Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8512Széll kastély - Hadtörténeti és Helytörténeti kiállítás

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 8517 Magyargencs, Petőfi u. 144.
GPS koordináta N 47.377520,E 17.285920
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.magyargencs.gportal.hu/

e-mail:

magyargencs@globonet.hu

Telefon:

+36 89/552-204

Megjegyzés:

Hétvégén:89/346-198 , 30/339-6774

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2013-04-28 - Utolsó módosítás: 2015-03-09Magyargencs eredetileg a történelmi Vas vármegye részét képezte, s helyén több Gencs nevű település állt: Egyházasgencs, Gyulagencs, Bencegencs.

Magyargencs település
Kemenesalja északkeleti részén, a Marcal folyó mentén húzódó település, Magyargencs és környéke régi idők óta lakott hely.
A honfoglalást követően a kialakult gyepű-védelmi rendszerben, mint hátsó határvédelmi területen lévő település azonosítható a község. Közvetlenül a faluról szóló írott emlékek, hiteles történelmi adatok azonban csak a XIII. század második felétől vannak. Nevét először egy 1268-as oklevélben említik meg Guench néven. Az 1700-as évektől Magyargencs a neve.
A település a középkorban Laki Kaczor és a Gencsy család birtoka volt, de a 16. században gróf Cseszneky György győri várkapitány is gencsi birtokos volt. A 19. században a Károlyi, Radó, Hátzky, Hertelendy, Kisfaludy és Gömbös családok rendelkeztek a faluban nagyobb földbirtokkal.
Magyargencsen hajdanán több főúri kastély és nemesi kúria is volt, mára sajnos egy részük eltűnt, vagy átépítették azokat, viszont a három legnagyobb még ma is eredeti szépségében hirdeti a letűnt idők hangulatát:

  • A Hátzky kúria (Petőfi Sándor u. déli vége) mai arculatát 1860 táján alakították ki. Az alsó faluvégen található kastély a XIX. század elején épült romantikus stílusban. Jellegzetes, két körbástyás arculatát 1860-ban kapta. Magántulajdonban van.
  • Hátzky-Barcza kúriát (Petőfi Sándor u. 78.) késő eklektikus stílusban, 1904-ben Hátzky Sándor földbirtokos építette, majd a Barcza család tulajdonába került. Késő eklektikus jellegű épület. Dísztermében század eleji igényes kivitelű cserépkályha található. Magántulajdonban van.
  • Hertelendy-kúria (Petőfi Sándor u. 82.)a mai óvoda épülete arról nevezetes, hogy itt lakott Hertelendy Miklós (1813-1877) huszár ezredes, a magyar szabadságharc egyik neves alakja, kinek síremléke a magyargencsi Ótemetőben található. Az épület jelenleg óvodaként működik.

Figyelemre méltó még a római katolikus templom belső kialakítása is, mely magán hordozza az építészet XVIII. századi barokk jegyeit. Az evangélikus imaház az elmúlt évben lett felújítva

Széll kastély
A kúria felépítése Kerkapoly Károly nevéhez fűzhető, 1885-1891 közé tehető. Kerkapolyy közgazdász és jogi végzettségű, főiskolai tanár, majd egyetemi tanár volt. 1870-1973 között pénzügyminiszteri tisztséget viselt, 1878-ig országgyűlési képviselő.
1911-ben a család utód hiányában kihalt, a birtok és a kúria Radó Gyulára szállt.
A kúria épülete 1916-ban leégett, s az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját.
1935-ben került Széll Emilné Radó Cecília tulajdonába. Férje Széll Emil Vas vármegye főszolgabírója volt.
A család Veszprém megyei ágának leghíresebb tagja Széll Kálmán volt, aki 1899-1903 között Magyarország miniszterelnöke volt.
A kastélyt a II. világháború után államosították, majd 1950-ben állami gazdaság kezelésébe került, irodaként, lakásként, raktárként használták.
1979-ben került a község tulajdonába, felújítását 1982-ben kezdték meg, iskola elhelyezése céljából. Ma a könyvtárnak és a helytörténeti múzeumnak ad helyet és ismét felújításra szorulna

Hadtörténei és Helytörténeti kiállítás
Magyargencsen 2009. augusztus. 15-től működik a Hadtörténeti és helytörténeti kiállítás, valamint hadipark. 22 db haditechnikai eszköz, köztük a 4025 oldalszámú MiG-21 MF repülőgép, T-55 harckocsi, légvédelmi lövegek, tarackok kerültek bemutatásra, felvonultatva a II. világháborútól a 90-es évek közepéig rendszerben állt tüzérség, légvédelem jelentős részét.
A parkban lehetőség van közelről megtekinteni az eszközöket, egy részük belülről is megnézhető. Ezzel párhuzamosan a kastélyépületben 1848-as I. és II. világháborús kiállítás kapott helyet, valamint a folyamatosan bővülő helytörténeti kiállítás látható. Lehetőség van iskolai csoportok részére történelem órák tartására a helyszínen.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Tavas Erika: Tisztelt Látogató! A nevem Tavas Erika és Veszprémben élek. Azt hiszem kevesen mondhatják el magukról, hogy kastélyban születtek. Hát én igen. 1959-Ben születtem Kovács Erika Éva néven, tehát abban az időszakban, amikor a Széll kastély az állami gazdaság tulajdonában volt. A kastélyban töltöttem a gyermekkoromat, pontosan 12 évet, amikor elköltöztünk saját házunkban. Abban az időben édesapám az állami gazdaság dolgozója volt. Emlékeimben a kastély még az eredeti állapotában volt. Az utcafrontról nézve a kastély bal részében volt lakásunk. Laktak velünk még Remport, Varga nevezetűek. Jobb oldalon voltak raktárhelyiségek, az állami gazdaság irodája, ahova gyakran bemerészkedtem, mert mindig jó meleg volt benne. A lényeg, hogy a kastély középső része leszakadófélben volt, 4 díszes oszlop tartotta, tetejét nagyon szép dombormű díszítette. Ezt cserélték ki szīnes üvegtetőre. Kár volt.A két lépcső közt íves betonkorlát volt. Belül, a nagy termet és a folyosót gyönyörű üveges csapó ajtó választotta el. Kíváncsi lennék rá, hogy ez hova került onnan??? Felújítás során fontos részleteket változtattak meg, nyilván a használhatõsãg érdekében, de ezek a részletek adtãk a kastély igazi stílusát. A számomra idegen hadtörténeti kiállítást emlékeim felvátják az öreg gesztenye fákra, dió fákra, a kastėlyt övező bokrokra, puszpãngokra….51 év alatt egyszer jártam ott, hogy még egyszer elvigyem idős édesanyámat.

www.kastlyok.hu  * Start  *