Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7820Tomcsányi (Lónyay) Kastély - Bereg múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 26.
GPS koordináta N 48.131481,E 22.317008
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.beregimuzeum.koznet.hu/

e-mail:

beregmuz@freemail.hu

Telefon:

45/470-638

Megjegyzés:

beregi.vasarosnameny@museum.hu

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-04 - Látogatás dátuma: 2008-04-27 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A Lónyayak a honfoglalással egy időben kerültek a térségbe. Közülük sok jeles tudós, udvari főember, magas állami tisztségviselő, kiváló magyar hazafi került ki. Meghatározó szerepet játszottak a terület életében. Tevékenységük nyomán templomok, iskolák épültek, iskolai alapítványok születtek. Több településen mintagazdaságot működtettek. Kastélyaikkal, udvarházaikkal Európát hozták Beregbe.

A kastélyt 1728-ban építette Lónyay László, jelenlegi barokk formáját fia, ifj. Lónyay László alakította ki, amikor az épületet két sarokszobával és árkádos tornáccal kitoldatta. A hátsó két sarokszobát a 18. század utolsó harmadában építették hozzá. Ekkor épült a gazdasági épületek egy része is, amelyek a XIX. század végére körülhatárolták a kastélyudvart.

A XIX. század közepén a kastély lányágon öröklődött. Tomcsányi Vilmos Pál felesége, Vladár Erzsébet révén.
A Tomcsányi család az államosításig használta a kastélyt. Ezután a katonai kiegészítő parancsnokság tanyázott benne, majd 1954-től középiskolai kollégium működött a kastélyban 1986-ig, az új kollégium megépültéig. Ezt követően 2005-ig az épület felújításra, funkcióra várt. Ezt szorgalmazta Dr.Tomcsányi Pál Széchenyi-díjas akadémikus, aki még fiatalságát többnyire Vásárosnaményban töltötte, és aki az 1980-as évek elejétől visszatérő vendége volt a városnak.

A helyreállítására, idegenforgalmi célú hasznosítására – Jüttner Csaba polgármester kezdeményezésére –, az Európai Unió által meghirdetett pályázati lehetőség felhasználásával kerülhetett sor.

A kastély 2007 augusztusában a felújítását követően a Bereg múzeumnak ad otthont.

A Tomcsányi kastély Vásárosnamény belterületén, a belvárosban, a Szabadság téren helyezkedik el.
A gyönyörű, ám igen elhanyagolt állapotú Tomcsányi Kastély felújítására nyert el közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a ROP keretében Vásárosnamény Város Önkormányzata. Felújítására 2005-2007 közöt került sor.
A felújítási program, a város önkormányzatának és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatóságának partnerségi együttműködésével valósul meg, előbbi az építészeti felújítást hajtja végre, utóbbi pedig a múzeum berendezését és szakmai működtetését vállalta.

A vásárosnaményi Beregi Múzeumot Csiszár Árpád alapította 1963-ban. A gyűjteménynek 1970-től, a város központjában lévő egyik legszebb épület, a Rákóczi út 13. szám alatt lévő Máthé kúria adott otthont.

A kastély 2007 augusztusában a felújítását követően a Bereg múzeumnak ad otthont.
Az 1963-ben alapított Beregi Múzeum immár véglegesen új helyén, a város egyetlen bejegyzett s a felújítás után (2007. augusztus 31.) ismét pompázó barokk műemléki Tomcsányi kastély épületében fogadja kiállításainak látgatóit.
Köszönhetően az elődök és a múzeum jelenlegi munkatársainak, immár csaknem 40.000 db, nagy részben országosan is jegyzett néprajzi, régészeti és történeti tárgyat őriz, gondoz a térség kulturális örökségének hivatott gyűjteménye (népművészeti anyagának, elsősorban hímzéseinek, szőtteseinek, művészi vasöntvény gyűjteményének). A hírneves Tomcsányi kastély 10 teremben csoportosítva, válogatott tárgy együttesekkel és eddig nem igen látott fotókkal, képző- és iparművészeti alkotásokkal és hangulatosan alakított közönség-terekkel szolgálja az érdeklodő látogatókat.
A Bereg kincsei címet viselő tárlat -fűzér, a beregi Tiszahát, valamint az oklevelekben először 1214-ben említett, később jelentős térségi központ szerepet is ellátó Vásárosnamény (Namény) táji-történeti és társadalmi viszonyait vázolja fel a bevezetőben.
A tágas fogadó térből először abba a helyiségbe jutunk, amely a legendás múzeumalapító és református lelkész, Csiszár Árpád tiszteletes (1912 - 1989) izgalmas és a jövőnek is példát mutató életútját, annak érdekes és tanulságos eseményeit vetíti elénk. Ember- és népismerete, valamint a feléje áradó bizalom révén sikerült megalapozni a későbbi múzeum gazdag gyűjteményeit.

A kiállító kastély melléképületeiben és a pincében, a múzeum gyűjteményeinek java és az azokat gondozó szakemberek kaptak szintén korszerű és magas színvonalú elhelyezést a régió operatív programjának kiemelkedő anyagi támogatásával.

Műtárgy látványraktár - kerámia gyűjtemény
A régi háztartásban sokféle cserépedényre volt szükség. Területünkön állandó, számottevő fazekasság csak a 17. századig volt. Így később az edényeket a vásárokon szerezték be. A nagy kerámia központok fazekasai elhozták áruikat a naményi vásárba, ahol több központ gyártmányai találkoztak. A kiállított anyaggal területünk változatos kerámia anyagának származását mutatjuk be. A látványraktár darabjait a kastély pincéjében tekinthetik meg a látogatók.

Digitális múzeum
A Beregi Múzeum a Néprajzi Múzeummal közösen 2004-ben gyűjteményének mintegy 4000 darabját digitálisan is földolgozta. Az így elkészült adatbázis a Néprajzi Múzeum honlapján tekinthető meg

Az éplet felújítása magas színvonalú szakmai munkára utal, gondoltak a mozgássérültektre is, a park (még friss) helyreállítáősa is szép munka.
A Múzeum belső terei nem zsuffoltak, nézelődésre, elmélkedésre van bőven megismerendő tárgyi emlék, jól áttekinthető tájékoztató táblákkal ellátott.
Saját vélemény: 16 óra előtt érkeztünk 15 perccel, ekkor szembesültünk a nyitva tartással. Sajnos már csak 15 percünk maradt a múzeum "végig futására". Tüzetesebb megismerésre még vissza térünk, most csak arra volt idő, hogy néhány felvételt készítsek, és megállapítsuk, hogy ide érdemes visszatérni és megismerni a kiállított anyagot részletesen. Visszatértünk: 2008.04.27-én és megismertük a Múzeum anyagát részletesen, a pincében lévő látványtárat is.
Köszönöm szépen a Múzeum munkatársainak, hogy lehetőséget biztosítottak a részletes képi anyag elkészítéséhez.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *