Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 16392Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 6344 Hajós, Jókai Mór u. 2.
GPS koordináta N 46.399840,E 19.114580
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://hajosikastely.hu/

e-mail:

info@hajosikastely.hu

Telefon:

+36 78/504-006

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-18 - Látogatás dátuma: 2017-03-11 - Utolsó módosítás: 2019-11-15*** Műemlék ***

2010. szeptember 24-én megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontja. Az 1998 óta üresen álló, folyamatosan pusztuló kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére a tulajdonos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2008-ban 473 millió forint EU-s turisztikai támogatást nyert. A project összköltsége 563 millió forint volt.

Hajós nagyközség a Dél-Alföldön, Kalocsától dél-keletre fekszik, túlnyomórészt németajkú.
A nagyközség elsősorban szőlőtermesztéséről vált híressé, mint a Hajós - Bajai borvidék északi települése.
A kalocsai érseki rezidencia levéltárában található feljegyzések szerint Hajós területe már a XIII. században lakott volt. A török hódoltság ideje alatt a település és a lakosság nagy része elpusztult, illetve elvándorolt.

Csáky Imre kalocsai érsek szorgalmazására az 1720-as évektől kezdődően a területre német telepesek érkeztek több csoportban. A területen hosszú idő óta szőlőt műveltek, így a „dunai svábok” kamatoztathatták a szőlőtermesztésben szerzett, magukkal hozott évszázados tapasztalataikat.

A 18. század Kalocsa érsekei a kalocsai új palota felépítéséig szívesebben tartózkodtak Hajóson. A halban - vadban gazdag vidéken Patachich Gábor érsek a királynő, Mária Terézia támogatására is számítva az 1740-es években kisebb kastélyt építetett nyári tartózkodási helyként.

A szellős dunántúli kastélyokhoz szokott kalocsai érsek, Batthyány József érsek nem szeretett a dohos kalocsai várban lakni, ezért a hajósi nyári lakot 1766-67-ben barokk kastéllyá alakíttatta. Az átalakítás során megnagyobbodott az épület, emelet, tornyok és díszes kapuk kerültek rá. Az ablakok vasrácsai különösen szép kovácsolt vas munka. Korábban gyermekotthonként és iskolaként használták. Ez a felvidéki mintát követő építészeti megoldás sok helyen előfordul a Duna- Tisza közén.

A 20. század elején Haynald Lajos bíboros érsek által alapított árvaház került az épületbe. A kalocsai iskolanővérek apácái irányították a gyermekek nevelését „Miasszonyunk nevében”. Az árvaházi funkciót az épület az 1950-es államosításig megtartotta. Az államosítás után egészen a rendszerváltásig gyermekotthonként működött.


A műemlékvédelem alatt álló épület az 1990-es évek végén került a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdonába. Az akkor még üresen álló épület állagmegóvásának érdekében 2007-ben dr. Bagó Zoltán személyes közbenjárására döntöttek arról, hogy az épület eredeti jellegét megtartva funkcióváltással kastély múzeumként kívánják működtetni.


Forrás: http://www.kalohirek.hu/index.php?item=75 (2007. november 30. 20:52)
900 millióért (?) felújítják a hajósi érseki kastélyt
Dr. Bagó Zoltán, volt országgyűlési és EU Parlamenti képviselő, immáron majd egy éve küzd azért, hogy körzetünk talán egyik legszebb műemléke ismét eredeti, méltó szépségében pompázhasson. „Ha a kormánypárti politikusok állják a szavukat, nemsokára elkezdjük az épület több százmilliós rekonstrukcióját. A beruházás a nyertes pályázati összegtől, és az ettől függő műszaki tartalomtól akár 8-900 millió forint is lehetne.”- jelentette be az alelnök.

Virág Zsolt (Hajósi Kastély Projektmenedzsment-szervezet) tájékoztatása szerint a kastély 563 millió forintos EU-s támogatás segítségével válik turisztikai vonzerővé, amelyhez a projektgazda Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat további 90 millió forint önrészt biztosít. Az újonnan nyíló Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontban állandó kiállítások (Foúri enteriőrök – díszterem, szalon, dolgozószoba, hálószoba, Vadászat az Alföldön, A Hajósi Búcsú sokszínűsége, Borászat az Alföldön – homoki borok), időszakos kiállítások (a régióban élő muvészek és a megyében működő alkotótelepek tárlatai, valamint a testvérmegyék bemutatkozó anyagai) várják a látogatókat. A felújítási munkák során előkerült egy rövid „titkos alagút” is, amely a barokk kori melléképület alá vezet, és egy mély kútban végződik. Ez szintén megtekinthető lesz. Különleges látnivalónak ígérkezik a lépcsőház és a díszterem restaurált műmárvány burkolata, valamint az eredeti formájában fennmaradt barokk kori kéményrendszer és fűtőfolyosó bemutatása. Hajós város Európa-szerte egyedülálló látványossága egyébként a 24 utcából és 1200 pincébol álló pincefalu.

Forrás: http://www.turizmus.com/cikk/index/L%C3%A1togat%C3%B3k%C3%B6zpont%20Haj%C3%B3son?CAKEPHP=f078823c459e3aec151d12be16de2d23
2010.09.25. 09:13 | Turizmus Panoráma Bulletin

Szeptember 24-én megnyílt a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpontja. Az 1998 óta üresen álló, folyamatosan pusztuló kastély turisztikai vonzerővé fejlesztésére a tulajdonos Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 2008-ban 473 millió forint EU-s turisztikai támogatást nyert.

Az 563 millió forint összértékű beruházás keretében a látogatók barokk kastélyenteriőrökön keresztül (díszterem, szalon, dolgozószoba, hálószoba) ismerhetik meg az érdekességekre fókuszálva az egykori barokk főúri élet mindennapjait. Emellett vadászati kiállítást, valamint a Hajós-bajai Borvidék borászatát és az 1200 pincéből álló hajósi pincefalut bemutató kiállítást is létrehoztak az egykori főpapi rezidenciában. A Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet által működtetett kastélyban időszaki kiállítások bemutatóhelye, múzeumpedagógiai foglalkoztató (a barokk tematikára felépített anyagokkal), valamint kávézó-cukrászda, ajándékbolt és turisztikai információs pont (a megye vonzerőleltárával) is helyet kapott. Az építési munkák során előkerült alagutat és a végében lévő kutat is megtekinthetik a látogatók - tájékoztatta szerkesztőségünket a projektmenedzsment szervezet nevében Virág Zsolt.


www.civertan.hu


Egy érdekes cikk: http://www.metropol.hu/cikk/510331
Miért nem laknak a magyar kastélyokban?
Virág Zsolt művészettörténészt, a Magyar Kastélylexikon sorozat íróját, a műemléki pályázatírással foglalkozó Magyar Kastélyprogram Kht. vezetőjét faggattuk a hazai kastélyhelyzetről.

Általános vélekedés itthon, hogy a magyar kastélyok, kúriák többsége lepusztult, romos állapotú. Igaz ez?
– A kisebb, 5-6 szobás kúriák esetében ez szerencsére már nem igaz, a rendszerváltozás után ezek az épületek visszakapták az eredeti lakófunkciójukat, egy-egy család otthonává újították fel őket, a kúriák mintegy 60%-a jó kezekben van. Természetesen a jó állapotú kúriák eloszlása az országban nem egyenletes, Vasban sokkal több felújított épület van, mint például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az EU-s turisztikai vonzerőfejlesztési pályázatoknak köszönhetően a legnagyobb kastélyok sorsa is rendeződik, a komoly probléma a közepes méretű, 20-25 szobás kastélyokkal van, mivel ezekbe nehéz olyan funkciót telepíteni, ami biztosítaná a befektetett tőke megtérülését.

Jó példa a hajósi: az egykori érseki kastélyban az ezredfordulóig gyermekotthon működött, az épület rossz állapotban várta az újjászületést. Már elkészült a látogatóközpont és az érseki lakosztály (szalon, ebédlő, dolgozószoba), megszépült a díszterem, egy másik épületrészben pedig vadászati és borászati kiállítás nyílt. A modern turistalátványossággá fejlődő hajósi kastélyból természetesen elmaradhatatlan a kávézó, az ajándékbolt és a cukrászda (ezek még nem nyitottak meg), de lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások is gyermekeknek. A kastély lesz mindezek mellett a Hajós–bajai Borvidék rendezvényközpontja, s mint emblematikus épület, akár a régió borainak címkéjére is felkerülhet. Most már csak a pincefalu fejlesztését-marketingjét kellene megoldani, hiszen a hajósi Közép-Európa legtöbb, 1200 pincével bíró pincefaluja. Ezzel egy többnapos kirándulásra is alkalmas „látványosságcsokor” alakulhatna ki.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *