Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 12727Nádasdy Kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8145 Nádasdladány, Kastély park 1.
GPS koordináta N 47.133775,E 18.240051
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://nkvp.hu/helyszinek/nadasdy-kastely/

e-mail:

nadasdy@nadasdy.org

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-10-12 - Utolsó módosítás: 2021-11-12A kastély megnyitása a felújítás és a múzeumi berendezését követően: 2021 augusztus 3.. megnyításra került.
Megnyitási információ

A falu, mely nevét is a családról kapta, nagy kiterjedésű dunántúli birtokaik középpontja volt. Kastélyához Nádasdy Ferenc a késő középkori angol Tudor- (Erzsébet-) stílust választotta. Nádasdy Ferenc építésze, a bécsi képzettségű, de Budapesten működő Linzbauer István angol mintakönyvet használt, Joseph Nash: The Mansions of England in the Olden Times című munkáját.

A Nádasdy család tagjai évszázadokon keresztül jeles szereplői voltak Magyarország történelmében. Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja, a Nádasdyak Nádasdladányban építettek maguknak otthont a XIX. század második felében. A Tudor stílusú kastély építésében a tervező Linzbauer István mellett olyan kiváló mesterek vettek részt, mint Hauszmann Alajos, Jungfer Gyula és Thék Endre. Ennek eredményeként a korszak kiemelkedő belsőépítészeti remekművei születtek meg a könyvtár és az ősök csarnoka formájában.

Az épület L-alakját az egykori barokk kastélyból kialakított földszintes mellékszárny, és a rá merőleges, 1873-76-ban épült emeletes főszárny alkotja. Ez utóbbi a festői szépségű kastély hangsúlyosabb része. A kétemeletes bástya, a középen kiugró rizalit a főbejáratot rejtő kocsialáhajtóval és a hegyes sisakú torony aszimmetrikus tömegei mozgalmas homlokzatot alkotnak. A hatást tovább fokozzák a bástya és a terasz lőréses párkányzatai és a változatos formájú szemöldökpárkányok. A főszárnyat üvegezett árkád köti össze a jóval egyszerűbb tömegű mellékszárnnyal, aminek egyenes záródású, szögletes-füles szemöldökpárkányaival, a főpárkányról emelkedő oromzataival és a Tudor stílusra oly jellemző kéményeivel mégis követi a főszárny architektúráját.

Az oldalszárny északi oldalát balról a kápolnánál hangsúlyosabb nyolcszögletű torony zárja, ami egyben a kastély tóra néző homlokzatának is meghatározó eleme.

A kastély déli homlokzatát a már említett bástya nyitja. Ehhez kapcsolódik az oldalbejárathoz vezető íves, mellvédes lépcsőfeljáró és a fedett élőépítmény. Az egy emeletes falsík vaknyílásai és az azok feletti ablakok az ősök csarnokát rejtik, az övpárkány felett ismét Tudor-szemöldök párkányokkal zárt ablakok sorakoznak.

A homlokzatokon számos helyen feltűnik a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.
A kastély mai formáját az 1873-ban megkezdett építkezések során nyerte el. A nagy sportemberként ismert gróf Nádasdy Ferenc(1842-1907) Linzbauer Istvánt bízta meg a tervek elkészítésével. 1874-re az építkezés bizonyára jelentősen előrehaladt, hiszen a nyolcszögletű torony szélzászlóján ez az évszám található. 1876-ra az egész kastély elkészült, a reprezentatív díszes termek kialakítása azonban csak később kezdődött.

Linzbauer 1880-as halála után Hauszmann Alajost bízta meg Nádasdy gróf a hátralévő munkálatok tervezésével. Így készült el az ősök csarnoka, melynek falain a család őseinek festményeit találhattuk, a több mint 25000 kötetes Nádasdy-könyvtár javának, valamint a hatalmas térkép- és metszetgyűjteménynek otthont adó díszes könyvtárterem, és a kápolna, melyet 1885-re fel is szenteltek.

A kastély asztalos munkáit Thék Endre műhelyében végezték. Ma is megcsodálható az eklektikus könyvtár galériás polcrendszere, csigalépcsője, kazettás mennyezete, és az ősök csarnokának igényes falburkolata valamint az áttört függőgyámos-támíves alátámasztású famennyezet, mely a terem legdíszesebb része. Az ősök csarnokának és a könyvtárnak kovácsoltvas csillárai, a falikarok és a könyvtár galéria korlátja szintén a kor egyik legkiválóbb mesterének, Jungfer Gyulának műhelyéből származik. Az ősök Csarnokának színes üveg ablakai Kratzmann Ede és társa, Forgó István üzemében készültek.

A mellékszárny földszintjén a vendégszobák, alagsorában a vendégek szolgáinak szobái sorakoztak. Ez a XIX. századi kastélyoknál szokásos beosztás világosan elkülönítette a magánszférát a közösségi terektől és a vendégszárnytól is.

Végül a kastély képzőművészeti kincseiről is essék szó. Elsőként Nádasdy Ferenc házi festőjét, Valentiny Jánost említjük, akinek számos képe díszítette a kastély falait. Mellette számos kiváló magyar művész - Lotz Károly, Markó Károly, Orlay Petrich Soma, Vay Miklós -képeit és szobrait csodálhatta meg a látogató.
A legkiválóbb magyar mesterek mellett olyan világnagyságok alkotásai is megtalálhatók voltak a Nádasdyak gyűjteményében, mint Andrea del Sarto és Poussin. A kincsek jelentős része a nagy szalonban összpontosult, aminek legfőbb dísze egy Hollandiából származó, romantikus tájban többalakos jelenetsort ábrázoló tömör selyem gobelin volt.

A Nádasdy Alapítvány törekvéseinek eredményeképpen az épületet 1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, kezelői joga átszállt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságára (régi nevén MÁG) és így örökre a nemzet elidegeníthetetlen tulajdonát képezi. 1994-ben a Nádasdy Alapítvány és a MÁG között örökös, azaz 99 éves használati szerződés jött létre arról, hogy az Alapítvány a kastélyban működtethesse a Nádasdy Akadémiát.
1994 óta a Nádasdy Alapítvány az épület és a park, valamint egyes kiegészítő építmények (pl. kapuk) felújítására közel százmillió forintot költött, illetve költ, és 2005-ben a Nádasdy Akadémia nyolcadik évadját nyitotta a meg a kastélyban.


2010 körül a kastély teljes homlokzata felújításra került (a Norvég Alap támogatásából!), sőt az emeletet is látogathatóvá tették (2014 körül).
A mostani felújítás kezdetéig (2018), a kastély földszintjének egy része felújítva és berendezve fogata a látogatókat. Az Ősök Csarnokába fokozatosan visszakerülnek a családot ábrázoló festmények, (másolatai), a könyvtárszobába a könyvgyűjtemény, amely a II. világháborút követően szétszóródott, különböző gyűjteményekbe került.
A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében 2018-ban volt a felújítást megnyitó alapkőletétel. A kastély ez óta zárva, nem látogatható, a parkja sem.
A NÖF engedélyével 2020.10.12.-én lehetőséget kaptam képek készítésére, ezek bemutatása és némi információ a jelen állapotról a 2.rész-ben van.

A kastély felújítással kapcsolatban a következő friss kiegészítést kaptam (2020.10.15.)
A nádasdladányi Nádasdy-kastély külső homlokzatát egy évtizede egy EU-s projekt keretében felújították, az azóta keletkezett károsodások kijavítása hamarosan megkezdődik, mire a kastély most kivitelezés alatt lévő kiállítása elkészül, és a műemlék megnyitja kapuit a látogatók előtt, addigra a homlokzatfelújítás és az ablakok külső festése is elkészül.
A kastély jelenleg 90%-os készültségi állapotban van, a korhű vagy eredeti lámpatestek restaurálás alatt állnak, hamarosan végleges helyükre kerülnek.
A képeken látható mókusos tapéták a gyermekszobában lesznek, amely eredetileg is ezt a célt szolgálta, azaz itt a kiállítás egy fontos eleméről lesz szó, a kor gyermeknevelési szokásai, a gyermekek napirendke és oktatása, valamint szabadidős tevékenységei lesznek itt bemutatva az érdekességek mentén.
Az Ősök Csarnokában található képek (jelenleg) másolatok, a restaurálásuk jelenleg folyamatban van – ahogy a csillároké is, – így 75 év után a másolatok helyére az eredetiek kerülhetnek vissza méltó helyükre, az újra nyitáskor már ezek lesznek láthatók.
Várható megnyitása 2021. júniusa, azaz jövő nyáron már látogatható lesz, a baloldali szárny csak a felújítás 2.-ütemének befejezése után kerül megnyitásra, addig ez a szárny zárva marad.
(nem hivatalos, mert annak külön protokoláris kötöttségei lennének).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *