Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7341Grassalkovich Kastély - Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3000 Hatvan, Grassalkovich út 1.
GPS koordináta N 47.667687,E 19.683379
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://vadaszatimuzeum.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-12 - Látogatás dátuma: 2015-04-18 - Utolsó módosítás: 2018-12-302013. december 16 - Végéhez közeledik a Grassalkovich-kastély felújítása, és a Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kialakítása Hatvanban. Az ősz során számos látványos munkafázist sikerült lezárni: a kastély, valamint a keleti és nyugati melléképület megkapta végső, korhű színét, befejeződött a nyílászárók beépítése, és a Thurzó, valamint Balassi Bálint utcai kerítések is megújultak. ....

2012.03.12. - Megkezdődhet a hatvani Grassalkovich-kastély felújítása, illetve az épületben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kialakítása, miután kedden Hatvanban ünnepélyesen aláírták a beruházás kivitelezői szerződését.
forrás: http://www.holmagazin.hu/cikk/indulhat-a-hatvani-kastely-felujitasa

A város legrégebbi építészeti emlékei a XVIII. századból valók, amelyek I. Grassalkovich Antalnak köszönhetően a barokk építőművészet kiemelkedő alkotásai. A mai város főterének képét meghatározó épületek, a kastély, a templom, a posztómanufaktúra és a sörház épülete elsősorban az ő mecénási tevékenységének köszönhető.
A város főterén magasodik az 1754-63 között készült Grassalkovich-kastély, amely két fázisban épült, késő barokk műemlék. Többszöri átépítés és felújítás nyomán nyerte el mai formáját. Építői Oraschek Ignác aki 1754-ben a középső részt, míg Jung József 1763-ban a két oldalszárnyat húzták fel.

A koronázó párkány fölött, az oromzat közepén, az építtetőre utalva, a Grassalkovich család kőcímere látható. A 32 szobás U alakú kastély hatalmas parkjában külföldről hozatott növényritkaságok voltak még az 1930-as években is. A húsz katasztrális hold kiterjedésű parkban hajdanán 35 szobor, 13 faragott kőpad, valamint egy Olaszországból származó díszes szökőkút állt (ma felújítva).

A Hatvany család kultúrapártolói tevékenységének köszönhetően olyan neves személyiségek látogattak el ide, mint Thomas Mann, Ady Endre, Bajor Gizi, Bródy Sándor, Czóbel Béla, Csók István, Hunyadi Sándor, József Attila, Lesznai Anna, Stróbl Zsigmond. A második világháborúban, majd az azt követő évtizedekben a kastély berendezését széthordták a katonák és a helybeliek, majd egy "tudatos tervezésnek" köszönhetően a park díszfáit, cserjéit is nagyobbrészt kivágták. Helyükre kollégiumot, a város kórházát, annak hőközpontját, rendelőintézetet, nővérszállást építettek, majd egy lakótelepet is kialakítottak. Manapság már csak néhány száz négyzetméternyi terület emlékeztet a hajdani arborétumra. Az épület bal szárnyában az 1980-as évek közepétől a Grassalkovich Művelődési Központ kapott helyet.

Az 1979-ben életveszélyesnek nyilvánították. Nem tisztázott az épület további hasznosítása sem. Többféle verzió felmerült már ezzel kapcsolatban, így például idegenforgalmi, gyógyturisztikai, üzleti, közművelődési funkciókra adaptált tervek születtek az utóbbi három évtizedben. Az állami kezelésű (KVI) műemlék csak kívülről tekinthető meg, belső részei zárva vannak mindenféle látogatás elől.

Az 1996-2001 közötti időszakban, kormányzati támogatással a helyi erőforrásokat is igénybe véve, megtörtént a kastély külső rekonstrukciója és a tetőzet cseréje, a park teljes rehabilitációja, a külső kerítés felújítása, és az épület díszvilágítási rendszere. Belső terei évek óta változatlanul várakoznak a felújításra.

A kastély külső és belső parkja, naponta 9-16 óra között nyitva van (belső termei kivételével), maga az épület, a park látogatható. A bal oldali szárnyban került elhelyezésre a "Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány".

www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *