Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6111Báthori Várkastély és Panoptikum

Kategória Várkastély , Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 4300 Nyírbátor, Vár u. 1.
GPS koordináta N 47.837732,E 22.137163
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

http://bathorivarkastely.hu/

e-mail:

info@bathorivarkastely.hu

Telefon:

+36 42 510 216

Megjegyzés:

info.bathorivarkastely@gmail.com

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-01 - Látogatás dátuma: 2007-09-29 - Utolsó módosítás: 2016-04-242012.09.13. - levél érkezett
"Tisztelt Partnereink és Leendő Partnereink!
Örömmel mutatjuk be Önöknek az országban is egyedülálló turisztikai programunkat, melyet Bátori Barangolók néven valósítunk meg
Nyírbátorban és a Nyírségben!
A pályázati program keretében beszerzésre került egy városnéző kisvonat, amivel élmény az utazás felnőttek és gyerekek számára egyaránt. A Bátori Barangoló kisvonattal három hónap alatt közel 10.000-en utaztak már különböző rendezvényeken, legyen az családi, iskolai, céges esemény vagy éppen egy városnap!"

..... lásd a képalbumban elhelyezett PDF-ben.

Nyírbátor, Nyíregyházától a 451-es főúton közelíthető meg. Nyírbátor múltja a messzi múltba nyúlik vissza. A település neve kezdetben Bathur, Bathor, Bator, Nogbator volt később kapta a nyír előnevet. A Bothur török-angol eredetű ősi Árpádkori személynév, amely a honfoglalás előtti török eredetű batir = hős jelentésű szóból ered.
A legrégebbi ma ismert okirat, amelyben a Bárot neve szerepel 1279-ből származik.

Károly Róbert 1330-ban oklevélben, Bátor lakóit örök időre szabadokká tette, mindenféle adózás és szolgáltatás alól felmentette. A település 1605-ig volt a Báthori cslád ecsedi ágáé. 1613-ig Báthori Gábor fejedelem haláláig birtokolta, aki a somlyói ág tagja volt. 1613-tól a Bethlen, 1647-től a Rákóczi család tulajdona lesz Nyírbátor.

A várkastély a Báthoriak tulajdonában, már a XIV.században állt, 1498-ban említést tesznek a korabeli feljegyzések. Minden valószínűség szerint 1549-ben e kastélyban folyt az Erdély és Magyarország egyesítéséről szóló tárgyalás Fráter György és Ferdinánd király megbízottjai között., építésének befejezése az 1500-as évek elejére tehető. 1564-ben János Zsigmond ostromával teljes pusztulása kezdődik. 1711 (szatmári béke) után a várkastély is a Rákócziak elkobzott birtokai sorsára jutott, 1748-tól a Károlyi család birtoka lett. A feljegyzések szerint az udvarház 1736-ban még lakott volt.
Nyírbátor jelentőségét 1736-ban elveszti azzal, hogy árumegállító és pallos jógát elveszti , 1886-ban elveszti városi rangját is.
1970-ben nagyközség, 1973-óta újból városi ragnot kap.

Mára a várkastélyból, az időközben magtárrá átalakított tégla épület maradt fennt.

A várkastély és környezete felújításának célja: európai színvonalú, új funkcióval ellátott, vonzó településrész kialakítása a város központi területén. A város idegenforgalmi vonzerejének növelése, az ideérkező turisták számának emelése.
Az épületet az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1985-ben műemlékké nyilvánította.

2006-ban fejeződött be a felújítása és kezdődött el új cálú hasznosítása.A 3,2 millió eurós beruházást, 90 %-ban PHARE település rehabilitációs alapjai, részben Nyírbátor város finanszírozták, kivitelezője a HARCON ÉPÍTÉS Kft (Nyíregyháza) volt. A Várkastély a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében van, további hasznosításáról Nyírbátori Közművelődési és Idegenforgalmi Kht. gondoskodik. (A magyar építési kivitelezés minősége már látható nyomokban felfedezhető, annak ellenére, hogy a felújítás mindössze 1 éve fejeződött be).

A kastély földszintjén étterem is kialakításra került.

Panoptikum
A Báthori Panoptikumban Ön is egy varázslatos időutazás részese lehet. A Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg.

A XVI-XVII. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg öt képben, miközben több neves történelmi személyiség mellett a család hírhedt tagjai is életre kelnek. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

  • A Kenyérmezei csata
  • A bátori egyezmény
  • Báthori Erzsébet


Szolgáltatások
Konferencia terem
A Báthori Várkastély impozáns tetőterében a legmodernebb technikai berendezésekkel felszerelt, légkondicionált, körpanorámás reprezentatív terem található. A konferenciaterem, közel 250 m^(2) alapterületű, és maximum száz fő befogadására alkalmas.
A várkastély ideális helyszíne nemzetközi vagy hazai konferenciáknak, üzleti tárgyalásoknak, továbbképzéseknek, csapatépítő tréningeknek, sajtótájékoztatóknak valamint egyéb típusú rendezvényeknek.

Berendezési lehetőségek:
- színházszerű berendezés
- iskolaszerű berendezés
- tárgyalószerű berendezés

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Egresi Jnos: Megvltozott a nyitva tarts!
Egresi Jnos: Ez egy j megjegyzs hozzfzse (prba)

www.kastlyok.hu  * Start  *