Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5343Esterházy-(Berg) kúria - Hanság Élővilága Kiállítóhely - Hansági Nemze

Kategória Kúria , Múzeum , Nemzeti Park

Kép album megtekintése

Cím 9339 Kapuvár-Öntésmajor, Rákóczi F. u. 1.
GPS koordináta N 47.641227,E 17.045812
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.ontesmajor.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 (96) 250-334

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-06-02 - Látogatás dátuma: 2013-06-01 - Utolsó módosítás: 2013-06-04Öntésmajor rajta van a térképen! Igaz, hogy nagyítóval lehet csak megtalálni, de ott van Kapuvártól északra 6-km-re. Jelenleg kb. 160-an élnek itt a kedves hanyi falucskában.

A Hanság Élővilága Kiállítás a Rábaközi Múzeum állandó kiállítása, melyet a múzeumnak otthont adó Kapuvártól északra, az osli–kapuvári úton található Öntésmajorban, az egykori major volt iskolájában helyeztek el.

Az első terem táblasora térben helyezi el a Hanságot és tájékoztat a vidék morfológiai kialakulásáról. A következő teremben a képek és a kitömött állatok élethűen megkomponált diaporában mutatják be a Hanság élővilágát.

A hansági madárvilág ritka fajai (túzok, haris, réti sas, fehér gólya, bölömbika, vörös gém) mellett megtekinthetőek a természetjáró által is látható, a tájvédelmi körzetben észlelhető fajok is (szalakóta, fekete harkály, sárga billegető).

A harmadik terem arról tájékoztat, hogy miképpen illeszkedett be az ember a Hanság világába, milyen eszközöket használt a nádaratás során, mit készített nádból, mit adott nekik a Hany. A 20. század elején az iparosodó gazdaságnsak is adott energiaforrást, tőzeget.

Az épületet a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében van, szépen felújítótták, udarán a Hanságban egykor üzemelő "Hanyi vasút" -nak állítottak emléket (mozdonyok, kocsik), és különböző gépeket mutatnak be.
Az érdeklődők, természetbarátok, kutatók a Fertő-Hanság Nemzeti Park öntésmajori kiállítóhelyén, a Hanság Élővilága Állandó Kiállítás tekinthetik meg.

2012.08.06. (Turbók Attila) - Megnyitotta kapuit az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás. A nagy múltú épület első tárlatát 1981-ben még dr. Csapody István forgatókönyve alapján hozták létre. A legutóbbi fejlesztés eredményeként korszerű tárlaton nézhetik meg a védett terület állat- és növényvilágát, valamint a hansági „embernyomokat".
1980-ban vásárlás útján került a Rábaközi Múzeum tulajdonába egy olyan preparált madárgyűjtemény, amely a Hanság szinte teljes madárvilágát képviseli, ritka és általánosan elterjedt madarak preparátumait mutatják be.

Kerékpáros túraútvonalak
A Hanság, a Fertő tó, Ausztria és a Rába vidéke több túraútvonal lehetőséget kínál a kerékpározás szerelmeseinek. Csodálatos látnivalókban gazdag például a Hany Istók-Túra:
Kapuvár - Öntésmajor - Osli - Esterházy Madárvárta - Király-tó - Erdészház - Andaui-híd - Patyi őrház - Kistölgyfapuszta - Kapuvár = 44 km

Forrás:
Dr. Virág Zsolt - Forrás: Kastélylexikon Győr-Sopron megyekastélyai és kúriái 9.kötet (Fo-Rom Invest, Budapest, 2007)
A terület a herceg Esterházy család hitbizományi részét képezte. A galántai Estreházy család itt birtokos fraknói ágát Esterházy (I.) Miklós nádor alapította. 1613-ban magyar bárói, 1626-ban magyar grófi, majd 1687-ben birodalmi hercegi rangot kapott.

A terület 1682-ben került a galántai Esterházy (Esterházy (III.) Pál, aki az 1848-ban a Batthyány-kormányban király személye körüli miniszteri posztot töltötte be) család tulajdonába.
1864-től báró Berg Gusztáv által alapított kapuvári Agrioca bérlőtársaság vette bérbe.
A kúria pontos építési időpontja ismeretlen, stílusa alapján a 19-20 század fordulóra tehető, tiszttartói célból épült.

1945 után az épületet a Hansági Földműves Szövetkezet kapta meg, a kúriában általános iskolát helyeztek el. 1981 óta a "Hanság élővilága" című kiállításnak az otthona.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *