Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5Losonc -i látogatás

Kategória Vallás , Utazás , Zsinagóga

Kép album megtekintése

Cím 984 01 Lučenec
GPS koordináta N 48.325006,E 19.667079
Régiół Dél
Megye

Internet:

https://www.travelguide.sk/hun/lucenec/turisztikai-erdekessegek/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2019-11-28 - Látogatás dátuma: 2018-08-19 - Utolsó módosítás: 2019-11-28Az időjárásra tekintettel, nem volt városnézés tervezve, csupán átutazás Divény-be menet, ezt teljesítettem is, a kinti hőmérséklet 35 fok volt, tűző napsütéssel árnyék nélkül.

Ránéztem, mert kíváncsi voltam, milyen állapotban látható a volt Zsinagóga épülete, valamint a református templom, a centrumon csak átutaztunk.

Az Interneten szörnyű állapotot mutató Zsinagóga épületet láttam, jó volt látni, hogy ez már a múlté. Külső szépen letisztítva, a környezete rendezve, mellette új parkoló (rendezvényekhez), és díszvilágítást is kapott. Zárva volt, így bemenni nem tudtunk, sajnos nem volt kiírva olyan információ, ami lehetővé tette volna a bejutást, de egy kifakult A4 lapon úgy láttam, hogy belülről "lakhatóvá" varázsolták, piros bársonyszékkel nézőtér van kialakítva, tehát rendezvény helyszínként hasznosítják.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Losonc
Már a honfoglalás előtt település állt a helyén.

A 12. században „Lutetia Hungarorum” néven a losoncapátfalvai apátság birtoka. 1247-ben említik először mai magyar nevén „Luchunch” alakban.

Határában, a Királydombra a 15. század középén a husziták emeltek erődítményt, mely alatt 1451-ben Hunyadi János vereséget szenvedett. A török időkben sokat szenvedett, mivel nem volt erődfala, végül 1640-ben a templomot fallal vehették körül. 1622-ben itt őriztette Bethlen Gábor a Szent Koronát egy ideig. A 17. században többször dúlták fel a seregek, mivel gyenge védművei nagyobb hadaknak nem állhattak ellen. 1785-től mezőváros. 1849. március 24-én itt verte szét Beniczky Lajos őrnagy serege a császáriakat, augusztus 9-én a cári csapatok bosszúból felgyújtották.[3]

A trianoni békeszerződésig Nógrád vármegye Losonci járásának székhelye volt. 1924–1938 között református teológia működött itt. 1944-ben környékén partizánharcok dúltak.

Mai református temploma ősét – a Szeplőtelen Szűz tiszteletére emelt templomot (alapjai láthatóak a templom alagsorában) – Szt. László király leánytestvérének fia, Lambert építette. Ez Esterházy Pál nádor Mennyei Korona című művében (1696) olvasható. Eszerint 1128-ban „épéttetett Losonczi Lambert nevű Magyar Országi Palatinus Losonczon az Boldogságos Szűz tiszteletire egy Templomot, melyben kiváltképpen tiszteltetett a Szeplőtelen Szűz…" A 15. században Jan Jiskra szerezte meg, aki erőd mintájára erősítette meg. 1590-ben az evangélikusok tulajdonában állt, majd 1608-ban került a reformátusok birtokába. Az útleírásokban hibásan jelölt adatokkal szemben az 1849 augusztusában, a város felégetésekor súlyosan megrongálódott templomot nem Ybl Miklós, hanem Wagner János pesti építész tervei szerint újították fel. A renoválás kezdetén, 1851-ben a templom belsejében sírokat találtak – abban arany- és ezüst ékszereket, valamint textilmaradványokat leltek fel. A „Losonci kincs“-et a budapesti Nemzeti Múzeumba szállították, ahol az ma is megtekinthető. A város legszebb épülete 2005-ben visszakerült a református egyház tulajdonába.

Az 1925-ben átadott, grandiózus neológ zsinagóga korának legnagyobb ilyen épülete volt Szlovákiában.
A nagy méretű épület az eredetileg 1863-ban épült zsinagóga helyén létesült. A második világháború alatt a belseje kiégett. Ezután raktárnak használták. Bár műemléki védettség alatt áll, az épület évtizedekig nem volt használható, az állapota folyamatosan romlott.

A szlovák kormány az Európai Unió pénzügyi támogatásával finanszírozta a külső - belső helyreállítást 2015-ben, amelynek eredményeként az épület multikuturális központként hasznosítják.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *