Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1353Honfoglalás kori Látogatóközpont

Kategória Látogatóközpont , Utazás , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3962 Karos, Dózsa György u. 24.
GPS koordináta N 48.332922,E 21.746738
Régiół Észak-Magyarország
Megye

Internet:

https://www.facebook.com/Karos-Honfoglalás-Kori-Látogatóközpont-168589196500395/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-08-06 - Látogatás dátuma: 2018-08-05 - Utolsó módosítás: 2018-08-06Karos településen 2012-ben építettek egy új létesítményt: Honfoglalás kori Látogató Központ-ot. Ilyet még nem láttunk az országban, ezért voltam rá kíváncsi, több szempontból is. Mi ez, milyen szolgáltatásokkal ruházták fel, az ország távoli csúcsába, ahol csak a madár jár, milyen látogatottsággal rendelkezik.

A település szélén, a temető szomszédságában épült meg a létesítmény, parkoló 1.db. mozgás sérülteknek fenntartva (mi most ide álltunk, ugyan igazolványunk nincs, de feleségem 4 éve eltörte a comb csontját, azóta korlátozottak vagyunk mink is). A kaputól az épületig térkövezett sétaút (akár tolókocsival is be lehetne menni), mellette rózsa virágágyás, rózsával, ez is gondozva. Az épület maga a kapuból nézve, mint egy UFO, ami leszállt a pusztába. Belépve az épületbe egy fiatal ember fogadott minket, udvariasan, elmesélte a létesítmény lényegét, hol mit találunk, láthatunk. Javasolta, hogy menjünk fel az emeletre és nézzük meg a "Magyarság Honfoglalás kori" bemutató kiállítását. Na itt már gond volt, mivel lépcső van csupán felfelé (liftet nem építettek be, egy 2012-es beruházásba!), így csupán én mentem fel és néztem végig a 14-15 percnyi bemutatót, egy sötét, levegőtlen teremben, (60 fok), ahol hang (narrátor) és fény effektusokkal, szobrokkal bemutatják a magyarok bejövetelét a Kárpát medencébe, az európai kalandozásokat, és végül egy berendezett jurtát is megismerhet a látogató, miből készül, ki hova ül és tartózkodik, stb. (reménykedem, hogy a videóra vett anyagból tudok készíteni egy ízelítőt, mit láttam.).

Az épületről az idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy az épület egy nagy jurtát szimbolizál, a tetején a "lyuk" képezi a jurta szellőzőjét, na itt most szellőzés az nincs, üveg, és beton, légkondi nélkül, így aztán az épületben meleg van, jó meleg. Az épület tetején, ha a bejárattal szemben állunk, akkor egy íjat ábrázol a tető vonala.
Ahogy a bejáratnál belépünk az épületbe, mozaikból ki van rakva Európa térképe, rajta megmutatva a magyarok kalandozását:.

A Látogatóközpontban nem lehet kérni egy kávét, nem lehet kérni egy üdítőt, na erre a tervezők nem gondoltak, hogy a látogatók esetleg vásárolnának valami ilyesfélét is.
Idegenvezetőnk elmesélte, hogy egyéni látogatók nem szoktak érkezni, csoportok vannak, és igyekeznek sok rendezvényt tartani, érkeznek baráti társaságok, akár egy Szalonna sütésre is (ilyet is lehet), lehet íjászkodni, stb. A parkban van egy Jurta (most üres volt), van három rekonstrukcióban épített objektum, és a Karcsa környéki feltárásokból készült egy kopjafa park is. Vannak juhaik, amit egy fekete puli kutya terelget, ha rendezvény van.

Az épület földszintjén, interaktív kiállítás (érintőképernyős számítógépek), és van egy vetítő sarok is, ahol bemutató filmet lehet végignézni, ehhez kényelmes fotelek állnak rendelkezésre. Van WC is (mozgássérülteknek is). Karos település túloldalán van még egy Honfoglalási Emlékhely is, ahol a Honfoglalás kori feltárások során előkerült tárgyakat mutatják be, ezt mi most kihagytuk, mivel még a hatalmas tömeg és dugó elkerülése céljából elindultunk hazafelé, az út mentén láttuk a táblát, ahol letérhettünk volna, és gyalogosan megkereshettük volna az Emlékparkot.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *