Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5926Pataji Múzeum - helytörténeti gyűjtemény

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6328 Dunapataj, Dunapataj, Ordasi u. 7.
GPS koordináta N 46.64377,E 18.998255
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

https://www.facebook.com/patajimuzeum

e-mail:

patajimuzeum@index.hu , patajimuzeum @ gmail.com

Telefon:

+36-78-425-972, +36

Megjegyzés:

A múzeum nyitvatartása: hétfő, kedd, csütörtök 10-12 és 13-15 óráig, péntek 10-12.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-04-02 - Látogatás dátuma: 2013-07-18 - Utolsó módosítás: 2018-03-19A múzeum nyitvatartása: hétfő, kedd, csütörtök 10-12 és 13-15 óráig, péntek 10-12. Csoportok lehetőleg előzetes egyeztetését kérik a megadott számon, illetve egyéb időpontokban egyeztetés/megbeszélés alapján is látogatható a múzeum.

Köszönet Schill Tamásnak - dunapataji, néprajzkutatónak, a helyi múzeum vezetőjének, hogy felhívta a figyelmemet a Múzeumra.

A Pataji Múzeumot 1959. március 27-én alapította Pastyik István dunapataji történelemtanár. Kezdetben csak néhány tárgy volt, amelyek a dunapataji volt katolikus iskola egyik folyosóján kaptak helyet. A tárgygyűjtemény gyorsan növekedett. A múzeum 1961-ben megvette az időközben népi műemlékké nyilvánított, Jókai utcában álló Fogas-házat és a hozzá tartozó istállót. A múzeum gyűjteményét egyszerű csoportosításban helyezték el a házban. Ennek az összeállításnak az első látogatója 1962-ben Kodály Zoltán és kísérete volt. A múzeumba beérkező nagy mennyiségű anyagból és további gyűjtésből Dr. K. Csilléry Klára művészettörténész-néprajzkutató berendezte a múzeum állandó kiállítását. Az 1968. augusztus 15-én felavatott tájház állandó kiállításának címe: Pataji parasztház a 19. században.

A Pataji Múzeum 1959. március 27-e óta áll a tudomány, a kultúra, a muzeológia szolgálatában Dunapataj közigazgatási területén. Az elmúlt esztendo~kben kiállítások, kulturális események és megvalósult fejlesztések sora jelezte, hogy a Pataji Múzeum Dunapataj és a környék egyik fontos kulturális intézménye.

A Pataji Múzeum főépülete az Ordasi u. 7. szám alatt található egykori unitárius templom. Ennek udvarában egy kisebb raktár is található. Az udvarban, a gyönyörű fenyőfák tövében három fontos emlékmű kapott helyett. A fából faragott 1956-os fejfa eredetijét még a Művelődési Ház kertjében avatták fel 1989. október 23-án. A fejfa mellett álló emlékmű az 1859-ben megtalált böddi aranykincs helyét jelölte egykor. Harmadikként a mezőváros egykori jegyzőjének sírköve magasodik a múzeum udvarán. Az udvarban található többi sírkő felszámolt temetőkből előkerült pataji hivatalnokok sírkövei.
A Pataji Múzeum tájháza (tájház-együttese) a főépülettől néhány száz méterre, a szomszédos Jókai utcában található. A tájház látogatását a főépületben, az unitárius templomban kell jelezni.

A múzeumban több tárgygyűjtemény van. A tárgyakat (leszámítva a legújabb gyűjtéseket) Pastyik István gyűjtötte több évtizedes munkája során. A muzeális tárgyak döntő része Dunapatajról és a községhez tartozó Szelidi-tóról származik. (A gyűjtések során különös hangsúlyt kapnak a dunapataji, vagy dunapataji vonatkozású tárgyak, dokumentumok, fényképek.) A főbb gyűjteményegységek mellett kisebb - eseményekhez, intézményekhez vagy éppen családokhoz kapcsolható - gyűjteményrész van. A tárgyak nagy többsége raktárakban van elhelyezve, feldolgozásuk (adott esetben restaurálásuk) folyamatos.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

Schill Tams: Ksznm szpen a megemlkezst s a bemutats a mzeumrl! Tovbbi sok sikert kvnok! ST

www.kastlyok.hu  * Start  *