Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4770Cziráky Kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Lovasberény
GPS koordináta N 47.312759,E 18.544579
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-07-21 - Utolsó módosítás: 2019-11-25Már sokszor jártunk erre, keresztül utazva Lovasberényen. Mostani utunk során (2018.07.21.) úgy tűnt, mintha a kastély parkban lévő kápolna felújításra került volna, betértünk, hogy megnézzük.
Sajnos nem került be a Nemzeti Kastélyprogramba, így sorsára hagyták, tavasztól - Őszig látogatható.
Sajnos semmi változás, se a kápolnán, se a kastélyon, romos állapotban mindkettő.

2006-óta, amióta korábban benéztünk Lovasberénybe, a kastély és környezete nem változott, sőt, csupán öregedett, a környezetét fű növi, a kápolna állapota is csak romlik, a kastélyban nem történt változás, se belül, se kívül.

Fejér megye csodás kastélyokkal dicsekedhet, ezek közül is az egyik legelegánsabb a Czirákyak lovasberényi otthona volt. A klasszicista épület a XIX. század elején, Cziráky Antal Móric megbízásából, Rieder Jakab fehérvári építész tervei szerint épült, értékét a messze földön ismert angolpark növelte. Az épületegyüttes a park sarkában ma is álló barokk kápolnával alkot egységet.

A kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében volt (azóta már a műemlékvédelem a gyakorlatban megszűnt létezni (A Miniszterelnökségi Hivatalban van valaki akinek a feladata a műemlékvédelem?). Állagmegóvása megkezdődött, a födém cseréje beleződött, a romos részek "takarítása" - feltárása elkezdődött. A kastély a felújítás alatt is látogatható. A kastély parkjában lévő kápolna is megtekinthető, a kulcsa a biztonsági őrnél van.

Forrás: http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/cziraky-kastely-lovasbereny
"A XV. századi alapokon nyugvó műemlékegyüttes fénykorát az 1800-as években élte. A birtokot 1730-ban vásárolta meg az addigra már magyar honosságot nyert báró Fleischmann Anzelm Ferenc császári és királyi tanácsostól cziráki és dénesfalvi Cziráky József. A lovasberényi uradalmat a családi birtokmegosztáskor 1763-ban Cziráky György kapta meg. Az ő nevéhez fűződik a korábbi kúria átépítése. Valószínűleg Rieder János székesfehérvári építőmester tervei alapján 1763 – 1767 között építették ki az ott álló épületrészek felhasználásával. 1775-ben Bátyja, Cziráky László örökölte a birtokot, jelentős átalakításokra került sor, hogy aztán fia, a főispánként, majd országbíróként is jegyzett Cziráky Antal Mózes folytassa 1792 után a munkát. Nevéhez fűződik a kastély mai képének kialakítása. A két, párhuzamos épületszárnyat ekkor kötötték össze a középső, emeletes főszárnnyal. Az építkezés 1804-ben kezdődött (a téglák egy részén az 1803-as dátum olvasható) Rieder Jakab (az eredeti építőmester fia) tervei alapján. A klasszicista épület portikuszának timpanonjába a Cziráky- és az Illésházy-címer (Cziráky felesége illésházi Illésházy Julianna grófnő volt) került. Ekkor épült a díszudvartól északra álló L-alaprajzú kiskastély és a kiskastéllyal szimmetrikus, mára elpusztult istálló. Ekkoriban alakították át a díszkertet angolkertté. Különleges növények díszelegtek itt, és országos hírűvé vált üvegházat is emeltek. A kastélyparkban vadászlakot, a tóparton romantikus, fehérre meszelt halászkunyhót építettek."
Az oldal időközben megszünt, helyette semmi, mivel a műemlékvédelem elfelejtve!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *