Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6861Platthy Kastély

Kategória Kastély , Kastélyszálló , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3642 Bánhorváti, Tompa Mihály út 2.
GPS koordináta N 48.222661,E 20.508303
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://platthy-kastelyszallo.internettudakozo.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 48 344-269

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-09-16 - Utolsó módosítás: 2020-03-12Elég későn észleltem, hogy a kastélyban egy érdekes és különleges kiállításnak adott otthont, ugyan maga a kiállítás 3 hónapig volt nyitva, csupán a zárás utolsó napján látogattuk meg a kastélyt és a kiállítást. A kiállítás 2018.06.17 - 2018.09.17 között volt látogatható, a ruhákat már tovább vitték más kiállító helyre.
A kiállítás alapvető célja a kastély tulajdonos Nő elmondása szerint a kastély népszerűsítése, bemutatása volt, hogy beépüljön a köztudatba, van itt egy kastély, ami többre érdemes. A 3 hónap alatt 5800 látogatója volt a kiállításnak, egyben a kastélynak is. Kívánom, hogy a jövőben meghozza a gyümölcsét a ráfordítás, a szeretet, amit ebbe a kiállításba befektettek.
A kiállítás során a látogató megismerhette magát a kastélyt is, hiszen a kastély termeiben kerültek bemutatásra (kiállításra) a Sissi ruhák, egy nemesi környezetben, oda illő berendezések közé. A kiállítást vezetéssel lehetett megtekinteni.
A látogatás végén a látogatónak lehetősége volt arra, hogy élvezzék a tulajdonosok és szervezők vendégszeretetét, a kastély belső árkádos udvarán kialakított vendéglátóhelyen, ahol, süti, fagyi, kávé, üdítő elfogyasztására volt lehetőség.

A kastély története:
A kastélyt a Platthy család építette, alakította át 1752-ben, melynek helyén előtte az 1500-as években épülhetett kúria állt. A kastély ma magántulajdonban van, magánrendezvények helyszínéül is használják.

A mai kastély helyén előtte az 1500-as években épülhetett kúria állt. A kastély parkját 120-150 évvel később alakították ki, amely teljes mértékben körbeöleli az épületet. A kastély magántulajdonban van, épülete magánjellegű rendezvények például: esküvők helyszínéül is szolgál. A kastély érdekessége, hogy Szent-György vonalon helyezkedik el.

A kastély másik érdekessége - a többi korabeli kastélyhoz hasonlóan - az öles vastagságú középső főfalban a pincétől a padlásig vezető rejtett 60-70 cm szélességű fali lépcső. A ma üdülőként működő épületnek és parkjának irodalomtörténeti vonatkozásai is vannak. Élete utolsó szakaszát itt töltötte Kazinczy Gábor református író és politikus, akit Arany János és Toldy Ferenc is meglátogatott a kastélyban.

Az egyemeletes épület négyzetes alapú saroktornyokkal rendelkezik. Barokk vasrács díszíti és védi az ablakokat. A később kiépített ispánlakások, toldalékok is egyszintesek. Középrizalit található a kastély oromzatán. Pilléres, kosáríves tornác látható a későbbi toldalékokkal körülépített udvar irányában, a kastély hátsó homlokzatán. A kastély előtti parkrészben száz évnél is idősebb akácfa, két krisztustövisfa és a Jókai fájaként nyilvántartott vadgesztenyefa található.

Forrás (élménybeszámoló):
http://fmh.hu/utazo-belfold/20110629_A_tokeletes_kikapcsolodas
Az upponyi völgy festői sziklabércei, mészkőszirtjei határolta vadregényes tájon terül el Bánhorváti, amely az 1950-ben két településből, Bánhorvátból és Bánfalvából jött létre.

A természeti ritkaságokban gazdag, szurdokvölgyekkel tagolt vidék rengeteg természeti ritkaságot rejt. A Dédestapolcsányból Bánhorvátiba vezető kanyargós országútról tárul elénk először a település határában álló Lázbérci víztározó és a tavat körülölelő erdő, amelyet érdemes gyalogszerrel vagy kerékpárral is felfedezni.

Nemcsak a környék, maga Bánhorváti is rejt izgalmas látnivalókat. Épségben megmaradt műemlék kastélya a Bükk északi peremén, a Bánpatakon túl, a domb elé építve áll a 12 holdas ősi parkban. Az ezerhétszázas évek közepén kialakított kastélyt a Platthy család építtette. Az elmúlt évszázadokban több tulajdonosa is volt, egymást váltotta a Bárius, a Fáy, a Vay, a Platthy, a Lónyai és a Vladár család.

Érdekessége, hogy négy Kazinczy is köthető az épülethez. Az első Kazinczy Péter, aki részt vett a Wesselényi-féle összeesküvésben, s emiatt fej- és jószágvesztésre ítélték. Időrendben utána Kazinczy Ferenc következik, a nyelvújító két évtizeden át innen irányította a hazai irodalmi életet. Fia, Kazinczy Lajos az 184849-es szabadságharc hős tábornoka volt. Kazinczy Ferenc unokaöccse, Kazinczy Gábor is a kastély lakója volt, 14 évig húzta meg magát a barokk rezidenciában.

Kazinczynak köszönhetően Bánfalva gyakran volt jeles írók találkozóhelye, amolyan irodalmi alközpont. A gesztenyefa alatt meghúzódva szinte érezzük, ahogy parázs vita folyik irodalomról és nyelvről. A parkban sétálva megcsodálhatjuk a százéves akácot, a krisztustövisfákat és a vadgesztenyefát, amelyet Jókai fájaként is emlegetnek. Leheveredhetünk, hallgatva a madárcsicsergést és a parkban neszező állatokat, élvezve a végtelen nyugalmat.
A Bükk közelsége, a meseszép táj, a kultúrtörténeti és régészeti emlékek teszik Bánhorvátit különlegessé.

Az új tapasztalat (2018):
Egy ekkora értékes kastély (műemlék) többet érdemelne, legalább (minumim) egy Facebook oldalt, de akár leehetne saját WEB oldala is. 2018-ban egy FB bejegyzésben bukkantam rá, hogy van a kastélyban egy kiállítás "Sissy ruhái" összeállításban. A kiállítás célja a kastély népszerűsítése volt. Valóban sokan (8000 körül) meglátogatták, de azóta sem hallottam felőle semmit sem.
Annyi biztos, hogy magántulajdonban van, pénz a helyreállításra nincs, de még igazi, használható, nyereséges funkciót is kéne hozzá rendelni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *