Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 181Pusztatomaji Szent Móric Kápolna

Kategória Kápolna

Kép album megtekintése

Cím Kunhegyes (Abádszalók
GPS koordináta N 47.404133,E 20.639898
Régiół
Megye

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2020-09-09 - Látogatás dátuma: 2020-09-06 - Utolsó módosítás: 2020-09-09Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-elenyeszett-abadszalok-tomajpusztai-nemes-kastely-emlekezete-1234830/
"Szépsége mellett talán egyik utolsó emléke a környéken jókora birtokkal és kastéllyal bíró gróf Nemes-családnak, akiknek nyomtalanul elenyészett hajlékával egykor kettős fasor kötötte össze a temetkezőhelyükül is szolgáló épületet.

A kápolnát az 1830–1896 között élt gróf Nemes Vince építtette családja és cselédsége számára. 1896-ban bekövetkezett halála után ő maga is ide tért meg, de csak átmeneti időre.

A kápolnát, melyet Novák Ferenc budapesti műépítész tervezett neogótikus stílusban, 1892. szeptember 22-én szentelték fel Szent Móric vértanú tiszteletére. A vértanút ábrázoló oltárképét a korabeli híradás szerint Vastagh György, a kor divatos festőművésze készítette.

A kápolnában az 1960-as évek derekáig még miséztek, majd amikor a pap utoljára becsukta maga mögött az ajtaját, ez az épület is pusztulásnak indult.
Feltörték, értékes harangjait ellopták, műtárgyait összezúzták, falára Sztálint dicsőitő feliratot mázoltak. Végül tégláit is javarészt széthordták. A grófi család ott nyugvó tagjainak földi maradványait szétszórták a velük eltemetett értékek után kutakodók.

A kápolnát végül 2014–15-ben felújították, környezetét részben rendbe tették, így hirdeti ma már egyetlen hozzájuk köthető épületként a környéken a Nemes-család emlékét.

Virág Zsolt a birtokos családdal kapcsolatban egy érdekes vándormesét is közöl könyvében. Ezt a históriát különböző változatokban sok nagybirtokossal kapcsolatban megőrizték.

Ezek szerint a Nemes-családnak azért volt összesen csak kilencvenkilenc pusztája, mert ha száz lett volna, akkor már magánhadsereget kellett volna fenntartaniuk. A históriát néhol kilencvenkilenc szobás kastéllyal is szokták emlegetni. Bármilyen furcsa, ha nem is így, de ennek van némi valóságalapja."

Forrás: https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=745
"A kápolnát 2014-be a tomajmonostorai Önkormányzat Fazekas Szabolcs polgármesternek köszönhetően felújították."

Saját tapasztalat:
A megközelítése szörnyű állapotú földúton, csak száraz, esőmentes időben ajánlott!
Odaérve a kápolnához, meglepő kép fogad, valamikor felújíthatták, térkövezett parkoló 4 autó részére, esőbeálló, még egészen jó állapotban, viszont a környezeten már úrrá lett (elnyelte) a száraz kóró, a kápolna alig megközelíthető, ami egy kiemelkedő kis domb tetején helyezkedik el.
Van egy elkezdett műköves út, ami nem vezet sehová, elmegy a domb egy részéig, majd a kóró halmazban véget ér, itt feljárat nincs, csak a néhány látogató kitaposott nyoma , hogy felmásztak a kápolnához.
A kápolna bejáratával szelben, a kápolnát körbekerítő kőkorlát ki van hagyva, mintha ide egy lépcsősort terveztek volna, ami soha nem épült meg, itt nem is próbált senki sem feljutni, mert ezen csak kóró halmaz nőtt.
Hátulról áttörve a kóró halmazon feljutva a kápolna körül térkövezett út, aminek hátulján már a kóró az úr. A kápolna bejárata előtt térköből terasz van kialakítva.
A kápolnán már látszik a 2014-2015-öt követő, karbantartás hiánya, vakolat sérülések, a bejárati lépcső tele galamb ürülékkel. Az ajtó még egyben van, egy lakat lóg egy pánton. Kiírva semmi információ, de nem úgy néz ki, hogy ezt használták volna az elmúlt években.

Szomorú látvány, hogy újra az enyészet lett úrrá rajta!

https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-elenyeszett-abadszalok-tomajpusztai-nemes-kastely-emlekezete-1234830/
https://ng.hu/foto/onok-kuldtek/2020/02/18/pusztatomaji-szent-moric-kapolna/
https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=745
https://www.turautak.com/cikkek/varak--romok/templomromok/pusztatomaji-szent-moric-kapolna--kunhegyes-.html
https://www.turistamagazin.hu/hir/egy-maltai-lovag-kapolnaja-a-magyar-pusztaban

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *