Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 18409Habsburg (nagy) kastély - Vadászkastély

Kategória Vadászkastély , Kastélyhotel , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9155 Hercegszántó-Karapancsa, Külterület - Karapancsa
GPS koordináta N 45.940732,E 18.865016
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://gemenczrt.hu/index.php?apps=content&c_id=45

e-mail:

csiszarangela@gemenczrt.hu

Telefon:

+36 79/454-144

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-04-20 - Utolsó módosítás: 2018-04-11*** Műemlék *** 1980. augusztus 4-én történt a karapancsai épületegyüttes védése ***

Karapancsai nagykastély
A Habsburg-nagykastélyt az 1910-es években Habsburg Frigyes nagyherceg építtette neobarokk stílusban.
A kastély teljes terjeelmében helyreállításra került, benne apartmanok, vendégszobák kerültek kialakításra.

A Nemzeti Kulturális Örökségünk részét képező Karapancsai major és műemlék jellegű épületegyüttesének, kastélyparkjának az idegenforgalom (különösen a helyi adottságokra alapozott lovas turizmus fejlesztése) érdekében, eredeti szépségükben történő helyreállítása az ide érkező turisták vonzó körülmények közötti fogadásának és az Európai Uniós színvonalú szolgáltatás feltételeinek megteremtése volt a célja ezen beruházás megvalósításának.

Az elmúlt években a Gemenc Zrt. jelentős infrastruktúrát épített ki a Karapancsai erdőhöz tartozó Budzsak-Hódunai parkerdő részét képező Karapancsai majorban.

Hercegszántóhoz közel, a Béda-Karapancsa tájegységen található, a századfordulón Albrecht királyi főherceg által építettet Karapancsai Vadászkastély. Az egykoron II. Vilmos német császár, valamint I. Ferenc József császár és király szállásaként is szolgáló vadászkastély épületében I. osztályú, 2 illetve 1 ágyas szobákban és apartmanokban 21 főt tudunk elszállásolni.

A Gemenc Zrt. minden év március 15-től augusztus 15-ig a nagyközönség előtt is megnyitja vadászházait. A vadászházakban 2 ágyas fürdőszobás (tus vagy kád) szobák várják a kikapcsolódni vágyókat. A vendégeknek lehetőségük van részt venni vadetetésen is, erdei lovasfogatozás keretein belül. Fogatozás (maximum 3 felnőtt): 3200 Ft/fogat/óra.

Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Rt.
Jelenlegi funkció: Erdészeti Oktató- és Kiállító Központ, Vendégház
MŰVÉSZETI ÉS TÖRTÉNETI ÉRTÉKEK a 19-20. század fordulóján a gemenci erdőben rendezett vadászatok kedvelt helyszíne volt Karapancsa. A sokácok, szerbek lakta település Bács-Kiskun megye déli határvidékén a Habsburg ház tescheni hercegi ágának birtokában volt. A Hercegszántóhoz tartozó Karapancsa a család béllyei uradalmának részét képezte. A „Kiskastélyt”, mely eredetileg is vadászkastélynak készült, 1891-ben Habsburg Frigyes, tescheni herceg, Károly Ferdinánd foherceg fia, 1914-16 között az osztrák-magyar hadsereg főparancsnoka építtette. Az osztrák főherceg sokat és szívesen vadászott ezen a környéken.

Az épület együttes egy hatalmas parkban található, a Duna-Dráva Nemzeti Park területék, Hercegszántóhoz közel Karapancsán. A park rendezett, az épületek állaga, frissen felújítva, belső berendezései kastélyhoz méltóak, a volt cselédlakásokat tartalmazó épület felújítása is befejeződött, itt szállodai szobák kerültek berendezésre.
A kiskastélyban Múzeum került berendezésre.

A hely varázsát nem is az épületek, hanem a Nemzeti Park érintetlensége, a hatalmas, árnyat adó fák, rendezett parkja adja. A szálláshelyeket nemcsak vadászok, hanem bárki igénybe veheti. A kastély együttes bejelentkezéssel látogatható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *