Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4892Esterházy-Bezeredj Kastély - Galgóczi Erzsébet Emlékszoba

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím Győr - Ménfőcsanak, Győri út 92.
GPS koordináta N 47.624612,E 17.604716
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.bezeredj-kastely.hu/

e-mail:

info@bezeredj-kastely.hu

Telefon:

+36 (96) 556-207, (2

Megjegyzés:

Galgóczi E.Emlékszoba Kispince 2-es klub Sulyok Vince Emlékhely Kiállító terem Könyvtár

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-21 - Látogatás dátuma: 2008-01-20 - Utolsó módosítás: 2013-07-10Győr elővárosa, az M1-es autópályától délre, a 83-as és a Győr-Pápa-Szombathely vasút mentén fekszik, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál. 1934-ben három falu (Csanakfalu, Csanakhegy, Ménfő) egyesítésével nagyközségi rangra emelkedett. 1971-től Győr IX. kerülete.

Esterházy Miklós nádor 1626-ban második feleségének - Bedegi Nyáry Krisztinának - testvéreitől vásárolta meg Ménfőt.
A kastély építése idején az uradalom tulajdonosa gróf Esterházy Ferenc. Birtokain 1769 - és 1774. között nagy építkezések voltak, így Ménfőn is. Feltehetőleg a ménfői puszta igazgatására kialakított uradalmi épületekkel együtt épült a kastély is copf stílusban. Mai formáját XIX. század elején nyerte a klasszicista feljáró megépítésével.

A kastélyt minden háború alatt kifosztották. Sorsa 1945. után viszontagságos volt. Legtovább a Rába gyár használta munkásszállásnak. 1955-ben, amikor az utolsó tulajdonos Bezerédj unoka, Denk Gusztávné kitelepült Ausztriába, lemondott az állam javára a kastélyról. Az épület felújítása után 1988-tól a közművelődést szolgálja. Itt kapott helyet a könyvtár és 1991-ben Galgóczi Erzsébet Emlékszoba. A Kossuth-díjas írónő emlékére 1991-ben nyílt állandó kiállítás. A XVII. században épült Bezerédj-kastélyban található emlékszoba az írónő hagyatékából létesült, amelyet a család adományozott Győr városának és az írónő szűkebb hazájának, Ménfőcsanaknak. A kiállítás bemutatja, miként vált a parasztszülők gyermeke elismert íróvá.

A kastélyban a Ménf?csanak-Gyirmóti M?vel?dési Központ kapott helyet.
Saját tapasztalat
Egy igazi, jól működö Művelődési Központot láthattunk, ami tele van kicsiktől a felnőtteknek szóló programokkal, munkájukat lelkesedéssel végzik. Az épület belső egészen jó állapotba került a kitartó, szorgalmas munkának köszönhetően. A könyvtár amely egyben az Internetes szoba is, kezdi kinőni magát. A pince nagyon hangulatos környezetet biztosít bolíveivel a különböző rednezvényekhez. Ugyancsak a pincében kapott helyet a modellező szakkör.

A Bezerédj kastélyban 1991-óta látogatható Galgóczi Erzsébet Emlékszoba. A Kossuth díjas írónő hagyatékából állt össze a bemutatott anyag.
Az emlékszoba bemutatja az írónő (1930-1989) életét oly módon, hogy megjeleníti az írónő utolsó 15 évének környezetét. A bemutató szoba a kastélynak egy 100 nm területű boltíves szobájában valósul meg. Az egyik felében bemutatásra kerül az írónő parasztszobáját idéző tárgyakat, a másik oldalon a dolgozó szobájának hangulatát idéző tárgyakat állítottak ki. A szobában körben könyvespolcok. Középen tárolókban különböző emléktárgyak, dokumentumok, kéziratok, kitüntetések, a megbecsülés jelképei láthatók.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *