Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8185Szapáry - Andrássy kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8879 Szécsisziget, Kossuth Lajos u. 27.
GPS koordináta N 46.574933,E 16.594568
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://www.szecsisziget.hu/nevezetessegek

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2010-03-21 - Utolsó módosítás: 2015-08-25Szécsisziget sok évszázados történelmi múltra visszatekintő település. A XIV. századtól bizonyítottan létező eredeti település a dombok szélén, az erdő tövében helyezkedett el. Később került a falu mai helyére, a Kerka teraszának kis szigetére. A település a XVIII-XIX. században mezővárossá lett, melynek lakói a korabeli feljegyzések szerint kilencedet és papi tizedet, a szőlők után pedig hegyvámot és tizedet szolgáltattak.

A település várát 1458-ban említik először, amely az 1600-as években komolyabb jelentőségre tett szert. Ekkortól a portyázó törökök a várat állandóan zaklatták és a feljegyzés szerint 1636-ban "Zechi Zigethe városa mind palánkostul, kapustul, emelőstül, hidastul porrá égett". Később a várat újjáépítették. A vár árkait ekkor földsánc vette körül, amit fapalánkok egészítettek ki.

A falu első ismert tulajdonosa a Szigeti család volt, mely névadója a településnek. A terület birtokosa később Széchy Miklós majd Kéry Ferenc, 1690-től a Szapáry család, 1820-tól 1945-ig pedig az Andrássy család lett.

A. XVIII. században a Szapáry család a vár egy részének a felhasználásával építtette fel az U alakú kastélyt. Az épület a magyar barokk kastélyok jellegzetességeit mutatja. A kastély földesúri székhely, egyben lakóhely, gazdasági és birtokigazgatási központ volt. A mai épület északkeleti-délnyugati tengelyű szárnya a lakószárny, s északkeleti oldalához magtár csatlakozik.

A kastélyt 1933-ban az Andrássyak tataroztatták.. 1945 után a földműves-szövetkezet, a termékforgalmi tanács, majd a község tulajdonába került. Később egy időre magántulajdon lett, majd egy tűzeset után a kastély ismét az önkormányzaté lett.

A helyreállítás munkálatait 1999-ben PHARE CBC program keretében kezdték meg.
A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban,
az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Projekt megnevezése:GPS alapú kerékpáros turisztikai rendszer -AT-HU/06/01/137


Kerkamente Natúrpark Egyesület
A Kerka-mente Natúrpark központja Szécsiszigeten található az Andrássy-Szapáry Kastélyban. 80 km kitáblázott kerékpárút hálózattal (Dél-zalai Erdőtáj Kerékpárút), 40 db-os kerékpárkölcsönzővel és szervizzel, bivalyrezervátummal, tábori programokkal várjuk látogatóinkat. A kastélyban 50 fő részére szállást tudunk biztosítani.


2010.03.21. - A kastély zárva volt, a kifüggesztett nyitvatartás alapján látogatható. Ahhoz képest, hogy 2000-ben fejeződött be a felújítása, néhol bizony kívánni valót hagy az állapota, ismét meg kell várni míg lepusztul, aztán újra nagy pénzből felújításra kerül, ez a megoldás?

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *