Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 882Balmazújváros nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 4060 Balmazújváros, Debreceni út (Fő tér)
GPS koordináta N 47.612226,E 21.344523
Régiół Észak-Alföld
Megye

Internet:

https://balmazujvaros.hu/turizmus

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2017-11-20 - Látogatás dátuma: 2017-11-19 - Utolsó módosítás: 2017-11-20Városháza
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 4-5.
Tel.: +36 52/580-102
E-mail: hivatal@balmazujvaros.hu
Web: www.balmazujvaros.hu
Városképi jelentőségű épület a Paulovics Pál 1909-ben készített tervei szerint épült, és 1911-ben átadott eklektikus stílusú városháza. Az épület az 1833-ban klasszicista stílusban épült, régi, földszintes városháza helyén áll. Homlokzatán egy állítólagos tatárjárás-korabeli pecsétnyomó ábrájáról készített színes városcímer ékeskedik. A zöld pajzstalpon kék mezőben álló túzok a szabadság szimbóluma, a bal lábával tartott három búzakalász - archaikus elnevezéssel az „élet” – a település lakóinak hagyományos tevékenységére, legfontosabb megélhetési forrására – a mezőgazdaságra utal. Az udvarban modern faszerkezetű, rézborítású, kupolás házasságkötő terem található, mely időnként hangversenyeknek ad otthont.

Semsey Kastély
Cím: 4060 Balmazújváros,, Debreceni utca 2.
Tel.:+36 52/821-555
E-mail:semseyandormuzeum@gmail.com ,balmazkultur@gmail.com
Web: www.semseykastely.hu
A város központjában, a Debreceni utca 2. szám alatt áll a klasszicista stílusban épült, egyemeletes Semsey kastély, melyet Semsey András építtetett a XVIII-XIX. század fordulóján. A megújult kastélyban kapott helyet a Semsey Andor Múzeum, emellett új funkciók is kialakításra kerültek, úgy mint Tourinform iroda, kutatószoba, galéria, és többcélú rendezvényterem. A kastélyban látható a Semsey Andor Múzeum állandó kiállítása, emellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. A kastély konferenciák, sőt, esküvői fotózások kedvelt helyszíne is.

Múzeum Kávéház és Étterem
Cím: 4060 Balmazújváros, Debreceni út 1.

Veres Péter Emlékház
Cím: 4060 Balmazújváros, Kadarcs utca 6.
Tel.:+36 52/821-555
Nyitvatartás: Kedd- Vasárnap 10:00-16:00
E-mail:semseyandormuzeum@gmail.com ,balmazkultur@gmail.com
A városban fontos látnivaló az irodalmi emlékhellyé, múzeummá berendezett Veres Péter Emlékház, mely az 1850-es évek közepén épült. Az író itt élt és dolgozott éveken keresztül. Az épület hagyományosan a magyar nép építészetében e tájegységre jellemző, háromosztatú - szoba, pitvar, kamra -, vályogfalú, nádtetejű lakóház, ma népi műemlék épület. A kiállítás alapját az 1930-as évek végére, 40-es évek elejére jellemző szegényparaszti élet körülményei, mindennapi élethelyzetei adják. A házban berendezett kiállításon az író életét és munkásságát bemutató használati tárgyai, levelezése, művei stb. láthatók eredeti környezetükben. A „Kenyér útja” elnevezésű múzeumpedagógiai program igen kedvelt a diákok körében, a rendhagyó irodalomóra előre egyeztetett időpontra kérhető.

Mihalkó kalapos műhely és házimúzeum
Ct.: Mihalkó Gyuláné
Cím: 4060 Balmazújváros, Nádudvari utca 26.
Tel.: +36 52/377-336
Az egyik legrégebbi kézműves foglalkozásnak számít a természetes alapanyagból - bárány gyapjúból - való pásztorkalapok készítése. A kalapkészítés hagyománya a Mihalkó családban az 1800-as évekre nyúlik vissza. Mihalkó Gyula (1949-2016) kalapkészítő népi iparművész a kalapkészítést édesapjától és nagybátyjától, Mihalkó Zoltántól tanulta meg, akiknek az apja, de már a nagyapja is ezzel foglalkozott. Fejfedőket készített a környék lakói számára: hortobágyi, kiskunsági pásztorkalapokat, továbbá süvegeket, paraszt és polgári kalapokat, néptáncos és szuvenír mini kalapokat. Munkáját számos díjjal elismerték, a népi iparművész címet 1999-ben, a Népművészet Mestere címet 2003-ban kapta meg. Saját műhelyét 1997-ben készítette el fiával, ifj. Mihalkó Gyulával - aki a Népművészet Ifjú Mestere -, de fia főfoglalkozása mellett idő híján jelenleg nem tudja folytatni édesapja hivatását. A kalaposmester lánya, Mihalkó Emese több mint 5 évig volt édesapja alkalmazottja, férje pedig tovább szeretné mélyíteni a kalapkészítéssel kapcsolatos eddigi tudását. Mihalkó Gyula a Sapard -programmal és saját forrásból népművészeti alkotóházat építtetett 2004-2005-ben édesapja műhelye helyén. A hagyományos szerszámokkal felszerelt, de modern berendezésű műhely feletti szinten kialakított vendégszobákban szállóvendégek fogadására is lehetőség van.

Balmazújvárosi Német Nemzetiség Hagyományok Háza
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth u. 21.
Tel.: +36 30/ 965-8623

E-mail: kerekes.peter@nemetfalu.com
Web: www.nemetfalu.com
A Német Nemzetiségi Önkormányzat 2015. januárban nyitotta meg a ,,Hagyományok háza” közösségi intézményét. A ,,Hagyományok háza” épület három egységből tevődik össze: Látogató központ: kiállító termek, irodák, házi könyvtár. Hagyományos német viseletek korszakonkénti bontásban, képzőművészek, hobbygyűjtők alkotásaiból és gyűjteményeiből kiállítás, játszószoba. Könyvtárukban az olvasás mellett lehetőség van a balmazújvárosi németség múltjára vonatkozó dokumentumok, anyakönyvek digitális másolatának megtekintésére. Multi funkciós közösségi tér: 3D mozi, időszaki kiállításoknak, konferenciáknak 100-150 fős rendezvényeknek helyet adó nagyterem Kulturális közösségi tér földszintjén: bemutató gasztro konyha, ahol az érdeklődők számára a hagyományos német ételek elkészítését be tudják mutatni, meg tudják kóstolni. A tetőtérben iroda, klubok szervezésére alkalmas szoba található.

Római katolikus templom
Cím: 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 17.
Tel.: +36 52/580-623
A város központjában, a Kossuth tér keleti oldalán álló műemlék római katolikus templom még az Andrássyak birtoklása idején, 1781-1786 között épült barokk stílusban, berendezése is barokk. A templomot Esterházy Károly egri püspök 1788-ban szentelte fel. 1796-ban – az új földbirtokos, Semsey András adományozta az egyháznak Hubert Maurer németalföldi festő által a XVIII. század elején festett, „Krisztus mennybemenetele” című oltárképét, mely ma is éke a templomnak. A szentélyben 3 oltár van: főoltár, mellékoltár és szembemiséző oltár. A mellékoltár fölötti festmény azt ábrázolja, midőn Szent István első magyar király a koronát felajánlja Jézus anyjának, Szűz Máriának. Jelentős művészi értéknek minősül a keresztkút, mely fölött Jézus keresztelése látható. A templomhoz kapcsolódik még a kóruson lévő orgona és a toronyban lévő különböző méretű három harang. A templomkertben Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak védőszentjének és a gyónási titok vértanújának 1829-ben készített puha homokkő szobra áll.

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő
Cím: 4060 Balmazújváros, Kastélykert utca 1-3.
Tel.: Élményfürdő: +36 52/821-400, Strandfürdő: +36 52/821-020
E-mail: info@kamillafurdo.hu
Web: www.kamillafurdo.hu
A Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő Balmazújváros szívében, a városközpontban foglal helyet, az impozáns Semsey Kastély árnyékában. A fürdő 1951 óta üzemel és azóta várja az ide látogató gyógyulni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Fedett fürdőrészleggel, komplett gyógyászati- wellness szolgáltatásokkal, szauna faluval igyekszik minden igényt kielégítő maradandó élményt biztosítani a fürdők szerelmeseinek. A meleg vizes kutakból 1100 méter mélyről, 61 °C-os víz tör elő. Az orvosi vizsgálatok a víz gyógyhatását idült ízületi betegségekben szenvedőknél igazolták. Szezonálisan üzemelő strand-, gyermek és wellness medencék, illetve egész éven át nyitva tartó fedett élmény-, gyermek- és gyógymedencék biztosítják akár a többgenerációs családok számára is az egyidejű kikapcsolódás élményét. A fürdő fedett részében többféle szauna, gőzkabin, só-kamra, élménymedencék várják a látogatókat és itt található Magyarország legnagyobb, akár 100 fő befogadására is alkalmas szaunaháza. Gyógyászati részén a beutaltak kezeléséről szakemberek gondoskodnak.

Virágoskút Rózsakerti Biócsárda
Virágoskút Kertészeti Kft.
Cím: 4060 Balmazújváros Hrsz.:0461/30 (Hajdúnánási útfél 5.km)
Mobil: +36 30 338 1999
Telefon: 06 52 580 688
E-mail: viragoskutbio@gmail.com
A biogazdálkodásé a jövő. Ez a kijelentés kezdetnek úgy is tetszhet, mintha legalább is egy termelési riportot olvasna a kedves olvasó, a néhai fáklya újságban. A műfajt tekintve talán lesz is némi hasonlóság, de a témát és a szándékot illetően

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *