Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6379Kamalduli rend - Múzeum

Kategória Múzeum , Vallás , Vendégház

Kép album megtekintése

Cím Majkpuszta
GPS koordináta N 47.496719,E 18.338050
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

http://www.majkikolostor.hu/

e-mail:

Telefon:

Tel: 70-597-6988, Go

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-26 - Látogatás dátuma: 2014-12-06 - Utolsó módosítás: 2015-10-13Monte Corona Műemlékvédő Egyesület
A közhasznú szervezet, célja: a magyarországi műemlékek és kulturális örökség védelme.
Egyesületünk elsősorban a majki kamalduli remeteséggel foglalkozik, segíti a MNG ( Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ) munkáját a műemlékegyüttes helyreállításában, a végső hasznosítás kidolgozásában, az ezzel járó mindennemű egyéb munkálatban.Igyekszik kapcsolatot tartani a környék civil szervezeteivel.

Monte Cororna Műemlékvédő Egyesület 2008 évi programja:


 • prilis 27 -a vad,-erdőgazdálkodás és a természetvédelem jegyében kiállítás nyílik

 • május 17 -Natura fesztivál-természetgyógyászati kiállitás és vásár

 • június 14 -Kamalduli Napok-a Celli Mária kápolna megnyitása

 • július 21 -Múzeumok éjszakája-éjszakai idegenvezetés a kolostorban,csillagvizsgálás a kolostorudvarban,napfelkelte megtekintése a templomtoronyból

 • szeptember 20 -Kulturális Örökség Napja-ingyenes belépés egész nap

 • szeptember 21 -Biofesztivál-minden ami bio,előadások,kiállitás és vásár

 • Részletes program itt tekinthető meg, DOC formátumban, PDF formátumban, Képként a képalbumban.

  Kerékpáros turizmus a magyar műemlékekhez (PPS fájl, 3,5 MB), a Monte Cororna Műemlékvédő Egyesület kezdeményezése

  A kamalduli rendet Romuald herceg, a lombardiai hercegi család sarja (később Szent Romuald) alapította 1009-ben Itáliában, egy Malduli nevű gazda által felajánlott vadregényes birtokon, mint Campo Malduli nevű remeteséget. A rend tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, ennek elérése érdekében magányosan, elmélyülten éltek. "Fehér barátoknak" is nevezték őket, ruhaviseletük miatt. Fehér csuhájukat elöl-hátul kötény egészítette ki, ezt derekukon jellegzetes barátzsinór fogta össze. Lábukon leginkább sarut, ritkábban csizmát hordtak. Fejük tetejét borotválták, tarkójuknál félkörívben rövidre nyírt hajat és hosszú szakállt viseltek. Egymással nem kommunikálhattak, és nem érintkezhettek a külvilággal sem. A némasági fogadalom alól csak a december 28. és január 2. közötti napok voltak kivételek: ekkor a refektóriumban gyűltek össze, máskor azonban cellaházuk telkét is csak engedéllyel volt szabad elhagyniuk.

  A kamalduli barátokat az új birtokos Eszterházy József telepítette Majkra 1733-ban. A rendnek adományozta az 1200 holdas pusztát, a tavakkal, és a rajtuk működő malmokkal együtt, ráadásul még az új kolostor felépítéséhez szükséges anyagokat és munkaerőt is biztosította. A kamalduliak anyakolostoruk mintájára alakították ki a majki kolostort is. A kolostor két részre tagolódik: az U-alakú főépület (foresteria), ahol a közös helyiségek voltak: refektórium, könyvtár, gyógyszertár, betegszobák, gazdasági helyiségek, vendégszobák. De itt kaptak helyet a prior szobái, és a nem magányban élő testvérek lakóhelyiségei is. A másik nagy rész az úgynevezett clausura, vagyis az a rész, ahol a remeték cellái állnak. A rend regulái szerint az egész kolostort, és az egyes cellákat is magas kőkerítés övezi. Minden cellában külön kápolna, lakó- és hálóhelyiség, kamra és pince állt a remeték rendelkezésére, amelyben főként elmélkedéssel, a Biblia olvasásával, imával, írással töltötték napjaikat, de megművelték cellaházukhoz tartozó kis földjüket is, és kegytárgyakat is készítettek.
  A zárt épület együttes, vezetéssel (óránként) látogatható. Az egykori remeteségből ma 17 remetelak maradt fent. A kis házak homlokzatán az egykori alapító családok címerei láthatók, Esterházy, Gyulafy, Cziráky, Erdődy, stb.Ma a remeteházak (egy kivételével, múzeum), üdülő házakká vannak átalakítva.

  2001 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága felügyeli az épületegyüttest, ám a kastély teljes rekonstrukciója lassan halad előre. A 90-es években a cellaházakat felújították. A kilátóhelyként funkcionáló templomtoronyból Esterházy Pál Harmonia Caelestis című művének dallamai csendülnek fel bizonyos időközönként harangjáték formájában.
  Az udvar végében lévő Esterházy kastély felújítását 2005-ben elkezdték, egyes részei látogathatók.

  A remeteség előtt a főút (Oroszlány és Vértessomló) felöl van egy kis horgász tó, a partján egy kitűnő konyhájú Étterem, ajánlom étkezéshez: "Vendéglő a négy remeteséghez".

  Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *