Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 679Szentkút, Nemzeti Kegyhely

Kategória Vallás , Nemzeti Kegyhely

Kép album megtekintése

Cím 3077 Szentkút
GPS koordináta N 48.000210,E 19.761279
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://szentkut.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2017-11-24 - Látogatás dátuma: 2017-10-01 - Utolsó módosítás: 2017-11-24ForráS: http://szentkut.hu/kegyhelytortenet/
Mátraverebély-Szentkút a szlovák – magyar határ mentén, többnemzetiségű területen található, hasonlóan számos egykori magyar ferencesek által vezetett kegyhelyekhez, amelyek mindig a sokféle népek találkozóhelyei, többnemzetiségű kolostorok és a népnyelvi prédikációk színhelyei voltak,pl. Szentantal, Máriaradna (Románia), Baja (Dél–Magyarország), Frauenkirche (Ausztria).

A hagyomány szerint 1091–92-ben Szent László király ellenségei elöl menekült, és egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes – vízfakasztás –, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak.

Az első gyógyulás a XIII. században történhetett, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és azt parancsolta neki, hogy ásson a földbe, és az előtörő vízből igyon. A fiú engedelmeskedett, és visszakapta beszélőképességét.

A ’90-es évek elejétől fogva fokozatosan megerősödött a gyalogos zarándoklatok hagyománya. Ma már nem csak a környékbeli falvakból, hanem 70 km-ről is jönnek processziós csoportok. Augusztus 15-20-a között a Ferences Ifjúsági Zarándoklaton 200-250 fiatal zarándokol imádkozva közel 150 km-t.

2006-ban, a Nagyboldogasszony búcsún Erdő Péter bíboros, prímás búcsújáróhelyünket, mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét Nemzeti Kegyhellyé nyilvánította. Főbúcsúja a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon van.

2016-ban a római Santa Maria Maggiore Bazilika affiliálta a kegyhelyet, ami Magyarországon egyedülálló búcsúkiváltságokat biztosít Szentkút számára.

HATÁROZAT
Szentkut_templomFigyelemmel a hagyomány szerint Szent László király korából eredő mátraverebély-szentkúti kegyhely ősi voltára, országos kisugárzására, melyet az oklevelek már a XIII. századtól tanúsítanak, IX. Bonifác pápa 1400-ban kelt kiváltságlevelére, mely ezen a helyen Mária mennybevételének ünnepére különleges búcsút engedélyezett, az imameghallgatásokra és a szentkúti kegyhelyet nagy lelki haszonnal látogató hívek nagy számára, a kegyhely országos és nemzetközi ismertségére, az ott folyó jelentős lelkipásztori munkára és a zarándokok fogadására kialakított épületekre és berendezésekre, helyt adva Magyar Gergely OFM tartományfőnök úr kérelmének, aki mint az egykori Kapisztrán Szent Jánosról nevezett Ferences Rendtartomány utolsó tartományfőnöke fordult a püspöki karhoz, most pedig a Magyarok Nagyasszonyáról nevezett ferences tartomány első provinciálisa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006. március 7-9-ig tartott tavaszi rendes ülésén, a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt és VI: Pál pápa által 1970-ben Basilica minor rangjára emelt
Mátraverebély-Szenkúti Kegytemplomot
NEMZETI SZENTÉLYNEK
NYILVÁNÍTOTTA
és Szabályzatát tíz évre jóváhagyta.

Mátraverebély-Szentkút felújítását 2012.11.30. és 2015.09.30. között végezték el.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *