Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7177Mágóchy - Alaghy - Sennyei Kastély - (Bodrogközi Kastélymúzeum)

Kategória Kastély , Múzeum , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 3964 Pácin, Kossuth kert
GPS koordináta N 48.330233,E 21.828647
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.bodrogkoz.hu/

e-mail:

kastelymuzeum.pacin@museum.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-26 - Látogatás dátuma: 2018-08-04 - Utolsó módosítás: 2018-12-302012.09.12.-én a következő levelet kaptam:
Bodrogköz Öröksége
Karos, Karcsa, Pácin turisztikai célú fejlesztése

Tisztelt Szerkesztőség!

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségeként besorolt Bodrogközben három szomszédos település, Karos, Karcsa és Pácin a Herman Ottó Múzeum szakembereivel karöltve olyan nagy szabású turisztikai fejlesztést valósítottak meg közel 400 millió forint értékben, amilyenre az elmúlt évszázadokban nem volt példa hazánknak ebben a szegletében. Az ünnepélyes külsőségek között átadásra kerülő beruházások, új interaktív kiállítóterek révén a Bodrogközbe ellátogató vendégeknek XXI. századi körülmények között évszázadokat felölelő, a honfoglalástól a kései reneszánszig tartó időutazásra nyílik lehetőségük.

Az átadó ünnepség 2012 szeptember 16-án, vasárnap 13.00 órától veszi kezdetét egy hálaadó istentisztelettel a karcsai Árpád-kori templomban, majd az új Honfoglalás Kori Látogató Központba invitáljuk Önöket (Karos, Dózsa György u. 21.) a 16.30-kor kezdődő avató ünnepségre és tárlatvezetésre.

További információ: Felhős Enikő
30/535-2166
karancskas@gmail.com
www.bodrogkoz.hu


2012.01.3án az alábbi levelet kaptam:
"Sajtóközlemény

Bodrogköz, Magyarország bölcsője
Bodrogköz az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik, ugyanakkor természeti szépségeit tekintve kevés hely veheti fel vele a versenyt az országban. Azonban olyan értékek is találhatók itt, amelyekről eddig csak kevesen hallottak. Ezt orvosolandó mintegy két évvel ezelőtt három szomszédos település, Karos, Karcsa és Pácin a Herman Ottó Múzeum szakembereivel karöltve egy olyan nagy szabású turisztikai fejlesztésbe vágtak bele, amilyenre még nem volt példa hazánknak ebben a szegletében, de az ország egészét tekintve is unikálisnak nevezhető.

A beruházás révén egy évszázadokat felölelő, a látogatóknak a honfoglalás korától a kései reneszánszig tartó időutazást lehetővé tevő új látnivaló-együttes jön létre, és mindez olyan épített és kulturális örökségeken nyugszik, amely méltán tarthat számot a hazai és a nemzetközi utazóközönség figyelmére. A nemzetközi régészeti lelőhelyként elismert Karos az itt talált vezérsírok és más leletek tanúsága szerint a honfoglaló magyarság első központi szálláshelyéül szolgált, vagyis a Kárpát-medencébe érkező őseink a bodrogközi települést övező dombokról irányították az új haza jelentős részének a meghódítását. Az egyik legrégebbi lakott településünkként számon tartott Karcsán már egy teljesen épen fennmaradt román stílusú Árpád-kori templomot csodálhat meg az, aki a Bodrogközbe látogat, amely közel egy évezrede áll ott a kora kereszténység időszakának méltó emlékeként. A szomszédos Pácinban található kastélyba lépve pedig a reneszánsz, a középkori humanizmus barátságosabb légkörébe nyerhetünk bepillantást, ahol a kor gazdag főnemesei – köztük a Mágóchy család – pihentek és hódoltak a vadászat szenvedélyének.

Az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával közel 400 millió forint értékben megvalósuló beruházás révén Karoson új kiállítótér épül, amelyben az eredeti leletek, panoptikális rekonstrukciók, valamint digitális interaktív eszközök segítségével, tehát hitelesen, ugyanakkor a XXI. századi igényeknek is megfelelően mesélik el és mutatják be a honfoglaló magyarság történetét, életmódját és szokásait. A 2012 júniusában átadásra kerülő kiállítótér mellett oktató és foglalkoztató helyiségek, ajándékbolt, és új közösségi terek is helyet kapnak az építészetileg egyszerre hagyományőrző és innovatív létesítményben.

A karcsai Árpád-kori templomban a faragványokat és bútorzatokat restaurálják, míg a pácini kastélyban felújításra kerülnek a múzeum belső terei, a szobákban reneszánsz enteriőrőket alakítanak ki, valamint digitális eszközök segítségével egy a reneszánsz korát bemutató interaktív kiállítótér is helyet kap az épületben. Emellett megújul a kastélyt övező kert és őspark, valamint új fogadóhelyiségekkel és egy térségi turisztikai információs központtal bővül a múzeum, ahol a kastélyról és a környék látnivalóiról, szállás- és vendéglátóhelyeiről kaphatnak majd felvilágosítást az érdeklődők.
"

A magyar - szlovák határ közvetlen közelében található ősi település Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A falu mintegy 1700 lakosa a térséget meghatározó mezőgazdaságból él. Pácin a középkorban a szomszédos Karcsával együtt a tokaji, a tállyai, majd pedig a regéci vár birtokai közé tartozott, s így földesurai jelentős főúri családok voltak.

A 16. században a birtokok Serédy család tulajdonában volt. A falu új birtokosa 1570-től a Mágóchy család.
A kastély 1581-ben egy természetes vízfolyásokkal körülvett homokdombra épült. Az épület két szintre, egy egyszerűbb kivitelű földszintre és egy gazdagon díszített emeletre tagolódott. Az egyemeletes kéttraktusos épülethez akkor még nem tartozott torony, és nem vette körül várfal, vizesárok. A külső homlokzat díszeit nemcsak az ablakkeretezéseken kívül, az épület sarkait kék-vörös színűre festett armírozással hangsúlyozták.

Mágóchy családot követően a birtokok a Rákóczi család kezébe kerültek, majd ismét az Alaghy család tulajdonába. Alaghy Ferenc 1590-ben költözött be a reneszánsz kastélyba és jelentősebb átalakításokat végzett a kastélyépületen.
Az épület déli sarkaihoz egy-egy toronyszerű építményt emeltetett, melyeket felül ma már ismeretlen formájú pártázatos törpeárkádsor zárt le. Az árkádokat és a falfelületeket gazdag, festett díszítés borította. A kastélyt tornyos - védőfolyosós - lőréses fallal is körülvette. A mai kastélyban látható az egykori külső kapuból származó évszámos-címeres kőkeret, amelyen az 1591-es évszám látható, és szépen faragott, reneszánsz párkányú guttasorral és rozettával díszített.

A kastély a 16. század végén élte fénykorát. Az új tulajdonos 1631 végétől a Sennyey-család, akik a Tokaji-féle hegyaljai kurucz felkelést követően az erősen megrongálódott kastélyt helyrehozták. A 19. században kiépítették az épület északnyugati sarkát, majd 1856-ban a kastély a romantikus építészeti stílus jegyeit öltötte magára. A 20. század elején alakították át a kastély 16. századi fűtés-, közlekedés- és nyílásrendszerét.

Az épület teljes rekonstrukciója 1977-1987 között zajlott le, ahol a 16. századi formájára állították vissza. Azóta hazánk egyik legjelentősebb késő reneszánsz építészeti emléke, amely jelenleg a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad otthont. A múzeum, a kastély emeleti szobáiban megpróbálja felidézni a korhű hangulatot. A földszinten a Bodrogköz néprajzát bemutató tárgycsoportok, és bodrogközi honfoglalás kori bemutató látható.
(Forrás: www.kastelyutak.hu)

A Várkastély kívül, mind belül nagyon jó állapotban van, látszik állapotán, hogy tőrödnek vele. Termeiben rend és tisztaság uralkodik, magyarországi múzeumaink megirigyelhetnék! Utjaink során ritkán találkozunk ilyen rendezett épülettel, belsővel, színvonalas kiállítással.
Gratulálunk a fenntartónak és az üzemeltetésért felelős vezetőnek!

A magyar - szlovák határ közvetlen közelében található ősi település Pácin a Bodrogköz gyöngyszeme. A falu mintegy 1700 lakosa a térséget meghatározó mezőgazdaságból él. Pácin a középkorban a szomszédos Karcsával együtt a tokaji, a tállyai, majd pedig a regéci vár birtokai közé tartozott, s így földesurai jelentős főúri családok voltak.

A 16. században a birtokok Serédy család tulajdonában volt. A falu új birtokosa 1570-től a Mágóchy család.
A kastély 1581-ben egy természetes vízfolyásokkal körülvett homokdombra épült. Az épület két szintre, egy egyszerűbb kivitelű földszintre és egy gazdagon díszített emeletre tagolódott. Az egyemeletes kéttraktusos épül

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *