Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4157Gyulai Vár - Corvin János Múzeum

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 19.
GPS koordináta N 46.646029,E 21.285133
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.corvinmuzeum.hu/

e-mail:

corvinmuzeum@t-online.hu

Telefon:

66/464-117, 30/373-8

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-20 - Látogatás dátuma: 2005-10-08 - Utolsó módosítás: 2018-02-02A Várfürdő mellett található Gyula másik legfontosabb látnivalója a XV. században épült, s Közép - Európa egyetlen épen maradt sík vidéki, gótikus téglavára. A gyulai uradalmat Zsigmond király 1403 -ban Maróti János, macsói bánnak adományozta, a vár építése az új földesúr nevéhez fűződik. Maróti idejében emelték a belső várat körülvevő derékvárat is. A vár továbbépíttetése Mátyás király fiához, Corvin Jánoshoz fűződik. Az ő idejében építették a ma is meglévő kerek ágyútornyot, a rondellát. A vár ostroma 1566 nyarán következett be. A magyarok, a várkapitány, Kerecsényi László vezetésével 14-szer verték vissza Szulejmán szultán seregeit. A 9 hétig tartó ostromállapot tarthatatlanná vált, így a magyarok feladták a várat. Több mint száz év múlva, 1683-ban Bécs ostroma után a Habsburgok elszánták magukat a törökök Európából való kiűzésére. A felszabadító seregek 1695- ben értek Gyulára. A város 129 évig volt török megszállás alatt.

Gyula városa az 1848-49-es szabadságharc egyik szomorú helyszíne volt. a később Aradon kivégzett 13 honvédtiszt közül 9-et Gyulára hurcoltak és itt tartottak fogva a kivégzésükig. Fogva tartásuk helyszíneit emléktáblák jelzik.

Közép-Európa egyetlen épen maradt, sík vidéki, gótikus téglavára. Benne működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét.

2005. május 20-án ünnepélyes megnyitó keretében megnyitotta kapuit a teljesen megújult gyulai vár és vármúzeum.
A Corvin János Múzeum 23 teremben, több mint 600 m2-nyi kiállító-területen, érdekes és hiteles utazást kínál a középkori vár történelmébe, reneszánsz mindennapjaiba.
A történelmi utazás során megismerheti:

    a vár urának, a vár úrnőjének fogadó- és hálószobáit, a magyar várnagy és a török bég hivatali szobáját
  • a középkori várbörtönt

  • az 1500-as években használt fegyvereket, bútorokat, használati tárgyakat

  • az éléstárat, a sütőházat, a kovács- és a fazekasműhelyt.Fényképezni, néhány teremtől eltekintve szabad, és ingyenes.


Közép-Európa egyetlen épen maradt, sík vidéki, gótikus téglavára. Benne működik a vármúzeum, ahol az érdeklődők 24 kiállítóteremben járhatják végig, közel hét évszázad történetét. a földszinten található várbörtön, éléstár, magyar és török sütőház, kovácsműhely, fazekasműhely, múzeumpedagógiai terem, borozó és kápolna. A várbörtön négy helyiségből áll, ahol - Bűn és bűnhődés az egykori magyarországon- címmel mutatják be a kivégző a testcsonkító a testfenyítő a kínzó és a megszégyenítő eszközöket. Az emeleten várurnői várúri és várnagyi lakosztályok, várúri hivatali szoba, a Szanszák bég fogadószobája, fegyvertár, alabárdos terem és lovagterem látható. A felszentelt kápolna biztosítja a helyszínt keresztelők esküvők lebonyolításához, melyek hangulatához hozzá járul a középkori borozó is. A vár lovagterme alkalmas fogadások, konferenciák és egyéb jellegű rendezvények lebonyolítására. A gyermekeket múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kor szellemében.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *