Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3433Kalocsai Érseki Kincstár

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Kalocsa
GPS koordináta N 46.528369,E 18.955708
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://www.asztrik.hu/kincstar/kincstar.htm

e-mail:

kincstar@asztrik.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-10-28 - Látogatás dátuma: 2007-10-27 - Utolsó módosítás: 2007-10-28A Főszékesegyház szomszédságában található az Érseki Kincstár, melynek Katona István (1732-1811) történetíró-kanonok háza ad otthont (Hunyadi u. 2.). A Kincstár állandó kiállítása igen változatos tárgyanyaggal mutatja be az ezer éves kalocsai érsekség történetét (faragott kövek, középkori főpapi sírlelet, ötvöstárgyak, liturgikus ruhák és eszközök, kéziratok, oklevelek, berendezési tárgyak, faszobrok, festmények, üvegablakok, porcelánok stb.).

2002-ben, az egyházmegye alapításának ezredik évfordulójáról megemlékező ünnepségsorozat részeként az Érseki Kincstár Katona István kanonok, történetíró (1732-1811) egykori lakóházába költözött, ahol a korábbinál háromszor nagyobb alapterületen kerülhetett sor az új állandó kiállítás felépítésére. A megújult gyűjtemény az egyházművészeti emlékek bemutatásán túl a kalocsai érsekség történetével is megismerteti a látogatókat.

Az Érseki Kincstár állandó kiállításának nevezetesebb értékei:
1. A kiállítás legrégebbi darabja, a 12. század első feléből származó, egykor az első székesegyház liturgikus felszereléséhez tartozó körmeneti kereszt, hazai románkori bronzművességünk egyik legszebb képviselője.
2. A 16. századból származó, ovális alakú Szent Anna ereklyetartó oromzatán Szent Anna álló alakja látható, mellette a gyermek Szűz Mária. A figurák különleges zománctechnikával készültek. Szent Anna ereklyéje textilalapon aranyszálas hímzésben található.
3. A liturgikus öltözetek terme az Érseki Kincstár gazdag textilgyűjteményének legszebb darabjait mutatja be a látogatóknak. Legrégebbi képviselőjét, az 1450 körül készült miseruhát, Császka György érsek hozta magával Kalocsára a Felvidékről, ahol korábban szepesi püspök volt. Az olasz, borvörös színű, nyírott bársonyt a hátoldalon magyar hímzéstechnikával kivarrt, gótikus kereszt-ábrázolás díszíti.
4. 19. század eleji, empire stílusban berendezett szalonbelső, az ún. Katona István emlékszoba, a ház építtetőjének állít emléket. A bútorok a kalocsai érseki palota bútorgyűjteményéből származnak.
5. Az 1893-1896 között készült, drágakövekkel díszített, aranyozott ezüst Szent István herma a budapesti Bachruch ötvöscég alkotása. Az 1896-os millenniumi kiállításon mutatták be Budapesten. 1900-ban Császka György érsek vásárolta a kalocsai székesegyház számára. Egykor ereklyét is tartalmazott.


A Könyvtár, a Kincstár és a Paprika Múzeum megtekintése egyenként kb. 30-40 percet vesz igénybe, ez a helyszínek közti sétával együtt összesen két-két és fél órát jelent. A Szentháromság tér ideális lehetőséget nyújt további programokra is.
Érdemes meglátogatni a tér meghatározó műemlék-épületét, hazánk egyik legszebb barokk templomát, a Főszékesegyházat.
A három intézmény egy darab kedvezményes jeggyel látogatható!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *