Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6846Ráday Kastély - Kastély Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2119 Pécel, Kálvin tér 1.
GPS koordináta N 47.487285,E 19.342107
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.pecelikastely.hu/

e-mail:

rendezveny@pecelikastely.hu

Telefon:

28/453-354

Megjegyzés:

április 1-től október 31-ig péntek-szombat-vasárnap 10-18 óráig

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-18 - Látogatás dátuma: 2016-03-14 - Utolsó módosítás: 2020-02-21Köszönet Horváth István, tárlatvetető úrnak, a tartalmas idegenvezetésért!


Pécel területe, miként azt a határában talált régészeti leletek is bizonyitják, már az időszámítás előtti korszakban is lakott volt. Találtak itt többek között kő-, bronz- és rézkori leleteket is. Első okleveles említése 1338-ból származik Pechel-i Demeter, Pest megyei szolgabíró családnevében. Domokos pap és János plébános 1345-ben alapították a város első iskoláját. A XIV században a nem helyi eredetű Péceliek birtoka. A falu a XVIII. században a Fáy és a Ráday család birtoka volt.

Ráday Pál (1677-1733), II. Rákóczi Ferenc diplomatája 1722-1730 között építette első, a mai kastély részét képező péceli kúriáját. Fia, Ráday Gedeon (1713 - 1792), 1755-1766 között ezt barokk stílusú kastéllyá bővítette. A teljes kastély melléképületekkel, 1770-re készült el. Az átalakítást a gödöllői Grassalkovich-kastély építője, Mayerhoffer András, valamint fia, János végezték. 1825. március 30-án leégett. A család anyagi gondjai miatt 1872. december 30-án nyilvánosan elárverezték. Ekkor került a Kelecsényi család birtokába, ahol állapota folyamatosan romlott. A 2. világháború után a MÁV helyreállítatta, és kórháznak használta az épületet. 1998-ban a MÁV átadta a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának.


www.civertan.hu


Az egyemeletes, U alaprajzú barokk kastély épület hangsúlyos középrészét jellegzetes íves oromzattal, erkéllyel és elegáns kapuzattal alakították ki. Könyvtártermét és az emeleti helyiségek boltozatát mitológiai témájú freskók borították.

A kastély látogatható április 1-től október 31-ig (hétfő-kedd kivételével) 10-18 óráig. A kastély helyreállítása elkezdődött. Engedélyt kértem és kaptam a MNG-tól, hogy bemutathassam a kastély még ma is szép állapotban lévő freskóit és a nagyon szép könyvtár-, és dísztermét, köszönetem Szabó Laurának. (Mint fent olvasható, ma már nem kell külön engedél a fénképezéshez.

A MNG célja: a kastély és a történeti kert legszakszerűbb helyreállítása, teljes restaurálása és történeti bútorokkal berendezett kastélymúzeumként a nagyközönség számára való bemutatása, hogy ezáltal ismét mindenki számára régi fényében ragyoghasson a péceli Parnasszus.

Könyvtár
Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-művészeti élet fellendítésével foglalkozott. Kb. 12 ezer kötetet gyűjtött, amelyek az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálják. Ez a könyvtár könyvei, műemléki egységként a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének a tulajdonába 1861-ben került át. A könyvek mellett képtárral és éremgyűjteménnyel is rendelkezett a család.
A könyvtár mennyezetét négy márvány pillér tartja, így a mennyezet bóltívekben tagolt, három nagyobb és hat kisebb boltozatra oszlik fel, melyeket freskók diszítienek. A freskókat Scherwitz Mátyás (1701-1771) munkájának tulajdonítják. A középső mennyezet részen Pallas Athene a diadalmas tudományt jelképezi, körülötte (a többi bóltozaton) a világ tudományágainak allegrólikus ábrázolásai veszik körbe.

Díszterem
A díszterem falképeinek kiválasztása és festészeti megoldása Ráday Gedeon elképzeléseit mutatja. A terem falait Bernard Picart (párizsi születésű rézmetsző és rézkarcoló), valamint Philipp, Gunst rézmetszeteinek, a Ráday gyűjteményből általa kiválasztott, felnagyított és falra festett fekete-fehér képei díszítik. A falfestmények 1766-ban készűltek, rézmetszetű előképek után, Ovidiusz átváltozásait 15 jelentben ábrázolják, amelyek alá Ráday Gedeon írt verssorokat és felíratokat a kór helyesírási szabályi szerint. A mennyezetet díszítő Phaeton kép díszítette, sajnos az 1825-ös tűzvészkor leszakadt a díszterem menynezete, az újjáépítéskor már nem álíltották helyre.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *