Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4182Szent Jakab Látogatóközpont és Zarándoktemplom

Kategória Vallás , Zarándoklat

Kép album megtekintése

Cím Lébény, Templom tér 1.
GPS koordináta N 47.737173,E 17.387879
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.szentjakabtemplom.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-06-02 - Látogatás dátuma: 2013-06-01 - Utolsó módosítás: 2016-05-01A lébényi templom vagy hivatalos nevén Szent Jakab apostol plébániatemplom a Győrtől mintegy húsz kilométerre fekvő nagyközség, Lébény országos hírű nevezetessége. A román stílusban épült templom Magyarország egyik legjelentősebb középkori építészeti emléke.

A műemlék épület az ország egyik legkorábbi nemzetségi monostortemploma. Története a 12. 13. század fordulóján kezdődött, amikor - feltehetően egy Geur (Győr) nevű lovagtól származó - Poth comes (ispán) testvéreivel együtt a bencés szerzeteseknek birtokot adományozott és azon számukra monostort alapított. Erről tanúskodik az az 1208-ban kiadott oklevél, melyben II. András király az erre a célra felajánlott adományt jóváhagyta. A templomot akkor valószínűleg már (fel)építették, hiszen külső falába vésve egy 1206-os évszámot találtak.

Az apátságot még ugyanabban az évszázadban kétszer is: a tatárok, később pedig a cseh Ottokár király csapatai pusztították. A környék falvait 1529-ben a törökök égették fel, de Lébény esetleges megtámadásáról nem maradt fenn írásos emlék. Az 1541-et követő években a török betörések miatt a szerzetesek elhagyták itteni birtokaikat, Pannonhalmára költöztek, és a kolostor lakatlanná vált.

A romos apátságot 1631-ben a jezsuiták kapták meg, néhány éven belül az épületeket helyre is állították, ám a templomot 1683-ban a törökök ismét felégették, a tetőzet és az eredeti boltívek beszakadtak. Az újabb helyreállítás során a két toronyra sátortetőt építettek. A jezsuiták rendjük feloszlatása (1773) után elhagyták Lébényt, a kolostor másodszor is elnéptelenedett. A birtokok többségét a Zichy-család szerezte meg, ők a templomot a falunak adták át, így az 1830-ban Lébény plébániatemploma. Az újabb helyreállítás során a romos kolostorépületek nagy részét lebontották, egy kisebbik részt pedig meghagytak a plébániának. A templomépület azonban 1841-ben újra tűzvész áldozata lett, tornyait utóbb egyszerű, barokkos sisakokkal látták el.

Végül a templom mai formáját a 19. század második felében nyerte el. A belső helyreállítást 1862-1865, a külső felújítást 1872-1879 között August Ottmar Essenwein (1831-1892) német építész tervei szerint és irányításával végezték el (akit közben 1866-ban kineveztek a nürnbergi Germanisches Museum igazgatójának). Felújításakor a templom a korábbi barokk helyett új toronysisakot kapott, a tornyokat pedig egy szinttel megemelték. A helyreállítás után a lébényi templom lett az ország első restaurált műemléke.

A lébényi római katolikus templom, egykori bencés apátsági templom fennállásának 800 éves évfordulóját 2006-ban ünnepelték. Az évfordulós megemlékezések kezdeteként 2005 augusztusában Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a templom új nagyharangját, Gombos Miklós harangöntő mester munkáját.

A barokk korból (XVII. század) ránk maradt jezsuiták által építtetett egykori kolostor maradványszárnya, mely hosszú időn keresztül plébániaépületként működött, ma látogatóközpont és zarándokház, látogatóink rendelkezésére áll.
Itt fogadják a Szent Jakab Templomot látogató zarándokokat, turistákat. Zarándokszállást tudnak biztosítani.

2013.06.01 - saját tapasztalat
A templom szomszédságában lévő (volt kolostor épület) épület teljes felújításával Látogatóközpontot hoztak létre, ahol a látogatókat (zarándokokat) fogadják, kulturált körülményeket biztosítva egy látogatás kezdetéhez (pénztár, videó film, tárlat, WC, stb.), majd egy idegenvezető bemutatja magát a templomot.
Az ügyeletes idegenvezető neve és telefonszáma a templom bejáratán és a Látogató központnál ki van függesztve.

Jelenleg a templom belső be van állványozva, mivel a nagyhajó mennyezetének vakolata omladozott, ennek helyreállítása folyamatban van és hamarosan megszüntetik az állványzatot, ettől függetlenül a templom látogatható állapotban van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *