Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7669Cisztercita Kastély - Apátság

Kategória Kastély , Vallás , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8420 Zirc, Rákóczi tér 1.
GPS koordináta N 47.263621,E 17.876730
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.zirciapatsag.hu/

e-mail:

zirc@ocist.hu

Telefon:

+36 (88) 593641

Megjegyzés:

Apátsági WEB oldal: http://www.ocist.hu/

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-29 - Látogatás dátuma: 2014-06-07 - Utolsó módosítás: 2015-03-13Az épület együttes (beleértve a templomot is) teljes felújítása befejeződött, egy új Látogatóközpont kialakításával emelték az idegenforgalmi értékét.

Zirc nevének eredetére több magyarázat létezik: lehetséges, hogy a szürc = szív szóból származik, mint a Bakony szíve, de sokan a szürec = makkoltatás szóból eredeztetik.

A III. Béla alapította kolostor háromhajós temploma a legnagyobb ciszter templomépület volt a középkori Magyarországon. Egyetlen fennmaradt oszlopa emlékműként áll a Martin Wittwer tervei szerint épült barokk rendház közelében. A barokk épületegyüttes a hazai ciszter kolostorok közül a legjelentősebb emlék.

A város jelképe a ciszterci Bazilika minor, a régi templom helyén épült az 1700-as években (1737-1752), barokk stílusban. A templom belső tere az utóbbi 8-10 évben igen nagy változáson ment át: a freskókat restaurálták, és ennek során derült ki, hogy az idősnek festett arcok alatt eredetileg fiatal személyek arcai láthatók, a fehérre átfestett szobrok pedig arannyal vannak bevonva. A templom tervezője Witwer Márton, a freskókat Wagenmeister József, a Mária mennybemenetelét ábrázoló főoltárképet Franz Anton Maulbertsch készítette.

A bazilika minor legértékesebb látnivalói a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch oltárkép, a Wagenmeister freskók, a koncert orgona, a faragott szobrok, berendezések. A templomhoz csatlakozó klasszicista monostort 1726-1927-ig építették.

A templomban és a múzeumi részben külön fizetés ellenében (300 Ft) lehet fényképezni.

A templomhoz kétemeletes rendház kapcsolódik, amely a XVIII. század elso felében épült ki, majd a 19. század közepén egy újabb keleti szárnnyal bovült. Ugyancsak ekkor készült el a kolostor könyvtára, amely otthont ad gazdag könyvgyujteményének. Ezek az átalakítások már klasszicista stílusban készültek, így az épület új homlokzati megjelenést kapott.
A templomban óránként van vezetés, a vezetést az apátság szerzetese végzi, újszerű, korszerű, és tartalmas vezetésben van része a látogatónak.

A város központi részén elhelyezkedő ciszterci monostor jellegzetes épülete két fontos intézményt fogad be.

Az ország egyetlen vidéki természettudományi múzeuma, a Bakonyi Természettudományi Múzeumvisszakerült a felújítás előtti helyére az első emeletre. A természettudományi múzeum 1972 óta működik, kikállításán diorámákban mutatják be a Bakony élővilágát, valamint a Kárpát-medence ásványait. A múzeum feladata a Bakony hegység faunájának, flórájának és geológiájának vizsgálata.

Az épület második emeleten, az Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtára
A műemlékkönyvtár 65 000 kötetes állománya nagyrészt 18-19. századi, de találhatók egyedülálló ősnyomtatványok is.
Az épület különlegessége a kazettás dongaboltozat és az intarziás parketta, faberendezések – ez utóbbiak Wilde Mihály asztalosmester munkái. A könyvtár is látogatható 30 percenként indítanak vezetéses látogatásokat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *