Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!



Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4508



Esterházy Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2890 Tata, Kastély tér 1.
GPS koordináta N 47.646020,E 18.318844
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

http://www.tataiesterhazykastely.eoldal.hu/oldal/kastelytortenet

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2021-05-27 - Utolsó módosítás: 2021-07-16



2021.05.26. Megnyitották a felújított és berendezett kastélyt! Látogatható!
Befejeződött a tatai Esterházy-kastély főépületének felújítása 2,3 milliárd forintos beruházással, Ünnepélyes megnyitására 2021.05.26-án került sor.

A Komárom megyében található tatai gróf Esterházy-kastély műemléki együttese 1765 és 1780 között épült, Fellenthali Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján, Esterházy I. József kezdeményezésére, későbarokk stílusban.

A kastély-együttes fekvése turisztikai szempontból igen kedvező, a tatai Öreg-tó partján áll, a tatai vár közvetlen szomszédságában. Fellner Jakab, hazánk nevezetes építészének egyik legfontosabb műve.

Fellenthali Fellner Jakab (Nikolsburg 1722 – Tata 1780) építész a késő barokk, kora klasszicizmus kiváló hazai művelője. Galánthai Balogh Ferenc, az Eszterházy-ak (vagy Esterházy-ak – az eltérő írásmód a grófi ág sajátos megkülönböztetése) jószágkormányzójának, és Esterházy Károly egri érsek felfedezettje. Munkássága meghatározza Tata városképét (kastélyegyüttes, templom, malmok) Fő műve az egri Líceum.

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben is: 1809-ben Ferenc császár (1792-1835) itt írta alá a napóleoni háborúkat követő bécsi békét, a XIX sz végén pedig Ferenc József (1848-1916) és II. Vilmos (1888-1918) német császár látogatott ide egy hadgyakorlat, az un. "Császármanőver" alkalmával, melyet Tatán rendeztek.
A műemlékről alaposabb művészettörténeti kutatás (levéltári és falkutatás) eddig nem készült. A kastély a II. világháborút követő államosítás után kórházként, idegszanatóriumként működött. A műemlékidegen funkció meglepő módon nem tett jóvátehetetlen károkat, így annak történetéről, építési periódusairól feltehetőleg egy alaposabb szondázásos kutatás, valamint a meglévő műtárgyak, és építészeti elemek (nyílászárók, zárszerkezetek, falak) szakértői vizsgálata sokat ki tud majd deríteni.

A műemlék-együttesből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melyet az un. „kiskastély” és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja ölel körül. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely magán viseli a fellneri építészeti jegyek legjellegzetesebb jegyeit.
A főépületben földszintjén található kápolna helyiségének ablakmaradványait megtaláltuk a padláson. Az emeleten található az un. márványfürdőszoba, és az un. hollandi csempés fürdőszoba, feltehetőleg a XX. század elején kerültek kialakításra. A földszinti termek falain lévő jelenlegi festés a kutatási eredmények szerint több rétegű, magas nívójú korabeli díszítőfestést takar. Külön meg kell említeni a kastély egyik emeleti dísztermét, a zöld-arany faburkolatos királyi díszebédlőt, mint a kastély legimpozánsabb helyiségét. Igen értékesek továbbá az eredeti épületszerkezeti elemek, nyílászárók, zárszerkezetek, kályhák, stb.

A melléképületek karéjában található az ún. "kiskastély". Az épület rendkívül értékes belső építészeti szerkezetei (feltolható szárnyú, kosáríves záródású ablakok, festett ajtók, díszes spaletták, stukkók, festett mennyezetek ) különlegessé és egyedülállóvá teszik a magyar építészettörténetben. A festőrestaurátori falkutatás mags színvonalú díszítőfestést tárt fel az épület belső tereiben.

A kiskastélyhoz kapcsolódó melléképületekhez további – egykori polgárházak – melléképületek csatlakoznak, melyeknek a Kastély térre néző homlokzatai jellegzetesen barokk képet mutatnak.

A kastély-együtteshez kapcsolódott valamikor a szintén az Öreg-tó partján álló, illetve arra néző két lovarda épületsora is, melyek ma magántulajdonban vannak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *