Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 692Palotavárosi Ortodox Szerb (Rác) templom (Palotavárosi Skanzen)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Székesfehérvár, Palotavárosi Skanzen
GPS koordináta N 47.190391,E 18.401914
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.szerb-nemzetiseg-szfvar.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-09-25 - Látogatás dátuma: 2018-09-15 - Utolsó módosítás: 2018-09-25Abból az alkalomból látogattuk meg, hogy a Kulturális Örökség Napjai programjai között hirdette magát, mint csak ezen a napon látogatható, nem rég felújított templom.
Csak azért utaztunk Székesfehérvárra, hogy megnézzük. Az első csalódás az volt, hogy vendégfogadás nem volt, ugyan volt egy Hölgy, aki egy pult mögött állt, gondoltuk, hogy van valami köze a templomhoz, valószínű, de, hogy mi azt nem sikerült megtudnunk. Vezetés nem volt, tájékoztató nem volt, nagy kirakva, hogy fényképezni nem engedélyezett, így aztán 10-15 perc alatt körbenéztünk, vásároltunk pár képeslapot, ami a belsőről készült, ennyi. Így összefoglalva csodás volt a látogatás. Nem szoktam szerzői jog sértő, így csak a saját képeimet szoktam közzé tenni, most kivételt kell tennem, különben, hogy mutatnám be, hogy mi is van a falakon belül, hogy másnak is kedvet csináljak, hogy ellátogasson ide.

Székesfehérvár nyugati városrészében, a Palotavárosban, tízemeletes panelházak tövében húzódik a 80-as évek óta skanzenként megőrzött Rác utca, központjában a szerb ortodox templommal és néhány, az egykori Rácváros hangulatát megőrző, a hagyományos népi építészet jellegzetességeit tükröző, ám új funkciót kapott épülettel.

A székesfehérvári Keresztelő Szent Iván-templom (magyarosan Szent János-templom, gyakran szerb ortodox templom, palotavárosi templom, helytelenül rác templom) a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. Palotavárosban, azon belül Rácvárosban, a Palotavárosi Skanzenben található, 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon. A skanzen kialakításáért és a templom felújításáért Székesfehérvár 1989-ben megkapta az Európa Nostra fődíját.[1] A templom védőszentje Keresztelő János.

A törökkel együtt érkező rácoknak már 1601-ben állt itt temploma, amelyről a törökök kiűzése után (1688) is megemlékeztek. A templom a 18. században több át- és újjáépítésen is átesett. 1723-ban még fából, ágakból és sárból (paticsfal) készítve állt, ezt 1733-ban javították, és 1756-ban toronnyal egészítették ki. A régi templomot csak azután bontották el, hogy a föléje épített új templom 1771-ben elkészült. Az érdekes és nem mindennapi építkezés az egyházközséggel kötött megállapodás alapján (miszerint az istentiszteleteknek az építkezés alatt sem szabad megszakadniuk) Kershoffer József kőművesmester keze munkáját dicséri. A berendezés megalkotása, beszerzése 1780-ban fejeződött be.

A templomot és az azt körülvevő Rácváros maradványait az 1980-as években teljes körűen felújították. A panelházak gyűrűjében levő skanzen és a templom példás helyreállításáért Székesfehérvár Megyei Város 1989-ben megkapta a műemlékvédelem Európa-fődíját.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *