Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English Deutsch



Kapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!



Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5195



Festetics vadászkastély

Kategória Vadászkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7531 Gyöngyöspuszta
GPS koordináta N 46.166457,E 17.600117 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://magascedrus.hu

e-mail:

magascedrus@smgondviseles.hu

Telefon:

+36 (82) 719-412

Megjegyzés:

Somogy Megyei Önkormányzat Magas Cédrus Szociális Otthon

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-07-11 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-07-21



A település a Zselic szélén és a Somogyi-dombvidék keleti részén található, mintegy 3 km-re a Kaposvár-Barcsi úttól.
A község három településből áll: Alsótapazd, Kőkút és Gyöngyöspuszta.

Kőkút településrésze. A község három településből áll: Alsótapazd, Kőkút és Gyöngyöspuszta. Gyöngyöspusztán áll a Festetics-kastély, melynek déli szárnya a nagykanizsai postaút lóváltó állomásának romjaira épült. Jelenleg szociális otthonként működik. Itt található az ország egyik legöregebb tiszafája.

Kőkút 1893-ban a kivágott erdők helyén létesült. Alsótapazd neve már a középkorban Tapazd néven ismert volt. Gyöngyöspusztán áll a Festetics-kastély, melynek déli szárnya a nagykanizsai postaút lóváltó állomásának romjaira épült. Jelenleg szociális otthonként működik. Itt található az ország egyik legöregebb tiszafája. A település és környezete nyugodt pihenést kínál az arra vágyóknak.

Gyöngyöspuszta (Gyongies pusta) az 1500-as évek elején a Kusalyi Jakcsi családé volt. 1519-ben szerezte meg Gersei Petheő Tamás Hedrehely, Visnye, Hencse, Széplak és egyéb Somogy megyei birtokokkal együtt (MOL, Diplomatikai Levéltár, DL-DF 36402).

Gyöngyöspuszta már egy 1703 előtti összeírásban szerepelt gróf Széchenyi György birtokaként. 1733-ban a Lengyel családé, majd a gróf Festetics család dégi ágáé lett. Gyöngyöspuszta egy része még 1848 előtt is a Petheő család birtokában volt, de a szabadságharc után az osztrákok elkobozták és a Festetics családnak jutatták.


Somogy Megyei Önkormányzat Magas Cédrus Szociális Otthon
Egy 1703-as összeírás szerint az otthon jelenlegi területén kastély állt, amely ekkor Széchenyi György tulajdona volt. 1733-ban a Lengyel családé, majd a gróf Festetics család déghi ágáé lett egészen az államosításig. A szociális otthonnak helyt adó jelenlegi kastélyépület 1900-ban épült.
A Festetics család címere ma is megtalálható Intézményünk tornyának nyugati falán. A grófi kastély és az épületek egy része l947-től állami tulajdonba kerültek és iskolaként, csendőrszállásként majd mezőgazdasági szövetkezetként funkcionáltak.

1966. novemberétől a kastély a szükséges átalakítások után idősek otthonaként működött. 1974-ben új épületszárny kialakítására került sor, így a férőhelyek száma 190-re módosult, s az ellátottak köre szenvedélybetegekkel és hajléktalan személyekkel bővült. 1974-ben készült el a szilárd burkolatú bekötőút, megkönnyítve ezzel az otthonban élők és dolgozók életét. 1982-ben az egykori iskola épületében 20 személy részesülhetett az átlagosnál jobb színvonalú ellátásban, így a férőhelyek száma 1982-ben elérte a jelenlegi 210 főt. 2006-ban került átadásra az intézmény területén egy szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona, amely az önállóbb életkörülmények biztosításával az alkoholbetegek társadalmi beilleszkedését segíti elő. A lakóotthon minden szempontból modern, ízlésesen berendezett, jól felszerelt, önellátásra alkalmas helyet biztosít 12 fő alkoholbetegségéből gyógyulni vágyónak ahhoz, hogy a sikeres rehabilitáció végén újra megtalálják helyüket a társadalomban.
A rehabilitáció sikeres megvalósítása érdekében 2006-ban kialakításra került egy foglalkoztató helyiség. A munkarehabilitáció keretében szabás-varrás, szövés, asztalosipari tevékenységek végezhetők.
2006 nyarán elkezdődött az intézmény nyílászáróinak cseréje, fűtésrendszerének korszerűsítése. A folyosók új burkolatot kaptak, a szobák felújítása folyamatosan történik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *