Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 54Balassa-Zichy várkastély és Múzeum

Kategória Várkastély , Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 985 52 Divín, Lúčna 428
GPS koordináta N 48.449043,E 19.534650
Régiół Dél
Megye

Internet:

http://osskp-divin.sk/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2019-11-28 - Látogatás dátuma: 2018-08-19 - Utolsó módosítás: 2019-11-28Saját véleményem:
Divény, Balassa-Zichy várkastély. 2016-ban nyitották meg a felújítás után, ami jól sikerült. Jelenleg múzeumkén nyitották meg. A termekben érdekes, és látványos anyagot gyűjtöttek össze, talán 2 tárgy maradt a várkastély belsőből eredeti. Csak vezetéssel látogatható, óránként indul, csak szlovák nyelvű a vezetés, de adnak egy szöveges dossziét, benne 12 lapon magyar nyelven is (szlovákon kívül), szobánként, részletesen mutatják be a múzeumi anyagot. A tárlatvezető törve a németet kiegészítette (kedvesen, udvariasan!) a magyar nyelvű szöveget. A vezetésen csak magyarok voltunk (Eger, Debrecen Budapest), az egyik látogató vállalta be, hogy minden szobában felolvasta a magyar nyelvű tájékoztató szöveget. A várkastély mellett van egy autó parkoló (fizető kapus, de a sorompó fel volt nyitva, talán vasárnap nem kell fizetni?). Kérés nélkül nyugdíjas jegyet kaptunk, (2€/személy), a fényképezésért 2€-ot kellett fizetni.
A várkastély udvarra is csak a vezetés alkalmával engednek be. a pénztár folyamatosan nyitva, 12-13 óra között ebédszünet van, azaz 12-kor nem indul vezetés.

A Balassa-Zichy kastély története.
A kastélyt III. Balassa Imre (rabló lovag) építette 1670-ben, miután kiutasították a kastély felett a várból. A kastélyt négy sarokbástyával megerősített védőfallal vették körbe. A kastélyt vízárok vette körbe, felvonóhíddal, ez védte a kastélyt. Bűncselekmény miatt Balassa Imrétől az összes vagyonától megfosztotta Leopold császár és 1686-ban eladta a Zichy családnak (Zichy István). Fia Zichy Ádám tovább bővítette, új lakószárnnyal (1696).
A kastély és az egész uradalom a Zichy család tulajdonában volt egészen 1945-ig. Először lakásokat alakítottak ki a kastélyban, majd 1952-től a helyi földművesek vették birtokba, baromfit neveltek és trágya raktárnak használták. 1969-ben a Műemléki Hivatal kiköltöztette a földműveseket, így a kastély 2011-ig üresen állt. 2011-ben a település elkezdte a kastély újjáépítését, amihez EU-s támogatást is kaptak. A Múzeum 2016-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Állandó kiállításoknak ad helyet a kastély szobái.
1. Zichy volt irodája. A teremben látható kiállítás a Divényi vár történelmét mutatja be. A kiállított tárgyak a feltárások során kerültek elő.
2. A Zichy család volt ebédlője. A várban végzett archeológiai feltárások során tárgyak kerültek ebben a helyiségben elhelyezésre. Ebben a teremben egy animációs videót is bemutatnak, ami a várat mutatja be a különböző korokban.
3. Zichyek tárgyainak bemutatása. Sajnos 1945 után a kastélyt kifosztották, a kastélyból nem sok tárgy maradt meg, ezek közé tartozik a kastély eredeti korlátjának néhány darabja, ez bekerült a lépcsőház 1.emeletére.
4. A Zichyek volt szalonja. A Zichyek néhány tagjának portréit mutatják be.
5. A Zichy utolsó tulajdonos volt hálószobája. A bemutatott berendezési tárgyak nem Zichy tulajdonúak, de Divényből valók. Zichy Zsigmond 1937-ben a Budapesti Történeti Múzeum igazgatója lett, így családjával elköltöztek és csupán látogatóba járt vissza a kastélyba.
6. Zichyek gyerek szobája. A teremben egy animációs videót tekinthet meg a látogató, ami a kastély történetét mutatja be. A bemutatott tárgyak, berendezések az őskorból származó archeológiai feltárások során kerültek elő. A Divényi mesterségekkel kapcsolatos tárgyak is itt kerültek bemutatásra.
7. Bányásza Divényben és környezetében, az egyik toronyszobában kerül bemutatásra, többek között egy bányász ünnepi díszöltözetét is bemutatják egy bábun.
8. Divényi kulturális emlékek kiállítása (várrom, templom, és a kastély).
9. Mesterségek kiállítása az egyik torony szobában. Csempék, a többségük kályha csempék, de ezek sem a kastélyból valók.
10. Volt vendégszoba. Itt három magángyűjteményt mutatnak be (ásványok, rovarok, őskori növények lenyomatai).
11. Hazai mestere, kőműves és kovács műhely tárgyai termékei láthatóak.
12. Fazekasművészet, a Divényi fazekasságot és termékeit mutatják be.
13. Őrtorony, a kapu felett. Megmaradt a fa szerkezet, és benne még eredeti fa-szegek is láthatóak.
14. Vadász trófeák. Két család (Šulek és Drugda) ajánlotta fel a gyűjteményeket.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *