Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6479Széchenyi-(Almásy)-Dobos-Wildburg kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9327 Rábasebes, Szécshenyi István u. 16.
GPS koordináta N 47.436840,E 17.243375 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.szechenyivadaszkastely.hu/

e-mail:

stemlerb@szechenyivadaszkastely.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2011-04-11 - Utolsó módosítás: 2021-08-05A rábasebesi kastélyt a XIX-XX. század fordulóján építtette a Széchenyi család. Később eladták, Dobos nevű vármegyei főjegyző vásárolta meg. Ő egy osztrák bárónak adta tovább, aztán az állam tette rá a kezét. A rendszerváltásig működött falai között a TSZ, de ott volt az orvosi rendelő, a fodrászműhely, a könyvtár, a nyári óvoda és a községi tanács is. Aztán üzletemberek lettek a tulajdonosok, a Széchenyiek, a bárók és még Dobos főjegyző is foroghatnak a sírjukban, hogy napjainkban milyen hányatott sorsa van az épületnek. Az évekkel ezelőtt (1990 évek elején) szépen felújított kastély most sorsára vár. A szövevényes ügynek felszámolási eljárás vethet (valamikor) véget.

2014.05.09 - Jó hírek! , href="http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/uj_gazdaja_van_a_rabasebesi_kastelynak/2377769/">Forrás: (CS. KOVÁCS ATTILA - 2014.04.11. 16:09)
Hosszú évek hányattatásai után megoldódni látszik a rábasebesi kastély sorsa. Új gazdája van az épületnek, egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég vásárolta meg. A Hegyvidék Property Kft.-nél nincsenek óriási, ötcsillagos tervek, de amit ígérnek és elképzeltek, azt szeretnék be is tartani, illetve megvalósítani. Egyelőre a karbantartásokat, a kisebb felújításokat, a takarítást végzik el.

Stemler Balázs, a kastélyprojekt marketingjével foglalkozó szakember a Kisalföldnek elmondta: az új tulajdonos átvette a kastélyt. Tapasztalatuk szerint látszik, hogy évekig nem hasznosították, de még mindig jobb állapotban van, mint sok hazai kúria. Jövőjét a turizmusban látják.

– A befektetők tisztában vannak azzal, hogy önmagában csak egy kastélyszálló nem elég a vendégek idecsábításához – fogalmazott Stemler Balázs. – Sok más, olyan lehetőséget kell biztosítani, ami egyedi, ami csak itt található majd meg. Feltérképezzük az adottságokat, a környéket, szeretnénk megismerni a szomszédos településeket. Ezekre építve dolgozzuk majd ki a részletes hasznosítási tervet. Huszonkét apartmannal rendelkezik az épület, nagyszerű környezetben, kedves faluban, a Rába folyó közvetlen közelében. Most úgy látjuk, május végére megnyitható állapotba kerül a kastély. Rendezvényekre, konferenciákra alkalmas lesz és persze szállóvendégeket is fogadhatunk, ha erre lesz igény.

Stemler Balázs hozzátette: a tulajdonosok minden ötletre nyitottak és fogadókészek. „Azaz aki a Rábaközben esetleg úgy gondolja, hogy bármilyen elképzelésével csatlakozni tud a mi terveinkhez, a kastély funkciójához, keressen meg bennünket" – jegyezte meg Stemler Balázs.


Korábbi híradás volt
http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/a_szechenyiektol_az_uzletelokig/2036748/
Cs. Kovács Attila - 2007.11.02.
Rábasebes - Üresen áll évek óta a rábasebesi Széchenyi-kastély. A tulajdonos cégek ellen felszámolás indult, az üdülési joggal bírók közelébe sem mehetnek az épületnek. Az ügy szövevényes.
A rábasebesi kastély a rendszerváltásig állami tulajdonban volt. Az 1990-es évek elején azonban hiába akarta az önkormányzat megszerezni az ingatlant, nem sikerült. Az évszázados épület befektetők kezére került. Egy darabig szállóként működtették, majd bezárt. Ez az állapot évek óta tart. A falubeliek hiába reménykednek abban, hogy végre történik valami. Az annak idején üdülési jogot vásárló részvényesek – közel ezren vannak – pedig hiába várnak, hogy gyakorolhassák százezrekért vett jogaikat.

A kastélyt 1992-ben magánszemély birtokolta, aztán egy kft. (a Kastellum), majd ettől egy másik (a Prorenta) vette meg. 1998-ban lépett be a Széchenyi Vadászkastély Rt. A cég jelenleg felszámolás alatt van. 2003-ban még értékesítette az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek. Ez időközben átalakult SZVRT Kft.-vé és rövidesen ellene is megindult a felszámolási eljárás.

A kastély felújítását az 1990-es években kezdték el. Többek között abból a pénzből is, ami az üdülési jogok értékesítéséből befolyt. A befektetők néhány évig üzemeltették a kialakított szállodát, nagy ívű fejlesztési elképzelések szerepeltek a tervek között. Aztán 2003 augusztusában az rt. igazgatósága eladta az ingatlant a Kastély 2003 Kft.-nek, a vételár kifizetésével, és a hitelek átvállalásával. A szerződésben fejlesztéseket ígért a vevő, és az üdülési jogok biztosítását. A jogosultakat rövidesen azonban arról értesítette a kft. vezetője, hogy jogaikat csak akkor biztosítja, ha az ingatlanon lévő terhek, illetve a fejlesztési költségek felével kisegítik a céget. Azóta azonban semmi nem történt.

A rábasebesi ingatlan tulajdoni lapján számos bejegyzés található. Többek között a több millió forintos hitel, aztán jelzálogjogok, köztartozás, végrehajtási jogok.

A történet kárvallottja tehát a közel ezer üdülésijog-tulajdonos. Információnk szerint rövidesen bíróság dönt arról, hogy kié is igazán a kastély. A Széchenyi Vadászkastély Rt. felszámolója ugyanis megtámadta az rt. és a Kastély 2003 Kft. között 2003-ban kötött adásvételi szerződést.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *