Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9779Kötcse látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Kötcse, Kossuth u. 2.
GPS koordináta
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

kotcse@enternet.hu

Telefon:

84/367-531

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-06-03 - Látogatás dátuma: 2008-05-17 - Utolsó módosítás: 2008-06-03Kötcse település nevének eredete
"...személynévi eredetű, a kék melléknév -csa képzőbokros származéka a személynév, amelyből helységnév lett (Kékcse -> Keccse -> Köccse, rövidülés és labializáció)." – írja Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere, Kaposvár, 1984. (39. p.)

Az első írásos említése II. Endre korából,1229-ből való: Keccha inferior (Alsó-Kötcse) és Keccha superior (Felső-Kötcse). A 14-15. században a székesfehérvári káptalan tulajdona volt. A török hódoltság idején elpusztult, majd az Antall család, az akkori tulajdonosa telepítette újra az őslakosok mellett Hessen tartományból érkező evangélikus német jobbágyokkal.

Kötcse: kúriák völgye
A 7-es műútról Balatonszárszónál délre letérve elfogadható minőségű bekötőúton juthatunk a Balatontól mindössze 9 kilométerre fekvő zsáktelepülésre.

Somogy településeinek nagy részén a XVIII. században számos kisnemesi kúria épült. Különösen jellemző ez Kötcsére, ahol tizenkét kúriában laktak a kisnemesek. Ettől kezdve a falu életét a kis- és középnemes birtokosok, alispánok, ügyészek határozták meg, és a jobbára Németföldről áttelepült evangélikusok és a zsidó kereskedőcsaládok.

Látnivalók:http://balaton.blog.hu/tags/kötcse?tags=kötcse
"Kilenc kúria mesél Kötcse dicső múltjáról. Kilenc abból a tizenkilencből, amit a 19. században építettek. Első tulajdonosai valaha mind valamiféle rokonságban álltak az Antall-ősökkel, a néhai miniszterelnök, Antall József családjával. Kilenc kúria maradt meg (fő- és alispánoké, orvosoké, ügyészeké volt régen), s mára szinte valamennyi régi szépségében látható, mert új gazdára lelt. Számos ismert személyiség vásárolt kúriát Kötcsén. Egykori kúria az iskola és óvoda épülete is. Négy műemléknek számít. Büszkék rá a kötcseiek, hogy ilyen módon sikerült megőrizni a múlt egy darabját."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Hertelendy Miklós: Volt mégegy kúria, (talán a legszebb), ahonnan a kommunizmus alatt elűzték vitéz Hertelendy Miklóst a fehérvári 10. huszárok nyugalmazott ezredesét, az 1919 december 13-i Limanovai csata hősét, a Wienerneustadti akadémia lovaglótanárát, mintaként is szolgáló mezőgazdasági és állattanyésztési nagyüzem létrehozóját, aki a tabi járás országgyűlési képviselőjeként falu későbbi felvirágoztatásához nagyban kozzájárult. E kúriát lebontották, tehénistálót építettek belőle az egykori teniszpályán, majd ezt is hagyták tönkremenni, később teületen döglött tehenek maradványait lehetett találni. Jelenleg a falu másik végén a Keserű Ilona népművész és gyűjtő, valamint testvére Keserű Sándor hadbíró,(aki szerkesztője volt a falu almanahjának,)házában tartják a kormányhívek évi találkozójukat. Kár kötcséért, a korábban 3000 lakossú gazdag félig sváb faluért.

Tefner Zoltán: Van még egy kúria, a Miklós-kúria, amely a családom tulajdonában van. Elküldeném a fotóját, ha tudnám hova kell küldenem. Tefner Zoltán Kötcse 8627 Kossuth L. u. 22.


Mihcsi Gborn: A flapon az Evanglikusnak templom s Iskola Mzeum feliratra kattintva a kpeknl reformtus templom felirat van. Akkor most evanglikus

www.kastlyok.hu  * Start  *