Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6986Esterházy Kastély (Kamalduli rendházak)

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Majkpuszta
GPS koordináta N 47.497522,E 18.338339
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

http://www.majk.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-26 - Látogatás dátuma: 2014-12-06 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A kastély teljes felújítása (belső-külső) a végéhez közeledik, hivatalos nyitás a nyilvánosság részére 2014. május 20.

Monte Corona Műemlékvédő Egyesület
A közhasznú szervezet, célja: a magyarországi műemlékek és kulturális örökség védelme.
Egyesületünk elsősorban a majki kamalduli remeteséggel foglalkozik, segíti a MNG ( Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ) munkáját a műemlékegyüttes helyreállításában, a végső hasznosítás kidolgozásában, az ezzel járó mindennemű egyéb munkálatban.Igyekszik kapcsolatot tartani a környék civil szervezeteivel.

A majki terület 1828-ban került vissza az Esterházy családhoz, János fia Miklós visszaszerezte Majkot a családnak.
Az új tulajdonos házasodó fia részére minden kényelemmel ellátott otthont rendezett be Majkon. A foresteriát átalakíttatta minden igényt kielégítő kastéllyá, a munkálatokhoz felhasználva a premontrei kolostor még meglévő köveit. A tavakat kitisztították, a kastély alatti tó vizén cölöpökre épült fürdőház szolgálta a strandolás örömeit, amely egészen az I. világháborúig használatban volt. A remetelakokba a belső cselédség költözött, a majorsági épületekben kovácsok, lovászok, iparosok rendezkedtek be. A kastély körül – a kor divatjának megfelelően – ritka és értékes fakülönlegességeket ültettek, illetve különböző dísztárgyakat helyeztek el, kialakítva ezzel egy elegáns angolkertet.

A kastély belső udvarán egy reneszánsz stílusú, négyszögletes kávájú kutat helyeztek el, amely még ma is látható. Oldallapjait az Esterházy család címerét tartó angyalok, griffek, rózsák díszítik. A kút 1980-as években történő feltárása során föld alatti folyosórendszer bejáratára bukkantak, amelynek ágai összeköttetésben állnak a cellaházakkal is, kijáratát pedig a kolostoron kívül találták meg. Rendeltetése és eredete egyelőre tisztázatlan, a beomlások miatt feltárása még nem sikerült. A közbiztonság is megszilárdult, az erdőkben erdészek, a faluban az uradalom hajdúja és egy tizedes vigyázta a rendet. A rendházból kialakított kastély az Esterházy család téli lakhelye lett – nyáron csákvári kastélyukban laktak – egészen a II. világháború végéig.

1945 után az Esterházy család egy cellalakásban talált menedéket. Egyik fiuk a háború, másik a háború utáni paralízisjárvány áldozata lett, a családfő, Esterházy Móric gróf, és egyetlen lánya, Mónika Bécsbe távozott. A grófné és testvére azonban maradt: Esterházy Móricné, született gróf Károlyi Margit és Emma testvére egészen 1973-ig lakták a cellaépületet, kétkezi munkájukkal keresve meg a megélhetésükhöz szükséges pénzt.

A háború után a kastély tábori kórházként, munkásszállóként, lakóépületként funkcionált. 1946-tól a Magyar Írónők Köre bérelte a kastélyt, alkotóházként használták és a bérleti díj fejében helyreállíttatták a kastély jobb szárnyának tetőzetét.
Az 1950-es években üresen állt az épület, nyaranta úttörők táboroztak az évszázados falak között. 1962-ben az Országos Műemléki Felügyelőség hozzákezdett a rekonstrukcióhoz, többek között ekkortájt restaurálták a refektórium freskóit is. Néhány cellaházban kiállítás kapott helyet, a többit üdülővé alakították át.
A zárt épület együttes, vezetéssel (óránként) látogatható. Az egykori remeteségből ma 17 remetelak maradt fent. A kis házak homlokzatán az egykori alapító családok címerei láthatók, Esterházy, Gyulafy, Cziráky, Erdődy, stb.Ma a remeteházak (egy kivételével, múzeum), üdülő házakká vannak átalakítva

2001 óta a Műemlékek Állami Gondnoksága felügyeli az épületegyüttest, ám a kastély teljes rekonstrukciója lassan halad előre. A 90-es években a cellaházakat felújították. A kilátóhelyként funkcionáló templomtoronyból Esterházy Pál Harmonia Caelestis című művének dallamai csendülnek fel bizonyos időközönként harangjáték formájában.
Az udvar végében lévő Esterházy kastély felújítását 2005-ben elkezdték, egyes részei látogathatók.

A remeteség előtt a főút (Oroszlány és Vértessomló) felöl van egy kis horgász tó, a partján egy kitűnő konyhájú Étterem, ajánlom étkezéshez: "Vendéglő a négy remeteséghez".

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *