Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4149Szécsényi ferences templom és kolostor

Kategória Vallás , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 3170 Szécsény, Haynald u. 9.
GPS koordináta N 48.082099,E 19.517595
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.szecseny.ofm.hu/

e-mail:

szecseny@ofm.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-09 - Látogatás dátuma: 2007-06-09 - Utolsó módosítás: 2015-03-12A szécsényi ferences kolostorban már 675 éve élnek ferencesek, jelenleg noviciátus és plébánia működik itt. A kolostor és a templom története összefonódik a magyar történelem számos eseményével.

A kolostor és a templom csak vezetéssel látogatható, keddtől szombatig 9-16 óra között, vezetés óránként, de praktikus az előzetes bejelentkezés. A vezetést a Ferences Kolostor, ezen belül is a mindenkori helyi elöljáró biztosítja. A vezetést végző Idegenvezető amikor fogadott minket ezt mondta: "1 óra történelem óra következik", igaza volt.
Rendkívül felkészült, udvarias, másfél órás vezetésben volt részünk, köszönjük.
A látogatás a helyhez méltó ruházattal lehetséges (rövid nadrágban, újatlan pólóban, bluzban nem látogatható).

A ferencesek a rendalapító, Assisi Szent Ferenc követőjeként arra törekszenek, hogy az evangélium szerint éljenek, testvéri közösségben, tanuságot téve a bűnbánatról, az emberek "kisebb tertvéreként". A Rend, pap és nem pap testvérekből áll, de szerzetesi fogadalma által minden testvér egyenlő.

A ferences testvérek valószínüleg már Assisi Szent Ferenc életében, de legkésőbb halála után két évvel, 1228-ban érkeztek hazánkba. A német földről érkezett testvérek Esztergomban találtak otthont.

A szécsényi kolostor és templom építésére XXII. János pápa 1332. május 9-én kelt engedélye alapján, Szécsényi Tamás erdélyi vajda adományaként került sor. A templomot 1334-ben, a Szent Szűz tiszteletére szentelték fel. A kolostor a XV. században szinte folyamatos építkezések során bővült, ekkor készült el a torony, a sekrestye és a szentély összeépítése.
Török uralom az 1544-es első szécsényi betöréssel kezdödött. A historia szerint a törökök átépítették a kolostort, a szentélyt dzsámivá, a templomhajót lefalazva istálóvá, a sekrestyét fürdővé alakították.
1683-ban Sobienski János lengyel király seregei Szécsényt fölszabadították a török uralom alól. A rend elöljárói II. Rákóczi Ferenc nevelőjét, Bárkányi Jánost helyezték Gyöngyösről Szécsénybe azzal a szándékkal, hogy tegye lakhatóvá az üresen álló kolostort. A kolostort lassan újjáépült az adományokból. Az 1705-ös szécsényi országgyűlés alkalmával kiáltották ki Vezérlő Fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet, akinek tiszteletére a sekrestye felett elhelyezkedő gótikus terem ma a Rákóczi-szoba nevet viseli. 1716-ra újra készen állott a kolostor és a templom.

A szerzetesrendek 1950-es feloszlatása és az államosítás után a kolostorban mezőgazdaságo technikum és kollégium működött. A templomot 1976-ban újították fel, és festették újra. A ma látható freskók ekkor készültek.
A kolostort 1989-ben kapta vissza a ferences rend. Az épületben jelentős felújítási munkák kezdődtek, a külső felújítás 2000-ben a Miniszterelnöki Hivatal és a KÖH támogatásával valósuéhatott meg.

A látnivalók a templom és a kolostor területén:

  • A szentély

  • A templomhajó

  • A sekrestye

  • A Rákóczi-terem

  • A torony

  • A kolostor épülete

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *