Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2817Károlyi Gáspár Biblia (első magyar nyelvű Biblia), Református templom

Kategória Vallás , Múzeum , Biblia

Kép album megtekintése

Cím 3888 Vizsoly, Szent János u. 80.
GPS koordináta N 48.383926,E 21.215908
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.vizsolyibiblia.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Mantskovits Nyomtatástörténeti Múzeum

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-15 - Látogatás dátuma: 2016-04-29 - Utolsó módosítás: 2019-11-15Kiemelkedő nevezetesség: az első Magyar nyelvű "Károli Gáspár Biblia" egyik eredeti példánya, amely a Református templomban van kiállítva. A templommal szembeni házban nyomtatták az első Magyar nyelvű Károli Bibliát. A Református templom idegenvezetéssel (belépő) látogatható. Fényképezni, videózni tilos.

Református templom
A jelenlegi háromosztatú szentély épült először, mint teljes templom. A terület betelepüléséből és az épület formai kialakításából következtetve a 12. század legvégén, esetleg a 13. század elején kezdhették építeni, de 1220-ban már állnia kellett, mert abban az ezstendőben "Igyházasvisl"-t is említenek az oklevelek.
A történelmi tények azt látszanak bizonyítani, hogy az épület bővítését a 14. század huszas éveire befejezték.

Vizsolyi Biblia (első magyar nyelvre fordítás, 1570, Károlyi Gáspár)
gy ír visszaemlékezésében Károlyi Gáspár, magyar Bibliafordítónk.
E kiemelkedő munkájának célja az volt, hogy minden magyar ember megértse Isten igéjét és így szólíthassa meg imáiban. Maga a fordító Nagykárolyban született (innen a vezetéknév is) később Brassóban, Wittenbergben tanult, majd Göncre került ahol a Kassavölgyi, majd az Abaúji, ezek után pedig Abaúj-Tornai egyházmegye seniora lett.
Itt kezdte meg a fordító munkát az 1570-es évek elején. Több fordító társa volt, de az első magyar nyelvű teljes fordítást ő gondozta, szerkesztette és sajtó alá rendezte.

A fordítás kéziratait Göncről Vizsolyba, egyik fő segédje Szenczi Molnár Albert hordta át, hol gyalogszerrel, hol lovaskocsin.
A nyomdászmester, Matskovit Bálint 1588 második felében költözött Galgócról Vizsolyba, a nyomdájával együtt. Vizsolyra több szempont miatt esett a választás. Egyrészt közel volt Gönchöz, másrészt pedig félreeső és biztonságos helyen volt a nyugodt környezetet igénylő munkához, mely az akkori három részre szakadt ország háborús időszakaiban ez különösen is fontos volt. A biztonságos munkát még az is elősegítette, hogy akkoriban Vizsoly birtokosa Rákóczi Zsigmond fejedelem volt, aki elhivatottsággal támogatta ezt a munkát.
A nyomtatás 1589 Február 18-án kezdődött és 1590 Július 20-án fejeződött be.

Mantskovit Nyomtatástörténeti Múzeum
A Múzeum Magyarország 16.századi nyomdászatába ad betekintést.
Az első teremben egy üvegpadló alatt mutatja be "Nagy Magyarországot", rajta elhelyezve a kor 29 magyarországi helységét, ahol nyomdászatot üzemeltettek. A helyeket kis jelölés, a nyomdára és a helyre jellemző kis képpel illusztrálja a 29 nyomdát működtető települést.
Körbe a tablókon a könyvnyomtatás korai évszázadainak főbb jellemzőit mutatja be.
Idehaza a nyomdatulajdonosok és patrónusok többsége protestáns (lutheránus, kálvinista és unitárius) volt, katoliukus nyomda előszőr 1578-ban létesült.

A második (belső) teremben a Vizsolyi 16.századi nyomdáját a Mantskovit Bálint nyomdáját mutatják be (1589-1599). A tablók körben a falon a vizsolyi könyvnyomtatást mutatja be.

Görög katolikus templom
A helyi görög katolikus templom 1901-ben épült fel a hívek gyűjtötte közadományokból. A teplomhajó hossza 17, szélessége 7 méter. Szentélye nyugatra néz, keramit kockával van kirakva. Tölgyfa ajtaja román stílusú. Tabernákuluma, hat gyertyatartója szép látvány. Oltárán az evangéliumi könyv látható, alatta a textil ereklyetartó a belevarrt ereklyével. Az itt látható egyik olajfestmény Szűz Máriát, Nagyboldogasszonyt - az Ő tiszteletére szentelték fel a templomot - a másik Jézus Krisztus megkeresztelését ábrázolja. Az ikonosztázion 1996-ban készült el

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *