Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 906Zrinyi vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 7900 Szigetvár, Vár utca
GPS koordináta N 46.050900,E 17.796985
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.szigetvar.hu/hu/hely/zrinyi-var

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-01-18 - Látogatás dátuma: 2018-02-04 - Utolsó módosítás: 2018-03-18Régebben belül is láttam, akkor még nem volt digitális technika, így csak egy későbbi látogatás során készített külső képekkel szolgálhatok, mivel akkor belül zárva volt (csak Tavasztól - Őszig látogatható).

Most azt olvasom, hogy 2015. október 1.-től a Szigetvári Vár nyitvatartása
Téli nyitva tartás (október1.-április30.)-keddtől-vasárnapig 09.00-16.00 óráig.

Az első erődítmény magja a régészeti kutatások szerint egy kör alapterületű, magas öregtorony lehetett, melyet a négyzetes udvaron kőfalak kerítettek. Az évszázadok során ebből alakult ki Szigetvár erődítményrendszere, mely magába foglalta a virágzó települést is. 1463-ban a Garai, 1471-ben az enyingi Török család birtokába került. Az 1526-os vesztes mohácsi csata után katonai jelentősége megnőtt, mivel útjában állt a nyugati irányban előretörő török hódítóknak.

1561-ben a vár élére főkapitányként Zrínyi Miklós került, aki vasszigorral próbálta behajtani a katonaság részére a földesúri járandóságokat, ugyanekkor kialakította a négy részből álló szigeti védőrendszert. A már idős és beteges Szulejmán szultán 1566-ban indult utolsó hadjáratára, melynek végső célját Bécs elfoglalása jelentette, de előtte Sziget vára állt hatalmas seregének útjában. Zrínyi parancsnoksága alatt mintegy 2300 főnyi végvári katonaság 34 napig állta az ostromot a hatalmas túlerő ellenében, mígnem maradékuk Zrínyi vezetésével kitört a lángoló belsővárból, hogy véres közelharcban haljanak hősi halált. Szigetvári diadalát maga a török szultán sem érte meg, az ostrom utolsó napjaiban meghalt, de ezt a hírt eltitkolták vezérei, nehogy a már erősen megfogyatkozott sereg végképp elcsüggedjen.

1689-ben került a Habsburg hatalom birtokába a hatalmas erődítmény, melynek ostromával a Rákóczi-szabadságharc felkelői sem mertek kísérletezni.

A rommá lőtt erődítményt a hódítók újjáépítették. Három méter vastag, hat méter magas fallal, közel hat holdnyi területet fogtak közre, sarkain négy olaszbástyaszerű építménnyel. Ebben az állapotában rekonstruálták és látható ma is.

Civitas Invicta projekt
A projekt kezdő dátuma 2013. november 29.
A projekt záródátuma 2015. június 30.
A Zrínyi Vár hosszú múltra tekint vissza, évekig magára volt hagyatva, nem történtek fejlesztések, amelyek növelték volna a látogatók számát, azonban 2011 óta újra a város kezelésébe került a vár. Azóta folyamatos újításokat végeznek az építményen.

A projekt A Dél-Dunántúli Operatív program Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című DDOP-2.1.1/A.B-12 kódszámú felhívásában kerül benyújtásra Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témában.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *