Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3901Szent István (Stefan) DOM - Bécs

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 1010 Wien, Stephanplatz 3.
GPS koordináta
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stephanskirche.at/index.jsp?menuekeyvalue=2&langid=12

e-mail:

tourguide@stephanskirche.at

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-12-10 - Látogatás dátuma: 2009-10-01 - Utolsó módosítás: 2012-12-10Érdemes volt ellátogatni október elsején a bécsi Stephansdomba, ahol különleges helyen fogyaszthattuk el a hosszú feketét. Egy napos alkalmi kávéház nyílt a dóm egyik tornyában.

Kávéház költözött a bécsi Szent István dóm híres tornyába - igaz, csak egy napra. Október elsején, a kávé napján a Stefflnek becézett kőcsipkés északi toronyban kávét és süteményt árusítottak a látogatóknak. Az alkalmi kávézót a bécsi kávéház-tulajdonosok szervezete rendezte be, 72 méter magasban.

A Stephansdom Bécs fő vallási épülete, valamint a város egyik szimbóluma, és egyben Ausztria legjelentősebb gótikus épülete. A Szent István-székesegyház (Stephansdom) az első keresztény vértanúnak szentelt székesegyház Bécs belvárosában. A keletelt templom főbejárata az Óriáskapu ( Riesentor ) a késő román kőfaragó művészet egyik legszebb emléke, részleteiben és kialakításában a vas megyei jáki templom kapuzatához hasonlítható.

A templom méretei lenyűgözőek: hossza 101 méter, a főhajó belmagassága 28 méter.
Külső díszei:
- 137 méter magas a helyiek által Steffl-nek nevezett déli torony. Hha pazar kilátásra vágyunk, "csupán" 347 lépcsőt kell megmászni, és felérünk a déli toronyba, a bécsiek, szeretetük jeléül Steffl-nek becézik, megtekintése 3,5 €.
- Északi torony, a Sas torony jócskán elmarad 60 méterével. Ezt ellensúlyozva ebbe a toronyba helyezték el a város legnagyobb harangját, a Pummerint - melynek eredetijét 180 török ágyúból öntötték. I. Lipót parancsára a Stephansdomban helyezték el a máriapócsi Madonna kegyképet. Az északi toronyba lifttel lehet feljutni, megtekintése 4,5 €.

A Szent István Székesegyház 1147-ben épült, de az évszázadok folyamán jelentős átalakításokon, felújításokon, és újjáépítéseken esett át.
A XII. században emelt legrégebbi templomépületből semmi sem maradt fenn. A nyugati homlokzat az Óriáskapuval és a Pogánytornyokkal a második, késő-román stílusú átépítésből származik (1230-1263).
1304 és 1340 között készült el az első gótikus része a templomnak, az alberti csarnokkórus. A késő-gót stílusú templombővítés 1359-ben folytatódott IV. Rudolf alapkőletételével. Megépült az új, nagyobb főhajó és a gótikus tornyok. A 136,7 méter magas déli torony, a „Steffl“, amely a város jelképének számít, 1433-ra épült fel.

Az északi torony építését 1511 után félbehagyták, a 68,3 méter magas félkész toronyra 1556 és 1578 között reneszánsz stílusú lezárás került. A tornyok meglepő aszimmetriája jellegzetes külsőt ad a dómnak. A XVII. és XVIII. században barokk oltárok kerültek a templomba.

Nevezetes része a Dom-nak a Püspök kapu, amelyen át hajdan csak a nők léptek a székesegyházba, vagy a Singer-kapu, ahonnan pedig a férfiak juthattak be a templomba. A főbejárat díszes kapuzatát Óriáskapunak keresztelték.
A főoltár képe István vértanú megkövezését ábrázolja, aki a kereszténység első mártírja volt és egyben a dóm védőszentje.

Meg kell említeni III. Frigyes császár vörösmárvány síremlékét, amely Niclas Gerhaert van Leyden alkotása (készült 1467 és 1513 között)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *