Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5767Batthyány - Strattmann Kastély, Dr. Batthyány -Strattmann László Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9900 Körmend, Dr. Batthyány u. 3.
GPS koordináta N 47.010167,E 16.606693
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://muzeumkormend.hu/

e-mail:

muzeum.kormend@gmail.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-12 - Látogatás dátuma: 2007-10-06 - Utolsó módosítás: 2019-03-28A város központjában álló kastélyegyüttes barokk alakját 1730-1745 között nyerte el. Tervezője a neves olasz építész, Donato Felice de Allio volt. Utolsó tulajdonosa a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László volt. A nagymúltú családnak a 16. századtól voltak birtokai ezen a vidéken.

A kastély eredete a XV. század közepére vezethető vissza, főépülete reneszánsz kastélynak épült az 1400-as években, de ezt a várkastélyt már csak régi térképek és leírások őrzik. A Batthyányiak tulajdonába került épületet 1610-ben és az 1650-es években is újjáépítették. Az épület barokk kastéllyá alakítása Batthyány Lajos, a későbbi országnádor nevéhez fűződik. A XVIII. századi nagyszabású munka során a neves olasz építész, Donato Felice de Allio már az épületek tágabb környezetét is felhasználta.

A barokk korban az épületeket egyetlen tengelyre fűzték fel, a főépülethez hosszú fasorokat építettek, és ezek két oldalára kerültek a melléképületek. A kastély új emeletet és új főhomlokzatot kapott, ekkor alakult ki a nagy szélességben előrelépő középrizalit. A földszinten megépült a kisebb Sala Terrena, a hűsölőterem, két oldalán további díszes termekkel, kialakították a kétemelet magas dísztermet és a nagyszabású barokk lépcsőházat, az épület manzárdtetőt kapott. Ekkor kapta az épület jellegzetes, sötétkék-fehér-sárga sávos, vakolatba karcolt díszítését.

A melléképületek sokféle célt szolgáltak: volt kocsiszín, istálló, lovarda, de az egyikben a nagyobbik Sala Terrena, a nyári nagyterem is helyet kapott, a fölötte lévő csarnokot pedig ugyancsak ünnepi alkalmakkor használták. Azután berendeztek levéltárat és könyvtárat, valamint szolgálati lakásokat is.

A XIX. században a klasszicizmus szellemében, Hefele Menyhért vagy az ő köréhez tartozó építész tervei szerint átépítették a kastélyt: ekkor (1800 körül) készült a hatoszlopos erkély, afölött pedig a hat féloszlop által tartott timpanon. A többi homlokzatot is átépítették, az ablakokat megnagyobbították, a manzárdtetőt beépítették. A belső átalakítások közül megőrződött az egykori kápolna-bástyában a stukkódíszítés, a díszteremben pedig a XIX. századi falfestés.

A Kastélyban a Dr. Batthyány -Strattmann László Múzeum van elhelyezve, napi friss információért kérem keressék fel a Múzeum WEB lapját.

A múzeum története:
1953-ban Körmenden Dévényi Ferenc iskolaigazgató, Madáchy Károly tanárral együtt megkezdte a muzeális értékek gyűjtését.
Amikor Csaba József, Csákánydoroszló országos hírű ornitológusa és néprajzosa, 1954-ben tudomást szerzett az iskolai múzeum létesítéséről, felajánlotta az 1930-as évek óta gyűjtött régészeti, néprajzi és helytörténeti anyagát.
Művelődési Minisztérium Múzeumi Főosztályától kapott működési engedély a "Rába Helyismereti Gyűjteményt" már a hatvanas évek közepétől legalizálta, a megyei múzeumi szervezet tagjává emelte.

1980-ban a múzeum 1700 darabot számláló gyűjteményeivel együtt a Batthyány kastélyba került, ahol 3 teremben válogatott műtárgyakból állandó kiállítást rendeztek be, mellette pedig irodákat és raktárakat alakítottak ki.

A múzeum 2003-ban Dr. Batthyány-Strattmann László nevét vette fel. Az új működési engedélyben gyűjtőköre és kutatási területe a város uradalmi központ történetén kívül a Batthyány család uradalmainak gazdasági- és családtörténete.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *