Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1123Dörgicse, Levendárium, Levendula Major

Kategória Látogatóközpont , Utazás , Levendula

Kép album megtekintése

Cím 8244 Dörgicse, Fő utca 56.
GPS koordináta N 46.921084,E 17.724861
Régiół Közép-Dunántúl
Megye

Internet:

https://www.levendarium.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-07-23 - Látogatás dátuma: 2018-07-21 - Utolsó módosítás: 2018-07-23A Levenduláról
Forrás (https://www.levendarium.hu/a-levendula-tortenet-es-legenda):
Egyiptomban mumifikálásra illóolajakat használtak, köztük a levendulaolajat. Úgy látszik sikerrel, hiszen a múzeumokban még ma is épségben láthatóak az előkelőségek. Használták füstölőként és parfümként is.

Mai nevét valószínűleg a rómaiaknak köszönhetjük, akik előszeretettel használták fürdőikben (lavare=mosni). Dioszkoridész, az I. században élt katonaorvos „A gyógyító anyagról” című illusztrált alapművében megemlíti a gyógynövények között.
René-Maurice Gattefossé francia vegyésznek köszönhető a levendulaolaj bevonulása a nyugati gyógyításba az 1900-as évek elején. Kigyulladt a labor egy robbanás következtében, és az égett karját belemártotta levendulaolajba.
Meglepődve tapasztalta, hogy gyorsan csökkent a fájdalma, sem fertőzés, sem hegesedés nem alakult ki. Ez a tapasztalat is megerősítette hitét az illóolajok gyógyerejében. Ő használta először az aromaterápia kifejezést 1937-ben megjelent könyvében, a “Gatefosse’s Aromatherapy”-ban.

Az árvacsalánfélék vagy ajakosak (Lamiaceae syn. Labiatea) családjába tartozó levendula illatos félcserje. Ebbe a családba tartozik számtalan aromatikus illatú gyógy- és fűszernövény: rozmaring, menta, izsóp, macskamenta, citromfű, kakukkfű.
A Lavandula nemzetségen belül kb. 39 fajt különböztetnek meg, melyeken belül is számtalan fajta és variáció van. A rózsaszíntől a lila minden árnyalatáig megjelenő levendula kedvenc alanya a mai nemesítőknek.

A nomenklatúrában elég nagy a kavarodás külföldön és hazánkban egyaránt. Magyarországon francia levendula néven vonult be az 1900-as évek elején Bittera Gyula kiváló gyógynövénykutató által Tihanyban telepített növény, valószínűleg azért, mert a töveket Franciaországból importálta. Ugyanezt a növényt az angolszász területen English (angol) levendulának nevezik, viszont amit Magyarországon angol fajtának ismerünk, és leginkább Pannonhalma fémjelzi, azt egyszerűen lavandinnak vagy hibrid levendulának hívják. Legegyszerűbb és legegyértelműbb a növényeket legújabb taxonómiai nevükön megnevezni, ami a hiteles aromaterápiában ez ma már elengedhetetlen.

A Provance-i levendula mezőket az I. világháború utáni recesszió idején kezdték el telepíteni, kihasználva a köves, rosszabb minőségű, gabonatermesztésre alkalmatlan területeket. Erre elsősorban hibrid levendulát használtak, mivel kétszer annyi illóolajat ad, mint az orvosi levendula.

Négy levendulafajt emelnék ki, amit leginkább használunk a gyógyításban, melyekről bővebben az Aromatika e-magazinban megjelent cikkemben és a blogban lehet olvasni.
Ezek: Lavandula angustifolia, Lavandula x intermedia, Lavandula spica és Lavandula stoechas.

Dörgicsei Levendula Major
Forrás (https://www.levendarium.hu/dorgicsei-levendula-major/dorgicse-tortenelmi-oroksegei):
Dörgicsén a levendula major ültetvényei hazánk – számos tekintélyes régész-művészettörténész szerint is – egy lenyűgöző és történetében feldolgozásra szánt, de titokzatosnak maradt szakrális épületegyüttes romjainak közvetlen környezetében találhatóak.

A Levendárium Mintabolt és Teázó az 1000 éves rom tövében várja az éhes vándorokat, turistákat, kerékpárosokat némi harapnivalóval, kávéval, üdítővel. Itt, a Dörgicsei Levendula Majorban, őstermelői áron kínáljuk a Levendárium termékeket, és szeretettel ajánljuk a környék többi, „A Vidék Minősége” névjeggyel ellátott, kézműves termékeit is.

A Mintabolt és Teázó az “Ikertemplom” közvetlen szomszédságában található, mellette van maga a “Levendula Major”, ez két területre van osztva:
vendégek által látogatható mintakert,
majorság, ahol a termesztés és feldolgozás folyik (ez nem látogatható zárt terület, bár rálátni a területre).

A látogatható területen építettek egy kilátó tornyot, ahonnan az egész majorság nagyon jól belátható.
A Mintabolt és Teázó egyben a pénztár is, itt kell megváltani a belépőjegyet, a fotózásért külön kell fizetni (500 Ft). A mintaboltban mindenféle termék van kiállítva, természetesen meg is vásárolhatók.
Látogatásunkkor, nagyon udvariasan fogadtak bennünket (mint egyszerű, egyéni látogatókat), készségesen elmondta a Hölgy, hogy hol és mit láthatunk, a kertben látottakról is kaptunk tájékoztatót. A Mintabolt előtere egyben vendéglátáshoz van kialakítva, asztalokkal, én a tea választékból citromfű teát választottam egy kis mézzel, finom volt. Ugyan a választékban szerepel az “orvosi levendula” is (csak ezt lehet belsőleg felhasználni!), de erős illata miatt nem erre esett a választásom, mivel már egyszer ilyet is megkóstoltam Pannonhalmán.

A Mintabolt és Teázó épülete nagyon jól illeszkedik a környezetéhez (rom-templom), a levendula kert csodásan néz ki, sétautakkal, padokkal, ahol a látogató megpihenhet. Ott jártunkkor a levendula kb. 75%-ban volt már kinyílva (a mintaboltban lévő Hölgy mondta), valóban nagyon látványos a kertben lévő különböző színű, levendula halmok sokasága. A minta kertben, minden levendula fajta el van látva egy kis táblácskával, felírva rá a fajta nevével.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *