Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 591Nagyboldogasszony templom (Árpádkori)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Tereske, Petőfi utca
GPS koordináta N 47.949377,E 19.196876
Régiół Észak-Magyarország
Megye

Internet:

http://tereske.hu/templom/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2021-02-01 - Látogatás dátuma: 2019-09-22 - Utolsó módosítás: 2021-02-01Hogyan kerültem erre a helyre? Szombat/vasárnap KÖN rendezvény napok voltak. A szombat pihenéssel és erő gyűjtéssel telt el, vasárnapra kinéztem egy látogatási helyszínt: Tereske, Nagyboldogasszony templom az Árpád korból. El is mentünk 11 előtt érkeztünk pár perccel, éppen gyülekeztek a hívők a misére, így a fényképezés nem volt lehetséges. Várakozni elveszett idő lett volna, így rögtönöztem. Korábban már kinéztem az Ipolytarnóc - Ősmaradványok helyet, úgy gondoltam, elmegyünk ide (1 óra az utazás), aztán hazafelé jövet újból bemegyünk Tereskére és majd akkor készítek belső képeket.

Forrás: wikipedia.hu Tereske bencés apátsága és román temploma a 11-12. században épült. Az északi falon látható Szent László-legenda falképsorának utolsó négy képe a 13. században, a felvonulás és ütközet a 14. század végén készült. 1467-ben még lakták a kolostort, ezután elnéptelenedett. Mátyás 1490-ben Bajoni Istvánnak adományozta, aki átépíttette a templomot. Valószínűleg ekkor helyezték el a pasztofóriumot (szentségtartó)is. A 16. század során belső bélésfalat emeltek, majd 1720 után barokk átépítés következett.

A mai templom keletelt, egyhajós, homlokzati tornyos. Falai nagyobbrészt kváderkövekből épültek, így a főhomlokzat is, melyet később barokk stílusúra alakítottak. Tornya egy szinttel emelkedik a tetőszék fölé. A déli oldalfalban kis román és nagyméretű csúcsíves ablakok láthatók, valamint egy késő gótikus ajtókeret. Szentélye a hajóval azonos szélességű, az egyenesen záródó keleti falban a román szentély sarokkiképzése is megfigyelhető. A belső tér síkmennyezettel van fedve, a diadalív csúcsíves. A déli oldalon későbbi bélésfal részlete áll. Dongaboltozatos altemploma van, melyből földbe vájt alagút vezet a falon kívül, észak felé. A templomtól délre a középkori kolostor és torony alapfalai láthatók.
A templomban, a látogatás során kaptunk egy színvonalas kiadványt, ami magán kezdeményezésből és pénzből készült, nem kereskedelmi célból, nem szoktam ilyen csúnya dolgot elkövetni (szerzői jogok!), de kár lenne, ha nem jutna el azokhoz, akiknek nem adatik meg a lehetőség, hogy személyesen is megismerjék e csodás templomot (ez úton is köszönetem). Digitalizáltam, és az album végére tettem.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *