Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1736Weitmoser Schlössl (várkastély)

Kategória Kastély , Étterem , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 5630 Bag Hofgastein Anger, Schloßgasse 14.
GPS koordináta N 47.162343,E 13.099721
Régiół Közép-Ausztria
Megye Salzburg

Internet:

http://weitmoserschloss.at/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2016-08-07 - Látogatás dátuma: 2016-07-22 - Utolsó módosítás: 2016-08-07A Gasteiner volt az úti célunk, az ebédelést ide terveztem a völgyből való kifelé úton.
Még az utazás előtt utána néztem az Interneten a várkastélynak, azt tudtam meg, hogy magántulajdonban van, a Scharfetter család lakja a nagyobbik részét, de egy részét étterem és kávézóként üzemeltetik. A völgybe befelé menet megnéztük mennyire igazak az Internetes információk, valódiak voltak, így biztosra vehettük, hogy kifelé jövet itt tudunk ebédelni.

Felkerestük a Gasteiner Alpenstrasse-t, majd körbenéztünk Bad Gastein-ben (város, szállodák, templom, vízesés), majd a nem messze lévő kastélyba visszatérve megebédeltünk.
Udvariasan fogadott a pincér fiú, elegánsan felöltözve és besegített neki egy fiatal hölgy is, népviseleti ruhában. Jó választékkal, finom konyhával nem ért bennünket meglepetés. Én nagyon nem vagyok oda a hal ételért, de az osztrákoknál a Pisztráng-ban még soha nem csalódtam, most sem. Egy egész Pisztrángot kaptam, ropogósra megsütve, éppen elég (mindig túlzásba viszik a mennyiséget) petrezselymes burgonyával, nagyon guszta volt (lásd az albumban a képet) és nagyon finom! Természetesen bankkártyával fizethettem.

A várkastély éttermen kívüli része nem látogatható!

Videó (6 perc) - https://www.youtube.com/watch?v=Imz4tT4QgGI&feature=youtu.be

A várkastély történetét a várkastély WEB lapjáról vettem (a német tudásom nem sok, így a Google fordítót veszem igénybe), ha valaki az eredeti szöveget szeretné olvasni (németül), akkor az albumban ezt is megteheti. Az étlap utolsó oldala volt a kastély története, megkérdeztem, hogy kaphatok-e egy példányt a kastély történetből, igen volt a válasz és kaptam egy kartonra kinyomtatott eredeti példányt.

Tele hassal, jóllakottan, finom kávé után, folytattuk utunkat kifelé a Gasteinertal-ból, még egy vár volt az aznapi megtekintendő programban, utána visszautazás a szálláshelyre.

A kastély elődjének a "Goldeckerhof "-nak az 1530 előtti történetének részletei nem ismertek. 1530-ban Weitmoser család tulajdonában volt, akik aranybányászattal foglalkoztak. A kastély gazdasága Christoph Weitmoser (* 1506 † 2 május 1558 Hofgastein) tulajdonlása alatt érte el a csúcspontját, aki kifizette az apja tartozását is, az aranybányászat jó üzletnek bizonyult. Christoph Weitmoser neve ismert volt odahaza és külföldön egyaránt.

A régi farm 1553-ban leégett, ezért újraépítették 1554-ben két hónapon belül (!), ezt a formát láthatjuk ma is.
1558 meghalt Christoph Weitmoser, a hatalmas vagyont szét kellett elosztani a három fiú és négy lány között, az örökösök 1604-ben eladták a várkastélyt Georg Leykofer-nek.
1628-ban szentelték fel az emeletet, a kápolnát és az oltárt, majd Leykofer mint protestáns emigrált, a várkastély megvásárolták 1626-ban, Leonhart Rain Pacher és Alexander Hölzl a Sylion.

A 17.század első felében a kápolnában lévő bibliai motívumokat tartalmazó freskókat Ludwig Lindner festő, festette. Ugyanebben az időszakban a tévesen Weitmoser-nek hívott szoba, gyönyörű burkolatot és kazettás mennyezetet kapott.

A várkastélyt 1634-ben megveszi a lelkész Schladming és Johann Riept, majd Franz Khuminger örökös 1691-ben meghal. Így az építkezést 1701-ben Johann Pichler, 1712 Georg Stuchner és 1738 Franz Benedict Hasler fejezik be.

1752 megvásárolja az ingatlant Benedict Niklas Scharfetter, a gazdasággal együtt, ekkortól a Scharfetter család a tulajdonosa, amely azóta is a tulajdonukban van.

1850-ben volt egy nagymérvű felújítás. 1937-ben a kápolnában lévő freskókat feltárták és helyreállították.

1952-ben külső felújítás történt, ekkor épült egy terasz kávézó céljából, a déli oldalon. a bejárat fölötti 1400-as évszámnak, nincs dokumentált bizonyítéka a régi épületrészen. Ma itt található az étterem és a kávézó amely a Weitmoser nevet viseli.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *