Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5010Graefl kastély - Tisza-tó Wellness és Konferencia Hotel

Kategória Kastélyhotel , Vadászkastély , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3388 Poroszló, Kastély utca 10.
GPS koordináta N 47.641801,E 20.643126
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://tiszatowellness.hu/

e-mail:

info.tiszato@gmail.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-06-01 - Utolsó módosítás: 2014-06-02A kastélynak új bérlője van, ott jártunkkor éppen az átadás-átvétel történt.
Bizony lesz teendője az új bérlőnek, hogy olyan állapotra hozza a kastélyt, hogy az méltó legyen vendégek fogadására, arról nem is szólva, hogy az előző bérlő rossz örökségét-, hírnevét is rendbe kell hoznia.

A Poroszló belterületén lévő tornyos kastélyt 1872-ben építtette Graefl Károly, később fia, Jenő megnagyobbíttatta az épületet. A II. világháború után majorságként, Tsz irodaként funkcionált, és egy felújítást követően 1995-től szállodaként várja az ide látogatókat.

A család birtokában volt egy, a településtől 4 km-re lévő vadászkastély (Kétútközt) is, amit a XIX. század elején építettek, sajnos nagyon rossz állapotú lett, de talán most új tulajdonost kapott, akik a helyreállítását megkezdték. A helybéliek szerint a két kastélyt alagútrendszer kötötte össze, de a Tsz idején balesetveszély miatt nagy részét betemették.


A Graefl család története
A Graefl-ek régi német család, melynek tagjai a Lánchíd építésére érkeztek hazánkba Széchenyi István hívására. 1869-ben jelentek meg Poroszlón, majd nemsokára a környék legnagyobb birtokosai lettek. A család tagjai aktív közéleti életet éltek, Graefl József Pest főbírája volt, testvére Károly pedig a kastélyt építtette. Károly egyik fia, Andor országgyűlési képviselő lett, és az ő nevéhez fűződik a vadászkastély megépülése. Károly elsőszülött fia Jenő, apja halála után átvette a család irányítását és országosan ismert gyümölcsfa-telepet hozott létre, illetve ló, juh és szarvasmarha tenyészete is kiemelkedő volt, valamint kibővíttette a poroszlói kastélyt. Horti Miklós 1931-ben kinevezte a felsőház tagjává. Felesége, Paulina Horti István lánya volt. A II. világháború után a család tagjai Svájcba majd Brazíliába emigráltak, később visszatértek Svájcba.

Poroszló
A Tisza jobb partjának ősi községe, már Anonymus említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt táboroztak, a poroszlói Földvár alatt. Itt békült ki IV. Béla fiával V. Istvánnal. Régi időben királyi sólerakóhely volt. A XIII. és XIV. sz.-ban a Bana és Gyula nemzetség birta. 1445-ben mezővárosi rangot kapott. 1553-ban a település birtokosa Bornemissza Gergely egri várkapitány volt. A török időkben elpusztult a község bencés monostora, amit valószinüleg a Gyula-nemzetség alapított 1209 táján. Első ismert apátja János volt (1292). A monostor pusztulásakor elbontásra került az Árpád-korabeli templom is. A XIX. században birtokosai voltak a Károlyi, Pejacsevich és az Orczy családok. Poroszló legnagyobb földbirtokosa 1869 és 1944 között a Graefl család volt. A család gróf Széchenyi István hívására Németországból érkezett Magyarországra a Lánchíd építésekor.
Többféle vész is sújtotta a település lakóit. 1831-ben kolerajárvány, 1862-ben és 1874-ben tűzvész, és több árvíz is.
A Tisza-tó kapujaként emlegetett település mai életét elsősorban a tó közelsége határozza meg, elsősorban nyáron, de télen is nagyon sok turista választja úti céljának Poroszlót.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *