Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4171Weißpriacher - Eszterházy - Bolldorf-Reitstätter várkastély

Kategória Kastély , Vár , Várkastély

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 7332 Kobersdorf - Kabold, Schloss Kobersdorf
GPS koordináta N 47.598173,E 16.392417
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Burgenland

Internet:

http://www.schloss-kobersdorf.at/hu/

e-mail:

kontakt@schloss-koberdorf.at

Telefon:

+43 2622/27711

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-04-03 - Látogatás dátuma: 2013-04-14 - Utolsó módosítás: 2013-04-15Előzetes egyeztetés (bejelentkezés) alapján, a kastélyt vezetéssel látogathatóvá tették, rendezvények (esküvők) helyszíneként is ki lehet bérelni a kastély helységeit, udvarát.

Kabold (Kobersdorf) vidéke már a történelem előtti időkben is lakott volt. Az i. e. 1. században az itt élő kelták már intenzív vasművességgel foglalkoztak. Az 1. és 4. század között területe Pannónia tartomány része volt. A népvándorlás korában germán törzsek után avarok, szlávok éltek ezen a vidéken, majd Nagy Károly frank birodalmának keleti tartományához tartozott. 860-ban Német Lajos király Adalwin salzburgi érseknek küldött adománylevelében többek között szerepel egy Kundpoldersdorf nevű település is, melyet többen a mai Kaboldnak tartanak. 1073-ban Kabold a szomszédos Fraknó, Lánzsér és Schwarzenbach településekkel együtt a Pitten grófsághoz tartozott.

A kastély története
Kabold vára 1222 és 1229 között épült. Ebben az időben ura Botus fia Pósa gróf volt, aki a birtokot Veperddel és Lakompakkal együtt hűségéért és szolgálataiért 1222-ben II. András királytól kapta és rögtön egy vizivár felépítésébe kezdett. A vár első okleveles említése 1229-ből származik, amikor a király megerősíti Pósát birtokaiban, köztük "Kabolt" (Kabold), Lakompak és Veperd birtokában is, Ő építette a várat erőddé.

Sok viszályos esztendő és birtokváltozás után 1451-ben a vár III. Friedrich tulajdonába került, aki a Weißpriacherekre bízta. Ők azonban Korvin Mátyás hívei lettek, aki nekik ajándékozta a várat.
1528-ban a Weisspriacherek a várat reneszánsz kastéllyá kezdték átépíteni. A nemzedék kihalásával kezdődött el a viszálykodás időszaka az örökösök között. A körülmények 1648- ban, az egyik dédunoka Kéry Jánossal kötött házassága kapcsán újra tisztázódtak: Kéry visszavásárolta a széthullott uradalmat és 1656-ban befejezte a kastély újjáépítését. A kastély késői reneszánsz-korai barokk arculatát is ő alakította. Fia, Ferenc jó barátságban volt azokkal a mágnásokkal akik Nádasdy vezetésével a császári ház ellen esküdtek.
Amikor Zrínyi és Frangepán gróf 1670-ben Bécsbe vezető útjuk során a kastélyban éjszakáztak, a vár ura elárulta őket I. Leopold császárnak, majd másnap reggel elfogták és egy évvel később Bécsújhelyen kivégezték őket.

1683-ban bekövetkezett a katasztrófa: a törökök könnyedén elfoglalták a várat, azaz kastélyt, ami egészében elpusztult. Ferenc megpróbálta a kastélyt újra felépíteni azonban 1704-ben sok adóssága miatt kénytelen volt az Eszterházy családnak eladni. Az utóbbiak kastély iránti érdeklődése egyre csökkent és a kastély, hanyatlásnak indult.

1963-ban az elhanyagolás és a számtalan háború következtében a kastély olyan szánalmas állapotban volt, hogy lebontását tervezték, felparcellázást követően építési telkek kerültek volna a helyére.

Az utolsó pillanatban a Bolldorf-Reitstätter család megvásárolta a kastélyt és Martha Boll Village Reitstätter (Tirol első női építésze, nevéhez fűződik sok Burgenlandi építési projekt vezetése) belekezdett a kastély felújításába, hogy eredeti pompájában állítsák helyre. 2004-ben lánya Dr. Anna Schlanitz örökölte a kastélyt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *