Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3693Tatai Vár - Kuny Domokos Múzeum

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Tata
GPS koordináta N 47.649894,E 18.320904
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-15 - Látogatás dátuma: 2014-03-09 - Utolsó módosítás: 2014-03-10Szépen helyreállított épület, és belső múzeumi helyiségek, változatos kiállítások. A Múzeum helyiségeiben fényképezni videózni nem szabad.

A tatai vár öt évszázad építészeti jegyeit viseli magán. Ez részben földrajzi helyzetével másrészt tulajdonosainak gyakori változásával is kapcsolatos. A vizekben, forrásokban gazdag vidéken a régészeti leletek és az írott források egyaránt 11. századi település és bencés apátság meglétét bizonyítják. A 14. században már két Tata (Thota, Thata) névvel ellátott település létezett: ezeket mocsaras, vizes területek választották el egymástól. Éppen e két települési egység birtokközpontjaként épült fel jelenlegi helyén a vár első épülete a 14. század második felében.

Zsigmond idején szabályozták először és alakították halastóvá a nagytavat. A király, később német-római császár, számos Tatán keletkezett oklevele és más feljegyzések alapján sokszor hónapokat töltött a várban. Ez nemcsak az udvartartás, hanem a királyi kancellária ittlétét is jelentette.

1954 óta a várban működik a Kuny Domokos Múzeum.

A várat 1959-ben múzeummá alakították.

Ma római és középkori kőtár, Tata és környékének középkori élete, a tatai fajansz szép darabjai, XVIII-XIX. századi szakrális emlékek egyaránt láthatók itt.A múzeum anyaga a piarista gyűjteményből alakult ki. Gyarapításában nagy előrelépést jelentett a Kállai-gyűjtemény megvétele az 1970-es években. Napjainkban a múzeum kb. 64 ezer régészeti, 3000 természettudományi, 2000 numizmatikai és 3000 néprajzi tárggyal rendelkezik.


A vár földszintjén - az egykori kerengő fennmaradt szárnyában - a környék római kori emlékeit állították ki. A torony alatti teremben is római kori használati tárgyak töltik meg a vitrineket, és itt látható a múzeum egyik figyelemre méltó darabja: az Almásfüzitőn előkerült II-III. századi, a római légiósok által használt díszpáncél-álarc. A tó felőli termekben a középkor emlékei tanulmányozhatók.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *