Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9273Sándor - Metternich Kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 2525 Bajna, Rákóczi F. u. 24.
GPS koordináta N 47.652653,E 18.602123
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

http://nkvp.hu/helyszinek/sandor-metternich-kastely/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-29 - Látogatás dátuma: 2022-01-20 - Utolsó módosítás: 2021-11-12A kastély jelenleg felújítás alatt: a "Nemzeti kastély- és Várprogram" része, nem látogatható!
Frissített képalbum hamarosan.

Bajna Község a Gerecse vidék keleti részén, Esztergomtól 21, Tatabányától 24, Budapesttől 46 km-re fekszik.

A falu a XII. században már a Sándor családé, a török kiűzése után 1696-ban szerzik meg. A Sándor család a trencsén megyei Szlavnica városból származik. Sándor Menyhért – Mihály (1692-1773) – Vincze – Móric az "Ördöglovas" (1805-1878). Sándor Mihály 1750 körül Bajnán barokk stílusú kastélyt építtetett. 1776-ban feljegyzik, hogy benne külön kápolna építésére Batthyány prímás adott engedélyt. A kastélyhoz lényegesen csak dédunokája, Sándor Móricz nyúlt. Móricz 1834-ben a kastélyt felesége, Metternich Leontina tiszteletére korának egyik legkiemelkedőbb építészével Hild Józseffel csaknem teljesen átterveztette, és újra építtette klasszicista stílusban.
Sándor gróf a 19. század harmincas éveiben élt, öntörvényű, hirtelen haragú embernek tartották, aki fogadásból még a kastély erkélyéről is leugratott a lovával. A mutatványba lova belepusztult, Sándort viszont még most is ördöglovasként emlegetik a bajnaiak.

Az épület aranykorában gazdag freskókkal, tükrökkel, aranyozott díszekkel volt berendezve. A kastélyhoz tartozó uradalmi istálló, Sándor gróf világhírűvé vált ménesének szálláshelye volt. Az egykor pompázó szépségű, húszholdas parkra ma már csak néhány szétszórtan álló idős fa emlékeztet.


A bajnai kastély helyén eredetileg a korábbi birtokos, a Both család udvarháza állhatott, melynek helyén.
Sándor Menyhért Esztergom vármegye alispánka és országgyűlési képviselője volt. Az első kastélyépületet Sándor (II) Mihály alakíttatta ki valamikor az 1740-es évek elején a vadászkastély kibővítésével (ismert adat, hogy a kúria házikápolnáját 1742-ben szentelték fel).

Sándor Móric édesapja halálakor -1822-ben- örökölte meg a bajna-biai uradalmat. Sándor Móric Metternich kancellár lányát, Metternich-Winneburg Leontine hercegnőt vette feleségül, és a kastélyt jelentős mértékben át kellett alakíttatnia, hogy méltó otthona legyen párjának. Sándor gróf Hild József-et bízta meg az átalakítás terveinek elkészítésével.

A kastély épülete egyemeletes, téglalap alaprajzú. Négyoszlopos portikusza az emeletre került, hogy a terep adottságai mellett jobban érvényesülhessen (tisztán látható legyen). A középrizalit feletti timpanonban egykor a Metternich-Sándor hercegi címer volt látható. Földszintjén az ebédlőterem, a biliárdterem, a dohányzó, a kártyaszoba, a télikert és a házikápolna kapott helyett, míg emeletén a grófi és a grófnői lakosztályokat alakították ki. Itt kapott helyet a kastély urának és úrnőjének nappali és hálószobái, és itt helyezték el a gróf fegyver- és képgyűjteményét, könyvtárát és vadásztrófeáit.

A kastély belső termeinek díszítését és a berendezési tárgyakat a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico készítette. A belső terekben a fehér és az égszínkék szín volt a meghatározó. A halvány színekkel megfestett termek között -a falfestés és a bútorok stílusa alapján- volt „etruszk, „pompeji”, és „scala raffaelesca” is, melynek falfestményeihez Raffaello képei adták a mintát. A kastély bútorait részben az olasz mester tervezte, részben pedig Londonból rendelte meg Sándor Móric. A kastély körül virágoskertet és tájképi kertet alakítottak ki. A vendégszobákat a főépület mögötti díszudvart övező épület északi oldalszárnyában alakították ki.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *