Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 31Losonc -i látogatás

Kategória Vallás , Utazás , Zsinagóga

Kép album megtekintése

Cím 984 01 Lučenec
GPS koordináta N 48.325006,E 19.667079
Régiół Dél
Megye

Internet:

https://www.travelguide.sk/hun/lucenec/turisztikai-erdekessegek/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2019-11-28 - Látogatás dátuma: 2018-08-19 - Utolsó módosítás: 2019-11-28Az időjárásra tekintettel, nem volt városnézés tervezve, csupán átutazás Divény-be menet, ezt teljesítettem is, a kinti hőmérséklet 35 fok volt, tűző napsütéssel árnyék nélkül.

Ránéztem, mert kíváncsi voltam, milyen állapotban látható a volt Zsinagóga épülete, valamint a református templom, a centrumon csak átutaztunk.

Az Interneten szörnyű állapotot mutató Zsinagóga épületet láttam, jó volt látni, hogy ez már a múlté. Külső szépen letisztítva, a környezete rendezve, mellette új parkoló (rendezvényekhez), és díszvilágítást is kapott. Zárva volt, így bemenni nem tudtunk, sajnos nem volt kiírva olyan információ, ami lehetővé tette volna a bejutást, de egy kifakult A4 lapon úgy láttam, hogy belülről "lakhatóvá" varázsolták, piros bársonyszékkel nézőtér van kialakítva, tehát rendezvény helyszínként hasznosítják.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Losonc
Már a honfoglalás előtt település állt a helyén.

A 12. században „Lutetia Hungarorum” néven a losoncapátfalvai apátság birtoka. 1247-ben említik először mai magyar nevén „Luchunch” alakban.

Határában, a Királydombra a 15. század középén a husziták emeltek erődítményt, mely alatt 1451-ben Hunyadi János vereséget szenvedett. A török időkben sokat szenvedett, mivel nem volt erődfala, végül 1640-ben a templomot fallal vehették körül. 1622-ben itt őriztette Bethlen Gábor a Szent Koronát egy ideig. A 17. században többször dúlták fel a seregek, mivel gyenge védművei nagyobb hadaknak nem állhattak ellen. 1785-től mezőváros. 1849. március 24-én itt verte szét Beniczky Lajos őrnagy serege a császáriakat, augusztus 9-én a cári csapatok bosszúból felgyújtották.[3]

A trianoni békeszerződésig Nógrád vármegye Losonci járásának székhelye volt. 1924–1938 között református teológia működött itt. 1944-ben környékén partizánharcok dúltak.

Mai református temploma ősét – a Szeplőtelen Szűz tiszteletére emelt templomot (alapjai láthatóak a templom alagsorában) – Szt. László király leánytestvérének fia, Lambert építette. Ez Esterházy Pál nádor Mennyei Korona című művében (1696) olvasható. Eszerint 1128-ban „épéttetett Losonczi Lambert nevű Magyar Országi Palatinus Losonczon az Boldogságos Szűz tiszteletire egy Templomot, melyben kiváltképpen tiszteltetett a Szeplőtelen Szűz…" A 15. században Jan Jiskra szerezte meg, aki erőd mintájára erősítette meg. 1590-ben az evangélikusok tulajdonában állt, majd 1608-ban került a reformátusok birtokába. Az útleírásokban hibásan jelölt adatokkal szemben az 1849 augusztusában, a város felégetésekor súlyosan megrongálódott templomot nem Ybl Miklós, hanem Wagner János pesti építész tervei szerint újították fel. A renoválás kezdetén, 1851-ben a templom belsejében sírokat találtak – abban arany- és ezüst ékszereket, valamint textilmaradványokat leltek fel. A „Losonci kincs“-et a budapesti Nemzeti Múzeumba szállították, ahol az ma is megtekinthető. A város legszebb épülete 2005-ben visszakerült a református egyház tulajdonába.

Az 1925-ben átadott, grandiózus neológ zsinagóga korának legnagyobb ilyen épülete volt Szlovákiában.
A nagy méretű épület az eredetileg 1863-ban épült zsinagóga helyén létesült. A második világháború alatt a belseje kiégett. Ezután raktárnak használták. Bár műemléki védettség alatt áll, az épület évtizedekig nem volt használható, az állapota folyamatosan romlott.

A szlovák kormány az Európai Unió pénzügyi támogatásával finanszírozta a külső - belső helyreállítást 2015-ben, amelynek eredményeként az épület multikuturális központként hasznosítják.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *