Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5665De la Motte Kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 3325 Noszvaj, Dobó út 10.
GPS koordináta N 47.932026,E 20.474032
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://noszvaj.hu/latnivalok/21-latnivalok-blog/40-de-la-motte-kastely.html

e-mail:

ok.ig@de-la-motte.axelero.net

Telefon:

+36 36 463-017

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2006-04-17 - Utolsó módosítás: 2018-12-30Egyik nevezetessége a De La Motte Kastély, amely az Oktatási központ és Szállodával** közös üzemeltetésű. A Kastélyban 3.db. Lakosztályt üzemeltetnek, a többi helyiség Múzeumként látogatható. Az épületen és az üzemeltetésén meglátszik, hogy állami tulajdonban és kezelésben van. A Kastélyt 1959-ben újították fenn, hát azóta nem sok ecsetvonás érte, a főhomlokzaton lévő erkély már életveszélyes volta miatt lezárásra került (egyszerűbb mint újra felújítani).

A Múzeum látogathatósága: csak vezetővel látogatható, vezetés ma (2006. húsvét hétfő) 30 percenként indultak volna csoportok, 1 Hölgy volt a jegyszedő (számlaadás), az idegenvezető, és egyben a felügyelő is az összes teremben szétszóródó 100 fő figyelésére. Hát ez az ami nem működik, főleg nem Magyarországon. Elvileg a Fotózás joga megvásárolható volt 3.500 Ft ellenében, Én vettem jegyet (egyedül), a többi kb. 10-15 látogató csak fényképezett (ingyen), hiába mondta a vezető Hölgy, hogy nem szabad fényképezni. Sajnos nem lehet elfejteni, hogy ez Magyarország, itt sikk, ha csal, lop, hazudik, vagy csak egyszerűen "élelmes", stb. valaki, és akkor ne csodálkozzunk, ha az állapotok ilyenek, továbbá, hogy szinte az összes templomunk zárva van, hét lakat alatt, és önként bevonulunk saját magunk által, ráccsal védett otthonunkba!

Étkezni sem a kastélyban, sem a vele összekapcsolt Oktatási központban nem lehet (csak szálló vendégeknek), viszont a telek szomszédságban épült Panoráma Wellness Hotel****-ben , kitűnő konyhával, udvarias, gyors kiszolgálásban részesíti a betérő vendégeit is..

Összeállította: Derecskei Gyula
Az Eger és Mezőkövesd között fekvő kis települést kis, de magas művészi értéket képviselő kastélya tette nevezetessé. Kutatások során sikerült az épülettel kapcsolatos minden fontos adatot tisztázni. Az építtető báró Szepessy Sámuel volt, aki nagy összegű kölcsönökkel tudta csak felépíttetni kastélyát A kapuoszlopokon lévő egyszarvúak a Szepessy család címerállatai. Az építkezés 1775-1782 között folyt. Közben a báró annyira eladósodott, hogy az új kastélyt, a hozzá tartozó birtokkal kénytelen volt eladni özvegy Almássy Antalnénak és gyermekeinek. Az özvegy, Vécsey Anna már második férjével, gróf Lamotte Antal osztrák ezredessel, költözött be az épületbe 1783-ban. A kastély ekkor már teljesen kész volt. Az építkezés az egri líceum volt főpallérának, Pavolini Jánosnak a tervei szerint és irányításával folyt.
Az épület franciás jellegét a mester Blondel francia építész ötkötetes mintakönyvéből merítette. Ezt tette korábban az egri líceum építkezésénél is. Az ilyen mintakönyvek használata a korszak építészetében megszokott volt. Ezek segítségével terjedt el Franciaországból a ma XlV. Lajos francia királyról elnevezett építészeti stílus Európában. Nem meglepő tehát, hogy még a szakirodalomban is előfordult Lamotte gróf neve, mint építtetőé. A kastély sohasem volt az övé, nem ő építette, mostohagyermekei birtoka volt. Hasonló a helyzet a kastély falfestményeivel is. Franciás jellege, Petitot pármai építész metszetekkel illusztrált mintakönyvéből származik.
A francia racionalizmust képviseli az emeleti előcsarnok oldalfalain, gúnyosan, a kor dagályos stílusát karikírozó, mértani alakzatokból megfestett antik istenek alakjai. A többi falfestmény is Petitot mintakönyve alapján készült. A festők szintén egri művészek, Kracker János Lukács, Zach József voltak. Ők festették a lépcsőház mennyezetét díszítő Apolló diadal szekerét, valamint a Bacchus tréfás történeteit. A római-, és madaras szobák képeit Szikora György és Lieb Antal készítették. A ő munkájuk lehet a földszinti előcsarnok lugast és távoli látképeket ábrázoló falfestménye.

A domboldalon épült, U alakú kastély a főhomlokzaton két, a kerti homlokzaton egy szintes. A kapun belépve, két perspektivikusan táguló melléképület által határolt elő udvar hátterében áll a jelképesen előrelépő oldal rizalitokkal határolt, kastélyépület. A háromtengelyes közép rizalit tengelyében nyílik a bejárati kapu, fölötte erkéllyel. Az előrelépő középrész homlokfalát timpanon, felette dupla tető zárja le. Az oldal rizalitok 1-1 ablaknyílással szélesítik a homlokzatot. A kis belső udvart kerítő hátsó homlokzattól lépcső vezet fel a domboldalon elterülő parkba. Különösen szépek az épület kőből faragott nyílászáró keretei. Emlékeztetnek az egri líceum kőfaragványaira. A család 1896-ig lakta a kastélyt, akkor eladták Steinhauser István egri kereskedőnek. Az ő lánya Berta és férje Gallassy Gyula lakták a későbbiek során. 1945 után szolgálati lakásokat és hivatali helyiségeket költöztettek az épületbe. Később a Kisipari Szövetkezetek Biztosító Intézete tulajdonába került. Szakszerű helyreállítás után, üdülőt rendeztek be benne, mégpedig igen célszerűen.

A kastély főépületébe kerültek a közösségi helyiségek, a szobákat a korszerűsített melléképületekben alakították ki az új szárny felépítéséig. Ez az egyik melléképület mögött épült fel úgy, hogy egyáltalában nem zavarja a műemlék együttest. A főépületben ettől kezdve kis múzeumot rendeztek be, ami látogatható.
(Forrás: Voit Pál: A noszvaji kastély c. tanulmánya.)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *