Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6778Vay kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Várkastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 4562 Vaja, Damjanich u. 75.
GPS koordináta N 47.998509,E 22.169681
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://www.vajavar.hu/

e-mail:

info@vajavar.hu

Telefon:

+36 (44) 385 297

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2014-08-10 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A Vay kastélyban ma a Vay Ádám Múzeum működik.

A kastély szülötte volt a Kuruc Vay Ádám, aki a Rákóczi-szabadságharc jeles személyisége, a Fejedelem udvari marsallja volt. Kuruc Vay Ádám 1657 májusában született.

II. Rákóczi Ferenc kétszer járt Vaján. A szabadságharc elején, 1703 július 19-én, majd a szatmári békét megelőző tárgyalások színhelyéül választja ismét a Vayak kastélyát 1711 január 31-én.

A Vay kastély három szakaszban épült.
A XVII. század elején készül el reneszánsz stílusban a főépület, melyet az északi-torony hozzáépítésével 1659-ben bővítenek, végleges arculatát a XVIII. század elején nyeri el a déli-torony elkészültével. Eredetileg reneszánsz stílusban készül a várkastély, melynek megnyílvánulási jegyei pl. a kőkeretes ajtók és a homlokzaton lévő kőkeretes ablakok voltak.
A XIX. század második felében jelentős átalakítások történnek az épületben. Az 1860-as években kiforgatják reneszánsz jellegéből. A belső terekben és a homlokzaton is visszabontják a kőkeretes ajtókat, ablakokat, s helyettük a ma is látható asztalos szerkezetű ajtókat helyezik el, míg a homlokzaton leszűkítik az ablaknyílásokat, csúcsíves ablakokat, ablak párokat helyeznek el. E század végén a keleti oldalon felvonóhidat építenek, ez is a neoromantikus átalakítás része. Erre az időre tehető a belső termek járószintjének teljes felújítása is. Több, mint egy évszázadig ezt a formáját mutatja a várkastély.

1960-62 között első ízben restaurálják a műemléképületet, s törekszenek az eredeti állapot bemutatására.
Az OMVH jelentős ráfordítással felújítja a kastélyt. Törekednek a reneszánsz jelleg bemutatására, ezért egy csúcsíves ablakpár kivételével valamennyi csúcsíves ablakot kibontanak, s visszahelyezik a kőkereteket, illetve bejelölik azok helyeit a homlokzaton. A pártázatos tornyokon is változtatnak. az északi-tornyon megemelik a pártázatot, lebontják a fedést róla, így kapja a bástya jelleget. A déli részen viszont visszabontják a pártázatot, s egy egyszerű sátortetőt kap a torony.

1996-2004-es helyreállítási, restaurálási munkák során még közelebb viszik a kastélyt a XVII. századi arculatához. A múzeumi részeken nagyon szépen helyreállított, középkori nemesei butorokat mutatnak be, az intarziás berakások, diszítések különösen szépek. Van egy ónozott diszítésű szekrény is, ami ritkaság számba megy.

Múzeumszervezés
A gondolat, hogy a várkastély méltóbb annál, hogy borbélyműhelynek, orvosi rendelőnek, stb. adjon helyt, Molnár Mátyásnak és feleségének jutott eszébe. Őket 1957-ben helyezték át Túristvándiból, ahol addig tanítottak. Áldozatos munkájuknak hamarosan meglett az eredménye, 1961-ben nagy lendületet kapott az épület restaurálási munkája.
1964. október 4-én Köpeczi Béla akadémikus nyitotta meg a Kuruc Vay Ádám múzeumot.
Földszint: időszaki kiállításoknak ad helyet, továbbá a díszterem (könyvtár) rendezvényeknek (esküvők és hangversenyek) ad helyet.
I. emelet: érdekessége a menyezeten lévő stukkódiszítés, korábban ez volt a kastély díszterme. Rekonstruált cserépkályha, lovagtermi hangulatú berendezéssel.
II. emelet: a kastély művészettörténeti értékeként, a második emeleti díszterem mennyezetén látható freskó 1896-ban készült, honfoglalásunk ezredik évfordulójának tiszteletére. Alkotója Lohr Ferenc festőművész, aki a kastély akkori tulajdonosától, gr.Vay Ádámtól kapta a megbízást. A freskó az 1396-os nikápolyi csata egy jelenetét ábrázolja. A kép előterében Zsigmond király, mögötte Vay Titusz, Kanizsai János érsek és Garai Miklós horvát bán látható.
A lépcsőfeljáróban kapott helyett az a fa szánkó, melyen Mária Teréziát szánkoztatta meg a Vay-család egyik tagja, nyár révén sóval szóratták fel az útvonalat.
Ezen az emeleten kapott helyet a Vay-család történetét bemutató kiállítás, továbbá a "Rákóczi-szabadságharc tiszaháti emlékei" című kiállítás anyaga.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
: 1525. ben emelték ki a hirnevét hogy a faluról fogják elnvezni a kastélyt .

:

www.kastlyok.hu  * Start  *