Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2411Bakonyi Ház - Veszprém

Kategória Kiállítóhely , Múzeum , Műemlék

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Veszprém, Erzsébet sétány 3.
GPS koordináta N 47.090007,E 17.909295
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.vmmuzeum.hu/main.php?menu=1&id=9

e-mail:

info@vmmuzeum.hu

Telefon:

+36 (88) 425-204 , +

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-04-19 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-04-19A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll az ún. Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. 1935-ben közadakozásból épült egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára. Tervezői: Nagy László néprajzkutató és Linzmayer György építészmérnök voltak.

Az épület háromosztatú, nád héjazatú, döngölt földpadlós. Hosszanti, a virágoskertre néző homlokzata előtt mellvédes, törpeoszlopos, kosárívgörbés, boltozott áthidalású tornác húzódik, amelynek külső oldalát ívenként vakolatkeret díszíti. Ez az épület a korabeli lakóházak között a fejlettebb változatot képviseli.
A lakótér egyetlen bejáraton keresztül közelíthető meg. Középen található a szabadkéményes füstelvezetésű konyha, amely két részre tagolódik: a bejárat mögött közvetlenül a pitvar, míg a szabadkémény alatt a konyha található.
A konyha hátsó falának közepén helyezkedik el a hasáb alakú, kőből és téglából épített nagykemence. A takaréktűzhely megjelenéséig a tetején főztek is. Az égő fahasábokat vas tüzikutyákhoz támasztották vagy vasháromlábat használtak. Főzésre, sütésre cserép, majd öntöttvas edények szolgáltak. A húst tepsiben, esetleg nyárson vagy szögletes rostélyon, míg a halat kör alaprajzú rostélyon sütötték.
A konyhában megtalálható a paraszti táplálkozás, konyhaműveletek és élelmiszertárolás e vidékre jellemző eszközanyaga (fazekak, lábasok, tálak, tepsik, kuglóf- és tarkedlisütők, szilkék, csuprok, kanalak, villák). A cserépedényeket veszprémi, szentgáli, nemesleányfalusi, sümegi, tüskevári, kapolcsi fazekasmesterek készítették. A konyhában éppen a családnak ebédet főző asszony látható munka közben.

A konyhából balra nyílik a lakószoba. Berendezése a régies, sarkos elrendezési módot őrzi. A bejárattól jobbra áll az 1854-ben veszprémi kályhásfazekas által készített, kívülről fűthető, zöld mázas kályhaszemekből vagy kupákból felrakott szemes vagy fiókos kályha, felső részén csipkés koronával lezárva. Közelében áll a fából készült karosszék, a búsuló, amely többnyire a család legidősebb férfitagjának ülőhelye volt.
Mivel egy református kisnemesi eredetű család otthona a ház , a falakon családi képek, óra és történelmi faliképek kaptak helyet. A bábuk az 1920-30-as évek parasztpolgári ruházatát viselik.
(S. Lackovits Emőke)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *