Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7282Rhédey (Almasy - Vay) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Zsáka, Felszabadulás út 18.
GPS koordináta N 47.133579,E 21.433796
Régiół Észak-Alföld
Megye Hajdú-Bihar

Internet:

http://www.rhedeykastely.hu/

e-mail:

info@rhedeykastely.hu

Telefon:

+36 30 524-5445

Megjegyzés:

Nyitva tartás: WEB oldalon és FB oldalon (telefon)

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-20 - Látogatás dátuma: 2020-09-24 - Utolsó módosítás: 2020-09-25Kaptam egy e-mailt:
"Rhédey Kastély Mocsnik Tamás
szept. 21., H 15:06 (4 nappal ezelőtt)
címzett: én

Tisztelt Egresi János Úr!

Szeretnék elnézést kérni kollégáim nevében is a kommunikációs problémákért.

Nagyra becsülöm és fontosnak tartom kulturális örökségi és turisztikai szempontból is a kastélyok és kúriák iránti hosszú évek óta tartó munkáját a kastelyok-utazas.hu oldalon.

A Rhédey kastély felújítási utómunkálatai és a korona vírus helyzet miatt sajnos ebben az évben eléggé hektikus a helyzetünk.

Bizonyára Ön is nagyon elfoglalt, de ennek ellenére természetesen az Ön által megjelölt és leegyeztetett időpontban személyesen szeretném bemutatni Önnek a kastélyunkat.

Számunkra is fontos lenne, hogy a 2016-os utolsó módosítás képi és tartalmi anyaga frissüljön.

Megtisztelő válaszát várva.

Üdvözlettel:
MOCSNIK TAMÁS
Igazgató

R H É D E Y K A S T É L Y
4142 Zsáka, Bethlen Gábor út 18.
E-mail: mtamas@rhedeykastely.hu
facebook.com/rhedeykastely
www.rhedeykastely.hu"

Ez a levél egyben megtiszteltetés és elismerés is, a tevékenységem elismerése.
Néhány levélváltás után megegyeztünk a látogatás időpontjában, így került sor a mostani látogatásra. Az Igazgató Úr csodás vezetés keretében bemutatta a kastélyt és a Rhédey család történetét, melyet ez úton is megköszönünk.

A kastély története
Zsáka nevét először a 13. század elején íródott Váradi Regestrum említi.
Az 1514-es Dózsa György vezette parasztfelkelést követően megerősítették az Izsákai család itteni udvarházát, így indultak azok a munkák, amelyek eredményeképp 1540-re elkészült a zsákai vár. A vár a 17. század végén azonban már rossz állapotúvá vált, majd megsemmisült..

Zsáka a 17. századtól megszakításokkal a Rhédey család birtoka volt. A kastély az egyetlen Rhédey-emlékhely Magyarországon, 1858-ban gróf Rhédey Gábor építtetett és birtokolt családjával és leszármazottaival 1945-ig.
Bástyaszerű elemekkel díszített formájával hívja fel magára a figyelmet.
Rhédey Gábor 1897. április. 21-én bekövetkezett halála után a család férfi örökös nélkül maradt, így Rhédey Erzsébet, férje nevén Paksy Józsefné birtokolta a kastélyt. 1908-ban gróf Almásy Imre vásárolta meg, de 1916 táján már báró Vay László tulajdonában tudjuk. Az első világháború utolsó éveiben hadikórházként működik, majd Vay báró 1926-tól 1944-ig a második házasságával alapított családjával lakott itt. 1944-ben államosítják, a főépületet a pártok, a melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta. 1950-ben átalakítják, ettől az évtől kezdve iskola működött benne egészen 1984-ig.

A Rhédey-Wesselényi-Bethlen szoba korabeli bútorokkal van berendezve. Itt állították ki az 1850-es években készült íróasztalt és széket,. A közelmúltban gróf Rhédey Claudiát, Rhédey Jánost és Rhédey Gábort ábrázoló, Moronyák József Kossuth-díjas festő alkotásait ajándékozták a kastélynak. A tárolókban levéltári anyagok, a hölgyek XVII-XIX századi kézimunkái kapnak helyet.
A kastély dísztermében rendezvényeket tartanak 30-50 fő részvételével. A kastélyt hajdanán angolpark és arborétum vette körül, amelynek mára már nyomai sincsenek.
1994-ben felújítás vette kezdetét. Az 1998-as átadás után a kastélyban kapott helyet a községi könyvtár, Madarász Gyula festőművész kiállítása. Sajnos a felújítás nem járt sikerrel. Tervezik a teljes felújítást, melyhez pályázatok útján szertnék kiegészíteni a saját erőt.
A könyvtár 17.000 kötetet tartalmazott.

(2008-ban írtam!): Már 15 éves a Zsákai Képzőművészeti Alkotótelep (Ars Saccaensis - Falvak a művészetért), melynek munkássága révén létrejöhetett, Az elfelejtett ortodoxia újjászületése Hajdú-Biharban A résztvevők ikonfestészettel, festészettel és szobrászattal foglalkoznak, munkájuk állandó kiállításon tekinthető meg.

2016-ban pályázatot nyújtottak be, és a Széchenyi 2020 program keretében 2019 decemberében fejeződött be a kastély (külső/belső) és környezetének teljes felújítása. A könyvtár kiköltöztetésre került, a kastély rendezvény helyszínként, állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet.
Látogatása előtt kérik, hogy időpontot egyeztessenek a kastély WEB lapján olvasható elérhetőségeken.
A mellék épület felújítása is elkészült, de ennek funkciónak tervezett munkái (berendezése) még nem fejeződött be, várhatóan 2021-be fogják teljes egészében megnyitni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *