Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6535Platthy Kastély

Kategória Kastély , Kastélyszálló , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3642 Bánhorváti, Tompa Mihály út 2.
GPS koordináta N 48.222661,E 20.508303
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://platthy-kastelyszallo.internettudakozo.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 48 344-269

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-09-16 - Utolsó módosítás: 2019-11-28Elég későn észleltem, hogy a kastélyban egy érdekes és különleges kiállításnak adott otthont, ugyan maga a kiállítás 3 hónapig volt nyitva, csupán a zárás utolsó napján látogattuk meg a kastélyt és a kiállítást. A kiállítás 2018.06.17 - 2018.09.17 között volt látogatható, a ruhákat már tovább vitték más kiállító helyre.
A kiállítás alapvető célja a kastély tulajdonos Nő elmondása szerint a kastély népszerűsítése, bemutatása volt, hogy beépüljön a köztudatba, van itt egy kastély, ami többre érdemes. A 3 hónap alatt 5800 látogatója volt a kiállításnak, egyben a kastélynak is. Kívánom, hogy a jövőben meghozza a gyümölcsét a ráfordítás, a szeretet, amit ebbe a kiállításba befektettek.
A kiállítás során a látogató megismerhette magát a kastélyt is, hiszen a kastély termeiben kerültek bemutatásra (kiállításra) a Sissi ruhák, egy nemesi környezetben, oda illő berendezések közé. A kiállítást vezetéssel lehetett megtekinteni.
A látogatás végén a látogatónak lehetősége volt arra, hogy élvezzék a tulajdonosok és szervezők vendégszeretetét, a kastély belső árkádos udvarán kialakított vendéglátóhelyen, ahol, süti, fagyi, kávé, üdítő elfogyasztására volt lehetőség.

A kastély története:
A kastélyt a Platthy család építette, alakította át 1752-ben, melynek helyén előtte az 1500-as években épülhetett kúria állt. A kastély ma magántulajdonban van, magánrendezvények helyszínéül is használják.

A mai kastély helyén előtte az 1500-as években épülhetett kúria állt. A kastély parkját 120-150 évvel később alakították ki, amely teljes mértékben körbeöleli az épületet. A kastély magántulajdonban van, épülete magánjellegű rendezvények például: esküvők helyszínéül is szolgál. A kastély érdekessége, hogy Szent-György vonalon helyezkedik el.

A kastély másik érdekessége - a többi korabeli kastélyhoz hasonlóan - az öles vastagságú középső főfalban a pincétől a padlásig vezető rejtett 60-70 cm szélességű fali lépcső. A ma üdülőként működő épületnek és parkjának irodalomtörténeti vonatkozásai is vannak. Élete utolsó szakaszát itt töltötte Kazinczy Gábor református író és politikus, akit Arany János és Toldy Ferenc is meglátogatott a kastélyban.

Az egyemeletes épület négyzetes alapú saroktornyokkal rendelkezik. Barokk vasrács díszíti és védi az ablakokat. A később kiépített ispánlakások, toldalékok is egyszintesek. Középrizalit található a kastély oromzatán. Pilléres, kosáríves tornác látható a későbbi toldalékokkal körülépített udvar irányában, a kastély hátsó homlokzatán. A kastély előtti parkrészben száz évnél is idősebb akácfa, két krisztustövisfa és a Jókai fájaként nyilvántartott vadgesztenyefa található.

Forrás (élménybeszámoló):
http://fmh.hu/utazo-belfold/20110629_A_tokeletes_kikapcsolodas
Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei határolta vadregényes tájon terül el Bánhorváti, amely az 1950-ben két településből, Bánhorvátból és Bánfalvából jött létre.

A természeti ritkaságokban gazdag, szurdokvölgyekkel tagolt vidék rengeteg természeti ritkaságot rejt. A Dédestapolcsányból Bánhorvátiba vezető kanyargós országútról tárul elénk először a település határában álló Lázbérci víztározó és a tavat körülölelő erdő, amelyet érdemes gyalogszerrel vagy kerékpárral is felfedezni.

Nemcsak a környék, maga Bánhorváti is rejt izgalmas látnivalókat. Épségben megmaradt műemlék kastélya a Bükk északi peremén, a Bánpatakon túl, a domb elé építve áll a 12 holdas ősi parkban. Az ezerhétszázas évek közepén kialakított kastélyt a Platthy család építtette. Az elmúlt évszázadokban több tulajdonosa is volt, egymást váltotta a Bárius, a Fáy, a Vay, a Platthy, a Lónyai és a Vladár család.

Érdekessége, hogy négy Kazinczy is köthető az épülethez. Az első Kazinczy Péter, aki részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben, s emiatt fej- és jószágvesztésre ítélték. Időrendben utána Kazinczy Ferenc következik, a nyelvújító két évtizeden át innen irányította a hazai irodalmi életet. Fia, Kazinczy Lajos az 184849-es szabadságharc hős tábornoka volt. Kazinczy Ferenc unokaöccse, Kazinczy Gábor is a kastély lakója volt, 14 évig húzta meg magát a barokk rezidenciában.

Kazinczynak köszönhetően Bánfalva gyakran volt jeles írók találkozóhelye, amolyan irodalmi alközpont. A gesztenyefa alatt meghúzódva szinte érezzük, ahogy parázs vita folyik irodalomról és nyelvről. A parkban sétálva megcsodálhatjuk a százéves akácot, a krisztustövisfákat és a vadgesztenyefát, amelyet Jókai fájaként is emlegetnek. Leheveredhetünk, hallgatva a madárcsicsergést és a parkban neszező állatokat, élvezve a végtelen nyugalmat.
A Bükk közelsége, a meseszép táj, a kultúrtörténeti és régészeti emlékek teszik Bánhorvátit különlegessé.

Az új tapasztalat (2018):
Egy ekkora értékes kastély (műemlék) többet érdemelne, legalább (minumim) egy Facebook oldalt, de akár leehetne saját WEB oldala is. 2018-ban egy FB bejegyzésben bukkantam rá, hogy van a kastélyban egy kiállítás "Sissy ruhái" összeállításban. A kiállítás célja a kastély népszerűsítése volt. Valóban sokan (8000 körül) meglátogatták, de azóta sem hallottam felőle semmit sem.
Annyi biztos, hogy magántulajdonban van, pénz a helyreállításra nincs, de még igazi, használható, nyereséges funkciót is kéne hozzá rendelni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *