Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2136Ortodox -Szerb templom Templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 2300 Ráckeve, Viola u. 1.
GPS koordináta N 47.160720,E 18.943820
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

e-mail:

Telefon:

30/429-7248

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-26 - Látogatás dátuma: 2016-08-12 - Utolsó módosítás: 2016-08-13Magyar, német és szerb nemzetiségek közös történelmi és kulturális örökségét őrzi a város Szerb (Ortodox) templomA templom Ráckeve nevezetessége, 1487-ben épült.A templom látogatható, nyáron naponta, ősztől tavaszig szombat-vasárnap, belépőjegy ellenében.Fényképezni belül nem szabad.A templom főhajója boltíves, díszítése falvetésekkel, ikonokkal, faragásokkal bővelkedik. A torony nem a főhajóval egybeépített, hanem önállóan került megépítésre.  A templom este díszkivilágítással van ellátva.

Ráckeve - egyedülálló korai szerb emlék.
Az első szerb egyházi épületek megjelenése a XV. századra tehető. Nagyon kevés utalás jellegű adatunk van, azonban egy nagyon jelentős emlék maradt e korból.

A Csepel-szigeti Ráckevén 1440-ben telepedtek le az al-dunai szerb Keve ("Kovin") mezőváros lakói a török elől menekülve. 1487-es dátummal találunk először említést a tiszta későgótikus formákkal épült templomukról.7 A hajóhoz délről két további kápolnát építettek. A keletebbre esőt az idetelepülő szerb szerzetesek önálló használatra emelték, a későgótikus kápolnába kelet felől egy reneszánsz keretezésű ajtón juthatunk be - mely a Mátyás-kori budai építőművészet kisugárzásának példája. A nyugati kápolnát donációként emelte egy helyi kereskedőcsalád - Csányi Károly és Lux Géza a történeti adatok alapján 1517-re datálja.8 (A két kápolna közül ez a későbbi - így a mellette álló szerzetesi kápolna 1487-1517 között épülhetett.) A torony alsó része a már említett későgótikus építési korszakból eredeztethető, 1758-ban fejezték be copf stílusban.

Az épület teljes egészére jellemző nyugati későgótikus formanyelv egyedülálló a szerb egyházi építészetben. Az ortodox rítus térigényeinek leképezése egy hosszhajós templomtérben sajátos ötvözetet eredményez a nyugati hatású gótikus architektúra valamint a belső díszítés és berendezés bizánci stílusa között. Ezen, hazánkban legkorábbi ortodox szakrális emléknél tehát a hagyományaiban erős, területre jellemző építési kultúrkör jegyeinek közvetlen átvételéről van szó az építtető szerb közösség részéről.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *