárgarépát. Különös látvány, amikor hátsó két lábukra álva, első két mancsukkal fogva az ételt majszolgatják, de az is előfordul, hogy akár hárman is békésen megosztoznak egyetlen sárgarépán, és egyszerre fogyasztják el. A mormotacsalád nagyon figyelmes, veszély esetén hangos füttyszóval fújnak riadót, és eltűnnek a föld alatt kialakított járataikban, ezért ha lencsevégre szeretnénk kapni őket, általában sok időre és türelemre van szükségünk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *